close search results icon

Δημήτρης Μπίνος: Στο σημείο όπου οι μοναχοί έκρυψαν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά πριν έρθει στην Ελλάδα

Δημήτρης Μπίνος: Στο σημείο όπου οι μοναχοί έκρυψαν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά πριν έρθει στην Ελλάδα


Μια ξεχωριστή σελίδα της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού αναδεικνύει μέσα από ανάρτησή του ο ιστορικός και πρώην Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, παρουσιάζοντας το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, κοντά στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

«Εδώ έκρυψαν οι μοναχοί την εικόνα της Παναγίας Σουμελά πριν έρθει στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μπίνος, μεταφέροντας μέσα από την ανάρτησή του εικόνες και πληροφορίες από έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μνήμη, την Ορθοδοξία και την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το ιστορικό παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από την εμβληματική Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην περιοχή της Ματσούκας, κοντά στην Τραπεζούντα.

Χτισμένο σε απόκρημνη πλαγιά, μέσα στα δάση του όρους Μελά, αποτελεί έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό. Η ιστορία του συνδέεται με τα χρόνια των ιδρυτών της Μονής Σουμελά, των Αθηναίων μοναχών Βαρνάβα και Σωφρονίου, τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Το μεγάλο μυστικό των μοναχών

Η σημαντικότερη, όμως, στιγμή στην ιστορία του μικρού αυτού παρεκκλησίου γράφτηκε στις δραματικές ημέρες του 1922.

Λίγο πριν από τον οριστικό ξεριζωμό, οι τελευταίοι μοναχοί της Παναγίας Σουμελά, γνωρίζοντας ότι αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν έναν τόπο αιώνων, φρόντισαν να προστατεύσουν ό,τι πολυτιμότερο μπορούσαν.

Στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας έκρυψαν την ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά μαζί με πολύτιμα κειμήλια, προκειμένου να σωθούν.

Η εικόνα έμεινε κρυμμένη στα χώματα του Πόντου μέχρι να ανοίξει, χρόνια αργότερα, ο δρόμος για την ανάκτησή της και τη μεταφορά της στην Ελλάδα.

fb-img-1788437937639.jpg


Δημήτρης Μπίνος: Η ιστορία που πρέπει να παραμένει ζωντανή

Η ανάρτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία και λόγω της ιδιότητας του Δημήτρη Μπίνου ως ιστορικού. Ο πρώην Δήμαρχος Αλμωπίας έχει άλλωστε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία και την ανάδειξη τόπων που συνδέονται με τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Σήμερα, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί σημείο στάσης για όσους κατευθύνονται προς την Παναγία Σουμελά, προσφέροντας παράλληλα μια εντυπωσιακή πανοραμική θέα προς το ιστορικό μοναστήρι.

Ωστόσο, για τον επισκέπτη που γνωρίζει την ιστορία, δεν είναι απλώς ένα ακόμη σημείο μιας διαδρομής.

Είναι ο τόπος που κράτησε κρυμμένο έναν από τους σημαντικότερους θησαυρούς του Ποντιακού Ελληνισμού, μέχρι η εικόνα της Παναγίας Σουμελά να πάρει τον δρόμο για την Ελλάδα.

Και μέσα από αναρτήσεις όπως αυτή του Δημήτρη Μπίνου, μικρές αλλά ιδιαίτερα σημαντικές πτυχές της ιστορίας έρχονται ξανά στο προσκήνιο, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του Πόντου και των ανθρώπων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ