close search results icon

Δήμος Πέλλας/Δημοτική Αρχή: Ναι, επέτειος μισού χρόνου επειδή...

Τα πρώτα δείγματα και οι παρατηρήσεις. 

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Ναι, είναι δύσκολα τα πράγματα στην αυτοδιοίκηση. Ναι είναι ένα δύσκολο καράβι ο Δήμος Πέλλας. Το ξέρουν όλοι, κυρίως όσοι μπαίνουν να συμμετέχουν στη «διακυβέρνηση» του καραβιού αυτού.

Και ναι, υπάρχει μία νέα δημοτική αρχή που συμπλήρωσε 6 μήνες, μισό χρόνο. Και «επέτειο» δεν "ανέλυσε" κανείς. «Επέτειο στον μισό χρόνο;», θα μπορούσε να πει κάποιος.

Ναι, επέτειος μισού χρόνου.

~ Όταν σ’ αυτόν τον μισό χρόνο βλέπεις να γίνονται παρεμβάσεις σε… «αυτονότητα» (αν ήταν γιατί δεν γίνονταν),

~ Όταν σ’ αυτόν τον μισό χρόνο βλέπεις να «αλλάζουν» μεταμορφωτικά μια σειρά θεσμών, που βελτιώθηκαν με τις αλλαγές που επιτάσσει το timing του 2024,

~ Όταν σε μισό χρόνο βλέπεις έναν Δήμαρχο και τα στελέχη να είναι ανάμεσα στον κόσμο, να ακούνε, να σημειώνουν, να πράττουν, να έχουν κάνει «μπλουμ» σε ρηχά και βαθιά.

Ε, τότε κάνεις αναφορά για ένα καλό ξεκίνημα. Σε όλες τις δημοτικές ενότητες κινούνται πράγματα, υπάρχει μια διάθεση απ’ όλους να προσφέρουν, να τρέξουν, να προγραμματίσουν, να δοκιμάσουν.

Ο Στάθης Φουντουκίδης δεν ήρθε να δώσει εξετάσεις. Το πανεπιστήμιο το τελείωσε και είναι ένας εξαιρετικός δικηγόρος. Ήρθε για να προσφέρει, όπως έλεγε προεκλογικά, δίδοντας την αίσθηση μιας «ήπιας» δύναμης.

Και αυτό βγάζει. Παρατήρησα ότι δεν δίστασε να κάνει παρατηρήσεις και κριτική σε όποιο κεντρικό επίπεδο βρέθηκε έως τώρα.

Παρατήρησα επίσης πως έχει τη μέθοδο της «αυθυποβολής», μπορεί να βρεθεί παντού και να έχει πλήρη αντίληψη για όλα.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως, είναι ότι δεν θέλει να «σηκώνονται» ζητήματα που δεν έχουν ανάγκη ούτε μία συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, ούτε πολύ πολύ συζήτηση γενικώς.

Υπάρχει ένα θέμα; Ωραία. Το συζητάμε, όποιος θέλει υπάρχει και γραφείο Δημάρχου, υπάρχουν και συσκέψεις που μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή.

Το κτήριο του Δημαρχείου έχει πολλές αίθουσες, μπορούν να γίνουν συσκέψεις. Ο φραμπαλάς δεν είναι απαραίτητος, η ουσία είναι αυτή που λείπει. Και ο Φουντουκίδης, επιζητά την ουσία.

Η συνέχεια δεν είναι εύκολη. Τα ροδοπέταλα στην αυτοδιοίκηση τελείωσαν κάπου στο «σβήσιμο» των Καποδιστριακών Δήμων, ο Καλλικράτης πια έχει «μεγαλώσει».

Ο Δήμαρχος το γνωρίζει καλά. Τα παλαιότερα αυτοδιοικητικά στελέχη επίσης.

Τα νεότερα το μαθαίνουν τώρα. Και θα κριθούν για το έργο τους μέσα από τις θέσεις ευθύνης. Ο καθένας επιλέχθηκε να επιτελέσει έναν ρόλο. Και θα δείξει τις δυνατότητες του.

Απέναντι στον κόσμο.

Και απέναντι σε έναν Δήμαρχο που τον χρόνο προσαρμογής τον έκανε χρόνο ενημέρωσης και εργασίας.

Κι αυτό ναι, είναι «επέτειος» μιας αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ