Δεύτερη ανάγνωση για τις βάσεις στις Στρατιωτικές Σχολές: Η «κρυφή» μεταφορά κενών

Γεωργία Σαδανά
Δεύτερη ανάγνωση για τις βάσεις στις Στρατιωτικές Σχολές: Η «κρυφή» μεταφορά κενών
Μικρές αυξήσεις και χαμηλή ζήτηση εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι Στρατιωτικές Σχολές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βάσεων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.
Η μικρή άνοδος στη ζήτηση, αν και οριακή, αντανακλά τα κίνητρα που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αυξάνοντας κατακόρυφα τις απολαβές των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές, μολονότι παράγοντες του Πενταγώνου συνηγορούν στο ότι «απαιτείται χρόνος» για να εμπεδωθούν όλες οι αλλαγές, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και τη σύγχρονη διάσταση του επαγγελματισμού και της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία επιχειρούνται μέσα από τη Νέα Δομή.
Ήδη, όμως, 37 περισσότεροι επιτυχόντες καταγράφηκαν φέτος για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, καθώς έφτασαν τους 114 από 77 πέρυσι, γεγονός που αποτιμάται ως ένα πρώτο βήμα ως προς την εμπέδωση των μεγάλων αλλαγών στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η μεταφορά κενών
Την ίδια ώρα, πίσω από τα φετινά νούμερα των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές κρύβεται η μεταφορά θέσεων, καθώς καλύφθηκαν 101 κενές θέσεις ως εκκρεμότητα από την περυσινή χρονιά, κάτι το οποίο δεν είναι, ωστόσο, ευκρινές με την πρώτη ανάγνωση των βάσεων, αλλά θεωρείται ως θετικός δείκτης αναφορικά με την ελκυστικότητα τους, σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα έτη.
Στη φετινή «ακτινογραφία» των βάσεων, τις περισσότερες κενές θέσεις συγκεντρώνει η σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (Σ.Μ.Υ.) – Όπλα: 162 και ακολουθεί η Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) – Όπλα: 131, ενώ λιγότερα κενά καταγράφονται στη σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ): 16.
Πάντως, η προσέλκυση όλο και περισσότερων σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές απασχολεί διαρκώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Δένδια να ανακοινώνει και νέα κίνητρα για τους στρατεύσιμους, εισάγοντας για πρώτη φορά ειδικά προγράμματα.
Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο κ. Δένδιας, «τα Ειδικά Προγράμματα Θητείας που απευθύνονται σε φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, συγκεκριμένων επιστημονικών τομέων, είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα για τη σύνδεση της Έρευνας, της Ανάπτυξης Τεχνολογίας και της Καινοτομίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις».
«Δίνουμε πραγματικά κίνητρα σε όσους θέλουν να συνδυάσουν τις σπουδές τους με την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Κάνουμε πράξη τη βούλησή μας να αξιοποιήσουμε τους καλύτερους της Πατρίδας μας, προκειμένου να κάνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμη πιο ισχυρές», καταλήγει ο κ. Δένδιας.
protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Χαλκιδική: Νεκρός ηλικιωμένος στην παραλία των Φλογητών
28 Ιουλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ