close search results icon

«Δεν είμαστε εχθροί της Δύσης, οι ΗΠΑ θέλουν να ηγεμονεύουν»

Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν εξαιτίας των ΗΠΑ. 

«Η Δύση είναι διαφορετική, αλλά ένα μέρος της έχει το δόγμα ότι “δεν μπορούμε να ανεχθούμε” τη Ρωσία» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στο πλαίσιο ετήσιας ομιλίας του στο think tank Valdai Club, για να κατηγορήσει ευθέως τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να ηγεμονεύσουν τον κόσμο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η χώρα του δεν είναι εχθρός της Δύσης, αλλά η αμερικανική πολιτική είναι ηγεμονική και η Ρωσία έχει τα δικά της δικαιώματα στην ανάπτυξη.

«Εάν εγώ ήμουν οι δυτικές ελίτ θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά τις συνέπειες της προσπάθειας για ηγεμονία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του για να προχωρήσει σε νέο άνοιγμα προς την Ασία και την Αφρική σημειώνοντας ότι «χρησιμοποιούν κυρώσεις και “χρωματισμένες επαναστάσεις” ενάντια στους αντιπάλους τους γιατί δεν μπορούν να συναγωνιστούν την οικονομική άνοδο και τη δύναμη της Ασίας».

Ζήτησε ακόμη τον επανασχεδιασμό της δομής του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα «την διαφορετικότητα που υπάρχει στον κόσμο».

Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν με ευθύνη των ΗΠΑ

Η ομιλία του Ρώσου προέδρου έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Μόσχα έχει σηκώσει τους τόνους απέναντι στην Ουάσιγκτον, με το Κρεμλίνο να κατηγορεί ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι έδωσαν εντολή στην Ουκρανία προκειμένου να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις τον περασμένο Μάρτιο.

«Το κείμενο ήταν πράγματι έτοιμο. (...) Και τότε, ξαφνικά, η ουκρανική πλευρά εξαφανίστηκε από το ραντάρ, (δήλωσε) ότι δεν ήθελε πλέον να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε «προφανές» ότι «μια τέτοια απόρριψη των ήδη συμφωνημένων συμφωνιών συνέβη σαφώς με εντολή της Ουάσινγκτον». «Είναι προφανές», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Η ουκρανική πλευρά δήλωσε την απροθυμία της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, και στη συνέχεια αυτή η απροθυμία μετατράπηκε στην πραγματικότητα σε νόμο που απαγορεύει στην ουκρανική πλευρά και στον Ουκρανό πρόεδρο και σε όλους τους άλλους να διαπραγματεύονται με τη Ρωσία και με τον πρόεδρο Πούτιν» , δήλωσε ο Πεσκόφ.

Στον αντίποδα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει να αποκλείει κάθε πιθανότητα απευθείας συζητήσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καταγγέλλοντας την «προσχεδιασμένη ρητορική» του Ρώσου προέδρου , ενώ χθες δήλωσε ότι για να ξεμπλοκαριστούν οι σχέσεις η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να πλήττει πολιτικές υποδομές.

Κατά την άποψη του Ζελένσκι, τα μηνύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την ετοιμότητα για διάλογο είναι μόνο ρητορική που απευθύνεται στην ρωική κοινή γνώμη και στις χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Τόνισε ότι η Ουκρανία θα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις εάν η Ρωσία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορά της, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο τη Γουινέας Μπισάου, δήλωσε ότι η Ρωσία έστειλε στο Κίεβο «σήματα» για το ενδεχόμενο «χτισίματος γεφυρών», στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πάνω ήδη από οκτώ μήνες στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ