close search results icon

Διευκρινίσεις για τη «ρήτρα» εξοικονόμησης ενέργειας

Πως διαμορφώνονται οι κλίμακες για τον Οκτώβριο. 

Διευκρινίσεις για τη «ρήτρα» εξοικονόμησης ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τις κλίμακες των επιδοτήσεων στο ρεύμα που θα φέρουν δυσάρεστες εκπλήξεις στους «σπάταλους» καταναλωτές, προχώρησε σε διευκρινίσεις.

Αναφερόμενος (ΣΚΑΪ) στους πολίτες που θα καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωση τους κατά 15% δήλωσε ότι η κλίμακα θα «τρέξει» συγκρίνοντας τα τιμολόγια με την προηγούμενη χρονιά και εξήγησε πως οι-«κύκλοι μέτρησης» του ΔΕΔΔΗΕ είναι σταθεροί κάθε τετράμηνο ή κάθε οκτάμηνο σε απομακρυσμένες περιοχές, συνεπώς υπάρχει η δυνατότητα να υπολογιστεί και να επιμεριστεί η μέση ημερήσια κατανάλωση.

Η κυβέρνηση επέλεξε να συνδέσει τις επιδοτήσεις με στόχους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας την ίδια ώρα που «είναι προβληματική η μέτρηση της κατανάλωσης από τον ιδιωτικοποιημένο κατά 49% Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ)» ανέφερε προ ολίγων ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Θυμίζουμε πως οι κλίμακες για τον Οκτώβριο διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης, με τα νοικοκυριά να επιδοτούνται με 436 ευρώ την μεγαβατώρα. Το μέτρο αφορά το 90% των νοικοκυριών.
  • Για κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης και επιδοτούνται με 386 ανά μεγαβατώρα. Εάν τα νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 15% η επιδότηση θα αυξάνεται κατά 50% την κιλοβατώρα.
  • Για κατανάλωση από 1.001 κιλοβατώρες και πάνω, απορροφάται το 70% της αύξησης με την επιδότηση να ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό αφορά το 2% των νοικοκυριών.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ