close search results icon

Δεύτερη ευκαιρία αναζητούν τα Κλωστήρια Κιλκίς και Θράκης – Πότε θα χτυπήσει το ηλεκτρονικό «σφυρί»

Δεύτερη ευκαιρία αναζητούν τα Κλωστήρια Κιλκίς και Θράκης – Πότε θα χτυπήσει το ηλεκτρονικό «σφυρί»

To ηλεκτρονικό «σφυρί» αναμένεται να χτυπήσει αυτήν την εβδομάδα για τα βιομηχανικά συγκροτήματα των Κλωστηρίων Κιλκίς και Θράκης της οικογένειας Ακκά (Ελληνική Υφαντουργία), η οποία μέχρι και τα τέλη του 2013, ήταν πρωταγωνίστρια στην παραγωγή και εξαγωγή denim, του υφάσματος με το οποίο μεγάλοι και ξένοι όμιλοι κατασκεύαζαν τα τζιν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Η αρχή θα γίνει με τα Κλωστήρια Κιλκίς που βρίσκονται στη Νέα Σάντα στις 8 Μαρτίου και ώρα 10 το πρωί, ενώ δύο μέρες μετά, στις 10 Μαρτίου και την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί να γίνει ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για τα Κλωστήρια Θράκης, θυγατρική των Εκκοκιστηρίων Θράκης στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, αναζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία καθώς ο πρώτος στις 25 Ιανουαρίου δεν καρποφόρησε λόγω ελλείψει πλειοδοτών.

Η τιμή πρώτης προσφοράς για τα Κλωστήρια Κιλκίς είναι στα 2.060.000 ευρώ με επισπεύδουσα την Cepal ως διαχειρίστρια των τιτλοποιημένων απαιτήσεων της «Gemini Core Securitisation DAC». Σύμφωνα με την έκθεση του εκτιμητή, το «σφυρί» θα χτυπήσει για ένα γήπεδο μετά του επ’ αυτού βιομηχανικού συγκροτήματος που βρίσκεται στην Κτηματική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Νέας Σάντας του Νομού Κιλκίς.

Πρόκειται για ένα γήπεδο με επιφάνεια 81.017,00 τ.μ., που έχει προέλθει από τη συνένωση μικρότερων αγροτεμαχίων και στο οποίο έχει ανεγερθεί βιομηχανικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 23.044,74 τ.μ. Το μεγαλύτερο από τα κτίρια είναι βιομηχανοστάσιο-κεντρική μονάδα όπου γίνεται η επεξεργασία και παραγωγή των προϊόντων. Έχει σχήμα ορθογωνίου και περιλαμβάνει ισόγειο χώρο παραγωγής και διώροφο κτίριο γραφείων διοίκησης, πύργους κλιματισμού και βοηθητικούς χώρους εγκατάστασης μηχανημάτων.

Ο φέρων οργανισμός είναι συμβατικός από οπλισμένο σκυρόδεμα με πλήρωση από επιχρισμένη οπτοπλινθοδομή και επικάλυψη από πλάκες μπετόν. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στο κέντρο περίπου της πρόσοψης και οδηγεί τόσο στα επιμέρους τμήματα των γραφείων και ορόφων, όσο και πίσω στο κυρίως βιομηχανικό συγκρότημα. Οι επιμέρους χώροι του ισογείου έχουν την δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με το χώρο παραγωγής και κυρίως χρήση βοηθητική.

Στις 10 Μαρτίου θα ηχήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για τα Κλωστήρια Θράκης με τιμή πρώτης προσφοράς στα 5.468.333,34 ευρώ και με επισπεύδουσα την Alpha Bank. Από το ποσό, τα 3.425.000 ευρώ αφορούν το σύνολο της εμπορικής αξίας του ακινήτου και τα 2.043.333,34 ευρώ, τα 2/3 της εμπορικής αξίας των κινητών. Πρόκειται για οικόπεδο 44.830 τ.μ., μαζί με τα κτίσματα και τα μηχανήματα. Το ακίνητο βαρύνεται με προσημειώσεις για ποσά συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ και η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 20 Ιουνίου 2022.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στις αρχές του 1998 και αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα κλωστήρια βάμβακος καθώς στο πελατολόγιό της ήταν βαριά ονόματα, όπως Benetton, Next, Chicco κ.α. Μάλιστα, είναι η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής πλεκτών υφασμάτων στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Υφαντουργία «λύγισε» ωστόσο υπό το βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 92 εκατ. ευρώ, με τη γνωστή κατάληξη των πλειστηριασμών τόσο για τα ακίνητα αλλά και τον εξοπλισμό της.

Ειδικά για τα Κλωστήρια Θράκης, στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 01/07/2019 έως 30/06/2020, η διοίκηση τονίζει ότι «η αδυναμία της εταιρείας να λειτουργεί σε συνεχή βάση είχε σαν συνέπεια την δημιουργία έκτακτων ζημιών από την επιβολή ποινικών ρητρών από πελάτες, σε προηγούμενες χρήσεις, λόγω μη εξυπηρέτησης συμβολαίων πωλήσεων και από προμηθευτές λόγω μη εκπλήρωσης συμβολαίων αγοράς πρώτης ύλης ενώ επιπρόσθετα η εταιρεία στερήθηκε την διαπραγματευτική της ικανότητα για να επιτύχει ικανοποιητικές τιμές αγοράς α’ ύλης από τους προμηθευτές της. Επίσης επιβλήθηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις από ρυθμίσεις για καταβολή καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων διαθεσίμων για την έγκαιρη αποπληρωμή τους. Ακόμη, η μη συνεχιζόμενη λειτουργία είχε επιπτώσεις και στην μη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα».

thesstoday.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ