Κυπριακή ΑΟΖ: επιτυχημένη η παράνομη τουρκική γεώτρηση; | PellaNews

Κυπριακή ΑΟΖ: επιτυχημένη η παράνομη τουρκική γεώτρηση;

Επιτυχημένη φέρεται να είναι η παράνομη τουρκική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή την οποία επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου το γεωτρύπανο «Φατίχ» που βρίσκεται στα ανοιχτά της Πάφου, φέρεται να «χτύπησε» κοίτασμα που φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, φυσικού αερίου.

Για την όλη εικόνα εκφράζονται επιφυλάξεις με τη Λευκωσία να μην επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες» υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιτυχή γεώτρηση του «Φατίχ» στη βάση ενημέρωσης που έχουν οι κυπριακές αρχές από τρίτες χώρες.

Πρόσθετα ευρωπαϊκές υπηρεσίες κάνουν λόγο για μεταφορά στις υπό κατοχή περιοχές μπαταριών του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, αν και η συμφωνία με τη Ρωσία περιλαμβάνει πρόνοια για εγκατάσταση εντός της Τουρκίας.

Στις Βρυξέλλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία δεν κάνει πίσω» στο ζήτημα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εκτιμήσεις τις οποίες συνυπογράφουν και πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Όπως επισημαίνεται η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη μεγάλη πολιτική σημασία των αποφάσεων για επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια οπότε και είχαν παγώσει με κοινοτική απόφαση, οκτώ τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, λόγω Πρωτοκόλλου.

Το πολιτικό μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία είναι ότι δεν μπορεί να παρακολουθεί με σταυρωμένα τα χέρια τις έκνομες ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο. Τα μέτρα δεν είναι μεν σκληρά αλλά αποτελούν το πρώτο σημαντικό πλέγμα αποφάσεων που «ανοίγει λογαριασμό» ο οποίος μπορεί να μεγαλώνει όσο η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ελληνική Λύση, σε ανακοίνωση της, τονίζει ότι «170 δις κ.μ Φυσικό αέριο βρήκαν οι Τούρκοι τρυπώντας παράνομα στην Κυπριακή ΑΟΖ!  Οι Ευρωπαίοι - ΗΠΑ κάνουν τους " Κινέζους".  ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΙΛΟΙ! ΜΟΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ! Γι αυτό ζητάμε άμεσα σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών Ελλάδας - Κύπρου! Το ζητάμε τώρα πριν να είναι αργά!»