close search results icon

Δήμος Πέλλας: Κίνητρα στους πολίτες για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Τι επισημαίνει σε δήλωση του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Δόντσης. 

Ομόφωνα ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας τα κίνητρα για την ενθάρρυνση της σήμανσης και καταχώρησης στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων (σκύλων και γατών) και της υιοθεσίας αδέσποτου ζώου (σκύλου ή/και γάτας), τα οποία εισηγήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Δόντσης.

Σε δήλωσή του ο κ. Δόντσης επισημαίνει: «Ο Δήμαρχος Στάθης Φουντουκίδης και συνολικά η Δημοτική Αρχή Πέλλας τόσο προεκλογικά αλλά -κυρίως- στο ξεκίνημα της θητείας της, όρισε ως μείζον ζήτημα το θέμα των αδέσποτων ζώων στις τοπικές κοινωνίες του Δήμου Πέλλας και γι' αυτό έγινε μια καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, με παράλληλη κατάθεση προτάσεων προς αντιμετώπιση του προβλήματος», και προσθέτει: «Εισηγηθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο κίνητρα για την ενθάρρυνση της σήμανσης και καταχώρησης στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ.), της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων (σκύλων και γατών) και της υιοθεσίας αδέσποτου ζώου (σκύλου ή/και γάτας)».

Τα κίνητρα

1. Για τους πολίτες που υιοθετούν αδέσποτο ζώο από το καταφύγιο (που φιλοξενείται τουλάχιστον επί ένα τετράμηνο):

-μείωση των δημοτικών τελών σε ποσοστό 10% ανά έτος

-επιπλέον και άλλη αποσπασματική δωρεά πχ τυχόν διαθέσιμο εισιτήριο εκδήλωσης/θεάματος

-επιπλέον χορήγηση 20 κιλά σκυλοτροφής ανά μήνα για ένα έτος

-επιπλέον και το εμβόλιο και το χάπι αποπαρασίτωσης για την 2η χρονιά

-επιπλέον και μόνο εφόσον ο νέος ιδιοκτήτης και μόνον αν πρόκειται αποδεδειγμένα για επιθετικό ζώο, προσφέρονται δωρεάν 1-3 συνεδρίες σε κέντρο εκπαίδευσης σκύλων

dhmarxeio-pellas.jpg

2. Δωρεάν σήμανση και καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ.), στείρωση και εμβολιασμό των ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών), των οποίων είναι ιδιοκτήτες ή ανάδοχοι και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

Κατηγορία Α: Άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες- Δωρεάν σήμανση και καταχώρηση στο Ε.Μ.Ζ.Σ., στείρωση και εμβολιασμό των ζώων συντροφιάς.

Κατηγορία Β: Τρίτεκνοι, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), διαβιούντες με τα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα- Δωρεάν σήμανση και στείρωση.

Κατηγορία Γ: Ποιμενικοί σκύλοι- Δωρεάν σήμανση και στείρωση.

Κατηγορία Δ: Φοιτητές- Δωρεάν στείρωση.

3. Για την εξειδίκευση του ποσού που πρέπει να καταβάλλει ο πολίτης για να παραδώσει το δεσποζόμενο ζώο στον Δήμο:

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, σε περίπτωση που ο πολίτης επιθυμεί να το αποχωριστεί και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης και την καταβολή 300 ευρώ. Αυτό το ποσό στο Δήμο Πέλλας αυξάνεται στα 600 ευρώ εφάπαξ και επιπλέον 40 ευρώ ανά μήνα για την φιλοξενία δεσποζόμενου σκύλου, ενώ μειώνεται στα 150 ευρώ και επιπλέον 20 ευρώ ανά μήνα για πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, διαβιούντες με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Από το Γραφείο Τύπου



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ