close search results icon

ΔΕΘ: Πάνω από 40 εκθέτες στην φετινή έκθεση «Kosmima» – Πρεμιέρα το Σάββατο με ρεκόρ επισκεπτών

ΔΕΘ: Πάνω από 40 εκθέτες στην φετινή έκθεση «Kosmima» – Πρεμιέρα το Σάββατο με ρεκόρ επισκεπτών

Δυναμικά και με πάνω από 40 εκθέτες επιστρέφει φέτος η 36η διεθνής έκθεση «Kosmima 2022» από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, παρέχοντας το πλαίσιο για τη συνάντηση των επαγγελματιών του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας με προσανατολισμό στη χειμερινή σεζόν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Πρόκειται για τη μοναδική έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων στη Βόρεια Ελλάδα όπου οι επαγγελματίες επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες τάσεις σε κόσμημα, ρολόι και συσκευασία, να ανανεώσουν συνεργασίες και να έρθουν σε επαφή με νέες εταιρίες. Η φετινή έκθεση αναμένεται να ξεπεράσει σε επίπεδο επισκέψεων την προηγούμενη χρονιά καθώς δεν υπάρχουν μέτρα και περιορισμοί για την πανδημία. Ο αριθμός των εκθετών, μάλιστα, συγκριτικά με πέρσι είναι αυξημένος κατά 130%-150% με συμμετοχές ακόμη από Ιταλία και Βέλγιο.

Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών, Πέτρος Καλπακίδης ανέφερε ότι «η συμμετοχή των εκθετών αλλά και των επισκεπτών ήταν πενιχρή την περσινή χρονιά, ενώ φέτος θα την ξεπεράσουμε μιας και τα μηνύματα που ήδη λαμβάνουμε, δείχνουν υψηλή επισκεψιμότητα από όλες τις πόλεις της χώρας. Στο πλαίσιο της «KOSMIMA» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου και ο 33ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με θέμα «1922-2022. Η Μικρά Ασία στο Ελληνικό Κόσμημα» με την απονομή των επάθλων, αφιερωμένος στην Μικρασιατική Καταστροφή ώστε να μην λησμονούμε τις αλύτρωτες πατρίδες μας και τον πολιτισμό τους».

Καλή εμπορική χειμερινή σεζόν

Όπως τόνισε ο κ. Καλπακίδης, οι επαγγελματίες του κλάδου αναμένουν μια καλή εμπορική χειμερινή σεζόν για το κόσμημα παρά τις ανασφάλειες που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση. «Αν και το κόστος κατασκευής και παραγωγής έχει αυξηθεί, αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε μια καλή εμπορική χειμερινή σεζόν. Το υψηλότερο κόστος για εμάς είναι η τιμή της πρώτης ύλης, δηλαδή του χρυσού ο οποίος έχει φτάσει τις 55.000 ευρώ. Οι κοσμηματοπώλεις προσπαθούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις των κοσμημάτων, μειώνοντας το κέρδος τους και άλλα λειτουργικά τους έξοδα. Ο αντικειμενικός τους σκοπός εξάλλου είναι να προσεγγίζουν τους καταναλωτές και το κόσμημα να είναι προσιτό. Αυτήν τη στιγμή οι περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στα πιο οικονομικά κοσμήματα λόγω της ακρίβειας που βιώνουν», εξήγησε ο κ. Καλπακίδης.

Να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας

Να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας (10%) σε κοσμήματα αξίας άνω των 1.000 ευρώ ζητά ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας, ένα πάγιο αίτημα των κοσμηματοπωλών οι οποίοι το επιδιώκουν με συνεχείς παρεμβάσεις και ισχυρά επιχειρήματα χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης. «Χρειάζεται να προτρέψουμε τους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά κοσμήματα ώστε να ενισχύεται και η εθνική οικονομία. Ο φόρος πολυτελείας είναι ένας αντιπαραγωγικός φόρος και δημιουργεί πρόβλημα στην ελληνική αγορά. Πληροφορίες που έρχονται διαρκώς από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναφέρουν ότι ακόμη και οι τουρίστες στρέφονται στην Τουρκία για αγορά κοσμημάτων επειδή δεν υπάρχει ο φόρος πολυτελείας, κάνοντας τα κοσμήματα μας μη ανταγωνιστικά», εξήγησε ο κ. Καλπακίδης.

Σημειώνεται ότι η έκθεση «Kosmima 2022» θα βρίσκεται στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ με το εξής ωράριο λειτουργίας:

Σάββατο και Κυριακή 10.00 π.μ – 20.00 μ.μ

Δευτέρα 11.00 π.μ – 19.00 μ.μ.

thesstoday.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ