close search results icon

Δημήτρης Μάντζος: «Εισιτήριο για μία ισχυρή εντολή το πρόγραμμά μας»

Σχολίασε και την - άτυπη - προεκλογική περίοδο που διανύουμε. 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Μιχαλέλη και Αμαλία Κάτζου μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας την προεκλογική περίοδο που άτυπα βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Μάντζος σημείωσε ότι «κάθε κόμμα πρέπει να παραθέσει στους πολίτες τη δική του εναλλακτική πρόταση απέναντι σε μία ανεπαρκή κυβερνητική πολιτική», επισημαίνοντας ότι «η δουλειά που έχει να επιτελέσει η σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη είναι να δώσει λύσεις, για ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος».

Χαρακτήρισε τις φετινές εθνικές εκλογές μία ενδιαφέρουσα διαδικασία, καθώς «οι πολίτες, μετά από χρόνια επάλληλων κρίσεων, θα έχουν το δικαίωμα να διαμορφώσουν την πολιτική του μέλλοντος. Οι νέοι αλλά και οι πολίτες που έχουν απογοητευτεί, όσοι βρίσκονται “εκτός των τειχών”, θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τη χώρα την επόμενη ημέρα».

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι «το δικό μας εισιτήριο για μία ισχυρή εντολή και ο οδικός μας χάρτης έως τις εκλογές αλλά και μετά από αυτές. Είναι ο κώδικας επικοινωνίας με τους πολίτες σήμερα, αλλά και οι όροι και οι συνθήκες για έναν πραγματικό, υγιή και ειλικρινή προγραμματικό διάλογο μετά τις εκλογές».

Εκτίμησε, δε, ότι «το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα δείξει εάν η πολιτική μας πρόταση έχει ισχυροποιηθεί και έχει τύχει τέτοιας εμπιστοσύνης από τους πολίτες και εάν έχουμε τέτοια δύναμη στα χέρια μας ώστε να αλλάξουμε το πολιτικό παράδειγμα. Θέλουμε να ανατάξουμε τη ζημιά των κυβερνήσεων 2015-2019 και 2019-2023 στη μεσαία τάξη, στη νέα γενιά, στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».

Σχολιάζοντας την παραίτηση του βουλευτή της ΝΔ, Θ. Χειμάρα, ο Δημήτρης Μάντζος αντιπαρέβαλε τη διαχείριση της υπόθεσης Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, λέγοντας ότι «δεν έχει υπάρξει γρηγορότερη διαγραφή στελέχους από κόμμα για υπόθεση διαφθοράς. Δείτε πόσα μερόνυχτα χρειάστηκε η Κυβέρνηση για να αποφασίσει τι θα κάνει με τον κ. Χειμάρα μέχρι τελικά να παραιτηθεί ο ίδιος ο βουλευτής. Δεν υπήρξε πειστική αντίδραση», ενώ σημείωσε ότι «πρέπει ίσως να δώσουμε μία επικαιροποιημένη έκδοση του Συντάγματος στους επόμενους βουλευτές της ΝΔ για να γνωρίζουν τα ασυμβίβαστα και να μην… εκπλήσσονται».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Μάντζος έκανε λόγο για παταγώδη αποτυχία της Κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι «ήμασταν η πρώτη αντιπολιτευτική δύναμη που μίλησε για την ανάγκη να υπολογιστούν τα υπερκέρδη και να φορολογηθούν, αλλά τότε μας χλεύαζαν ως λαϊκιστές. Η Κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει επιβάλει φορολογικό συντελεστή 90% που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Ναι, αλλά ποια είναι η φορολογητέα βάση; Το 90% στο υποτριπλάσιο των υπερκερδών είναι ένα πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που θα έπρεπε. Έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν σε επίπεδο λογιστικής αλχημείας για να μειωθεί όσο γίνεται η φορολογητέα βάση, υπολογίζοντας εκπτώσεις που δεν έπρεπε να υπολογιστούν. Αυτά τα λέμε από τον Μάιο», σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Εκτίμησε, τέλος, ότι «η καθυστέρηση στην είσπραξη των φόρων αυτών είναι πολύ επιβαρυντική για τα δημόσια οικονομικά μας. Το μεγαλύτερο τμήμα των επιδοτήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχονται -τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα- από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από την είσπραξη της φορολόγησης των υπερκερδών. Είναι σαν να τα παίρνει από τη μία τσέπη για να τη δώσει στην άλλη τσέπη του πολίτη, ενώ το παντελόνι είναι τρύπιο. Είναι ένα στρεβλό μοντέλο, μία συνταγή που δεν βγαίνει και οδηγεί στην ενίσχυση των λίγων και όχι στην ανακούφιση των πολλών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ