Δεν βρίσκουν θέση στον ήλιο οι ενεργειακές κοινότητες
Το αίτημα και η αδιαφορία.
Tο μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στην... παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Στη δυτική Μακεδονία υπάρχει χώρος μόνο για όσους θέλουν να κερδίζουν από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες των δήμων, των ανθρώπων δηλαδή της περιοχής, μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν άλλοι. Κι αν επιμένουν κάποιοι να φτιάξουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά πάρκα, τότε δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο διανομής.
Πέρυσι τέτοιες μέρες είχε γίνει γνωστό το πρόβλημα σύνδεσης με το δίκτυο των ΑΠΕ του Δήμου Αργους Ορεστικού Καστοριάς. Φέτος ήταν η σειρά του Δήμου Υψηλάντη Κοζάνης, ο οποίος ήθελε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά προκειμένου να ηλεκτροδοτεί περισσότερες από 70 οικογένειες. Αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ την 1/2/2023 τον πληροφόρησε πως υπάρχει... «αδυναμία σύνδεσης».
Το αίτημα
Το αίτημα σύνδεσης του φωτοβολταϊκού πάρκου είχε κατατεθεί από την ενεργειακή κοινότητα του δήμου προκειμένου να κατασκευάσει ένα μικρό πάρκο μόλις 0,5MW με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά της περιοχής.
Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν αφήνει περιθώρια για κανενός είδους αισιοδοξία: «Δεδομένης της αξιόλογης δέσμευσης ισχύος από προγενέστερα αιτήματα για έργα ΑΠΕ, η σύνδεση του εν λόγω φωτοβολταϊκού σταθμού σας δεν είναι τεχνικά εφικτή με τα τρέχοντα δεδομένα, αφού η γραμμή 21 του Υ/Σ Κοζάνης δεν μπορεί να ικανοποιήσει περαιτέρω εντάξεις σταθμών ΑΠΕ, καθόσον αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την -σε μόνιμη βάση- υπέρβαση των απαιτούμενων τεχνικών περιορισμών ένταξης σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου».
Οπότε σε μια περιοχή στην οποία κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται τεράστιας ισχύος φωτοβολταϊκά πάρκα, η Ενεργειακή Κοινότητα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΕΚΜΚΧ) του δήμου δεν μπορεί να κάνει το δικό της. Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο ΕΚΜΚΧ Δυτικής Μακεδονίας «ΟΦeΛΟΣ» αναφέρει ότι «αυτή η πρόδηλη ενίσχυση των μεγάλων έναντι των μικρών γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών για τις ενεργειακές κοινότητες, ειδικά στην Περιφέρειά μας» αφού «η Δυτική Μακεδονία είναι δεύτερη σε πλήθος ενεργειακών κοινοτήτων πανελλαδικά, 261 έναντι 263 της Κ. Μακεδονίας».
Το δίκτυο αναφέρει ότι δύο χρόνια τώρα έχει παρουσιάσει σε εθνικό και τοπικό επίπεδο την πρότασή τους για αξιοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων «ως εργαλείων για την πραγματικά δίκαιη μετάβαση της περιοχής», αλλά «δυστυχώς δεν βρήκαμε την ανταπόκριση που θα περίμενε κανείς». Και εξηγούν: «Ο δήμαρχος κ. Μαλούτας μάς αντιμετώπισε ως “μικροεπενδυτές” και δεν μας έδωσε ιδιαίτερη σημασία, ο περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης μάς άκουσε, αλλά δεν έπραξε απολύτως τίποτα. Στο υπουργείο Ενέργειας οι συνεργάτες της κ. Σδούκου απλά μας είδαν με κατανόηση, ενώ στη ΔΕΗ ούτε που δέχτηκαν να μας απαντήσουν». Ειδικά για τη ΔΕΗ τονίζουν ότι «αποδεικνύεται πως ενδιαφέρεται μόνο για τις δικές της μεγάλες επενδύσεις, συνεχίζοντας να αντιμετωπίζει την περιοχή ως αποικία, αφού απέρριψε ακόμα και την ιδέα να διατεθούν λίγες εκτάσεις με τις αναγκαίες υποδομές δικτύου εντός των απαλλοτριωμένων εδαφών των ορυχείων για έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ενεργειακών κοινοτήτων».
Καμία ανταπόκριση
Οπως παρατηρεί το Δίκτυο, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι «η πρόταση για συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση δεν βρίσκει ανταπόκριση στους θεσμικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ για την κυβέρνηση η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι οι επιδοτήσεις και όχι οι βιώσιμες λύσεις και οι ενεργειακές κοινότητες, των οποίων τον ρόλο συστηματικά υποτιμά». Υπογραμμίζουν δε πως η ενεργοποίηση των υφιστάμενων πόρων του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις ενεργειακές κοινότητες «δεν είναι καν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης», αφού «έχουν προκηρυχθεί έργα που καλύπτουν το 36% των συνολικών διαθέσιμων πόρων του προγράμματος, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται έργα ενεργειακών κοινοτήτων». Οι ίδιοι πάντως λένε ότι θα επιμείνουν και μάλιστα μόλις πριν από λίγες μέρες «σε σύσκεψη στην Περιφέρεια με την παρουσία του κ. Ράσμουσεν (στέλεχος της Γεν. Δ/νσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε.) καταθέσαμε μαζί με άλλες ενεργειακές κοινότητες τις προτάσεις μας για να υπάρξει επιτέλους ηλεκτρικός χώρος για τις ενεργειακές κοινότητες κατά προτεραιότητα».
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κοινό Πάσχα για Ορθόδοξους και Καθολικούς;
08 Οκτωβρίου 2024 -
Συμφωνία των Σκοπίων για δάνειο 500 εκατ. ευρώ από την Ουγγαρία
08 Οκτωβρίου 2024 -
Χαλκιδική / Νερό μολυσμένο με αρσενικό σε δύο περιοχές
08 Οκτωβρίου 2024 -
ΠΑΟΚ: Τα νοήματα πίσω από όσα δήλωσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου
08 Οκτωβρίου 2024 -
Σταμενίτης και Αγαπηδάκη στις δομές υγείας της Πέλλας
08 Οκτωβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ