close search results icon

Δεν είναι ο καλύτερος, είναι ο ιδανικότερος

Πολλές κουβέντες μπορούμε να πούμε για τον Ράζβαν Λουτσέσκου. Αυτό που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, είναι το πόσο έχει κολλήσει με το κλαμπ. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ήταν για πολλούς από εμάς ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που έβγαλε αυτός ο πλανήτης, όμως στη Μπαρτσελόνα δεν έπιασε για διάφορους λόγους. Δεν είμαι ο ιδανικότερος για να τους εξηγήσω, αλλά προφανώς το θέμα της χημείας είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα πάντα.

Για τον Ράζβαν Λουτσέσκου, πολλά μπορούμε να πούμε για τον τρόπο που διαχειρίζεται την ομάδα και να ψάξουμε να βρούμε στίγματα στη δουλειά του. Μπορούμε ψάχνοντας αρκετά, να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα πως σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου, είναι όμως σίγουρα ο πιο ιδανικός για προπονητής του ΠΑΟΚ στον κόσμο. Ξέρω θα με πείτε υπερβολικό, αλλά αν αναλύσουμε τα δεδομένα σε αυτό θα καταλήξουμε.

Είναι αυτή η χημεία που κάνει τη διαφορά. Είναι τα γεγονότα που τον έφεραν πιο κοντά μας. Είναι ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό του και ο τρόπος που επικοινωνεί τις σκέψεις του. Χωρίς πολλά σάλια. Ντιρέκτ όπως κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς με αποτέλεσμα να παρεξηγηθούμε ουκ ολίγες φορές. Αυτή η επαρχιώτικη αφέλεια που έχουμε, νομίζοντας πως απέναντί μας έχουμε συνομιλητές που θα εκτιμήσουν την ευθύτητα.

Ο ΠΑΟΚ δεν είναι εύκολο μαγαζί. Έχει βάση μία πόλη που τις έχει επιβληθεί η μιζέρια, η βάση του κόσμου του είναι λαϊκή και άκρως συναισθηματική, ο ιδιοκτήτης του Ιβάν Σαββίδης πιέζει πάντα για το περισσότερο θέλοντας η επένδυσή του να έχει αποτέλεσμα και γενικά είναι ένα παζλ ανθρωπογεωγραφίας που αν δεν έχει ξεκάθαρο επιχείρημα να πατήσει, μπορεί να ισοπεδώσει τα πάντα.

Ο Λουτσέσκου έπρεπε να βιώσει το χαμένο πρωτάθλημα του 2017-18 για να κατανοήσει αυτά που του λέγαμε στις πρώτες συναντήσεις που είχαμε. Ο Λουτσέσκου πριν τη σεζόν αυτή με τον Λουτσέσκου της επόμενης, είναι σχεδόν άλλοι άνθρωποι όσον αφορά τον τρόπο έκφρασης. Η σφαλιάρα ενός κλεμμένου πρωταθλήματος με αστεία επιχειρηματολογία, ακόμα κουδουνίζει στα αυτιά του. Είναι σαν τις σφαλιάρες που έτρωγαν οι γονείς μας με τους Λίτσες, εμείς με τους Μάνταλους και τους Παπάδες και πάει λέγοντας. Πλέον είναι ένας από εμάς.

Ως ηγέτης όμως, το πήγε ένα βήμα παραπάνω. Σου λέει, δεν θα μας τρελάνετε εσείς, θα σας τρελάνω εγώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάτι στιγμές σαν αυτές του Γιάννη Καραλή που δεν άκουσε τα αγγλικά σωστά και εκεί που ο Ρουμάνος έκραξε τον Ολυμπιακό, απάντησε αυτός για λογαριασμό της ΑΕΚ. Διασκεδαστική στιγμή είναι η αλήθεια.

Διάβαζα κάτι τύπους στα social να αμφισβητούν το κατά πόσο ο Λουτσέσκου θα ανταπεξέλθει στο νέο project. Όντας εδώ και καιρό στρατιώτης του κλαμπ, από τη στιγμή που είπε οκ στον Ιβάν, δεν υπήρχε περίπτωση να μη το κάνει. Απλά όπως όλα τα πράγματα που στήνονται σωστά, τα πάντα θέλουν τον χρόνο τους.

Η σειρά της δουλειάς του Λουτσέσκου είναι γνωστή σε εμάς. Πρώτος στόχος του είναι το γκρουπ να αισθανθεί πως είναι δίκαιος, δεύτερον να καταλήξει σε ρόλους που ταιριάζουν στον καθένα, τρίτον να αφομοιωθεί το πλάνο. Ουσιαστικά φέτος, επαναλαμβάνεται η σεζόν 2017-18 με άλλα πρόσωπα.

Και τα πρότζεκτ έχει εκπαιδεύσει σωστά και οι ρόλοι είναι αυτοί που ταιριάζουν και κανένας δεν μπορεί να αισθανθεί αδικημένος. Για αυτό και ο ΠΑΟΚ στα τελευταία 12 παιχνίδια έχει 24-1 γκολ και παίζει ένα σύγχρονο και ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Σε αυτό το διάστημα, κορυφαίος του είναι ο 19χρονός Γιάννης Κωνσταντέλιας. Ο επίσης 19χρονός Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, αφού έκανε μία φυσιολογική κοιλιά, στα ντέρμπι με τον ΠΑΟ είναι σχεδόν αλάνθαστος. Το σχεδόν βγαίνει, όταν πάμε στον 22χρονό Ντομινίκ Κοτάρσκι. Είναι οι τρεις κορυφαίοι του σε αυτό το διάστημα, αυτοί που σύμφωνα με τους φωστήρες δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί και να εμπιστευτεί. Με τον «δύστροπο» Αουγκούστο να είναι μαζί με τον Πινέδα οι δύο καλύτεροι χαφ του πρωταθλήματος και ο «βετεράνος» Νέλσον Ολιβέιρα να έχει καταπιεί ότι κινείται σε φορ στο πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή με την εικόνα που παρουσιάζει.

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου είναι ο ιδανικότερος προπονητής για τον ΠΑΟΚ και αυτό είναι σαφές. Πέρασε και ο ίδιος μία διαδικασία αμφισβήτησης για το αν αυτό που κάνει είναι το σωστό. Ανθρώπινα θα το περάσεις και αυτό.

Όμως βρήκε τις λύσεις, η ομάδα έχει ταυτότητα, έχει σύγχρονα στοιχεία, έχει συνδεθεί με την ακαδημία και πλέον όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν δεν θα απέχει από το ομορφότερο πρωτάθλημα της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο ανταγωνισμού. Θα είναι εκεί, σε μία χρονιά που ο ίδιος έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός κορμού.

Και αυτός είναι ο στόχος του μέχρι το τέλος.

πηγή: sdna.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ