close search results icon

Μυστική επιχείρηση των Navy SEALs στα Στενά του Ορμούζ: Ανατίναζαν ιρανικές νάρκες στον βυθό

Μυστική επιχείρηση των Navy SEALs στα Στενά του Ορμούζ: Ανατίναζαν ιρανικές νάρκες στον βυθό

Οι επίλεκτες δυνάμεις των Navy SEALs πραγματοποίησαν μια μυστική επιχείρηση διάρκειας τεσσάρων μηνών στα Στενά του Ορμούζ, με στόχο τον εντοπισμό και την καταστροφή δεκάδων ιρανικών ναρκών που απειλούσαν μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς για την παγκόσμια μεταφορά πετρελαίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων επιχειρούσαν κυρίως υπό την κάλυψη του σκοταδιού, χρησιμοποιώντας drones, μη επανδρωμένα σκάφη και προηγμένα συστήματα σόναρ για να εντοπίσουν τα εκρηκτικά που βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο έντονων στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και είχε ως βασικό στόχο να ανοίξει ξανά με μεγαλύτερη ασφάλεια η στρατηγικής σημασίας θαλάσσια δίοδος στην εμπορική ναυσιπλοΐα. Πολλά πλοία είχαν περιορίσει δραστικά τη διέλευσή τους μετά τις αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του Ιράν τον Φεβρουάριο.

Οι δύτες πλησίαζαν τις νάρκες για να τις ανατινάξουν

Παρά τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, το πιο επικίνδυνο κομμάτι της αποστολής εξακολουθούσε σε ορισμένες περιπτώσεις να πραγματοποιείται από ανθρώπους.

Ο απόστρατος πλοίαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Μπιλ Χάμπλετ εξήγησε ότι μετά τον εντοπισμό μιας νάρκης μπορούσε να ακολουθήσει δύτης, ο οποίος έπρεπε να την προσεγγίσει, να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό και στη συνέχεια να την καταστρέψει.

Υπήρχε και η δυνατότητα χρησιμοποίησης υποβρύχιων ρομποτικών συστημάτων για την προσέγγιση και ανατίναξη των ναρκών, μέθοδος ασφαλέστερη για το προσωπικό, αλλά πολύ πιο αργή.

Στο τεχνολογικό οπλοστάσιο των Αμερικανών περιλαμβανόταν το Common Uncrewed Surface Vessel (CUSV), ένα μη επανδρωμένο σκάφος που μπορεί να μεταφέρει υποβρύχια συστήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και το MK 18 Mod 2 Kingfish, εξοπλισμένο με σόναρ για τον εντοπισμό ύποπτων αντικειμένων στον πυθμένα.

Παρά την επικινδυνότητα της πολύμηνης επιχείρησης, δεν έχουν αναφερθεί αμερικανικές απώλειες που να συνδέονται με την αποναρκοθέτηση.

Το μέγεθος της απειλής είχε αποτυπωθεί ήδη από τον Ιούνιο, όταν ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός του ΟΗΕ εκτίμησε ότι περίπου 80 νάρκες είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος των Στενών του Ορμούζ.

Η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, καθώς από εκεί διέρχεται περίπου το 20% των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου. Οποιαδήποτε σοβαρή διαταραχή της ναυσιπλοΐας θα μπορούσε επομένως να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι «όλες οι νάρκες» στα διεθνή ύδατα των Στενών είχαν απομακρυνθεί ή καταστραφεί, με τον αμερικανικό στρατό να επιβεβαιώνει στη συνέχεια τον ισχυρισμό. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το κατά πόσο ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή είναι ασφαλής.

Φόβοι ότι το Ιράν τοποθετεί νέες νάρκες

Ναυτιλιακές εταιρείες και αναλυτές εκτιμούν ότι οι περιοχές κοντά στις ακτές του Ομάν, όπου αμερικανικές δυνάμεις συνοδεύουν εμπορικά πλοία, πιθανότατα έχουν καθαριστεί. Για το υπόλοιπο τμήμα των Στενών, όμως, η εικόνα είναι πολύ λιγότερο σαφής.

Ο ειδικός σε θέματα ναρκών Ίθαν Κόνελ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι «δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι να πιστέψει», προσθέτοντας ότι το Ιράν φαίνεται να επιχειρεί να τοποθετήσει νέες νάρκες.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τις επιθέσεις με πυραύλους και drones στην περιοχή, με την ορατή εμπορική κίνηση να έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, μόλις δύο πλοία πέρασαν από τα Στενά το Σάββατο και έξι την Κυριακή.

Ο πραγματικός αριθμός των διελεύσεων ενδέχεται πάντως να είναι μεγαλύτερος, καθώς ορισμένα πλοία φέρεται να απενεργοποιούν τους αναμεταδότες τους και να περνούν από την περιοχή υπό αμερικανική στρατιωτική συνοδεία.

Οι ομάδες των Navy SEALs επιχειρούσαν από μικρά φουσκωτά σκάφη, έχοντας υποστήριξη από μη επανδρωμένα πλωτά μέσα και εξειδικευμένο υποβρύχιο εξοπλισμό.

Τα συστήματα σόναρ «σάρωναν» τον βυθό αναζητώντας ύποπτα αντικείμενα και στη συνέχεια άρχιζε η ιδιαίτερα επικίνδυνη διαδικασία εξουδετέρωσής τους. Παρά την προηγμένη ρομποτική τεχνολογία, ορισμένες νάρκες έπρεπε να αντιμετωπιστούν από δύτες σε πολύ μικρή απόσταση.

Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε η Νίτια Λαμπ, αναλύτρια του Chatham House, πρόκειται για μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία που ισοδυναμεί ουσιαστικά με ενεργή εξουδετέρωση και πυροδότηση εκρηκτικών κάτω από το νερό, και μάλιστα εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ