close search results icon

Διονύσης Σταμενίτης: Η στήριξη του αγροτικού εισοδήµατος αποτελεί κύριο συστατικό του µίγµατος πολιτικής που εφαρµόζουµε

Διονύσης Σταμενίτης: Η στήριξη του αγροτικού εισοδήµατος αποτελεί κύριο συστατικό του µίγµατος πολιτικής που εφαρµόζουµε

Του Διονύση Σταμενίτη 

Η στήριξη του αγροτικού εισοδήµατος αποτελεί κύριο συστατικό του µίγµατος πολιτικής που εφαρµόζουµε, µε τελικό προορισµό τη συνολική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τοµέα. Γνωρίζουµε καλά ότι η αγροτική οικονοµία µπορεί να µετεξελιχθεί σε κινητήριο δύναµη του παραγωγικού µοντέλου της χώρας µας και αυτό µπορεί να επιτευχθεί µόνο µέσα από την ανάπτυξη και την ευηµερία των ίδιων των παραγωγών. Χωρίς τη δική τους εξέλιξη, κάθε κουβέντα για το µέλλον του πρωτογενούς τοµέα θα ήταν κενή νοήµατος.



Σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατηγικός σχεδιασµός που εφαρµόζουµε από την πρώτη στιγµή που η Νέα ∆ηµοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας κινείται πάνω σε δύο άξονες: στις παρεµβάσεις για το παρόν, έκτακτες και µόνιµες, και σε αυτές που θα µας εξασφαλίσουν το µέλλον.


Παρεµβάσεις, όπως οι µειώσεις στη φορολογία ή η αναδιοργάνωση των ΕΛΓΑ, τα προγράµµατα αγροτικής κατάρτισης και τα σχέδια βελτίωσης, δηµιουργούν σταδιακά ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να αναπτυχθούν. Ταυτόχρονα, τα έκτακτα µέτρα, όπως οι άµεσες κρατικές ενισχύσεις, ήταν αυτά που κράτησαν τους παραγωγούς όρθιους σε ένα, κατά γενική οµολογία, δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον, µε διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις (πανδηµία, πληθωρισµός, γεωπολιτικά και ενέργεια) αλλά και τη µεγάλη απειλή της κλιµατικής κρίσης, οι οποίες δοκίµασαν και δοκιµάζουν τις αντοχές των οικονοµιών παγκοσµίως. Σε αυτή τη λογική, της φροντίδας για το παρόν και το µέλλον, που εµείς, ως ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων µε επικεφαλής τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, πιστεύουµε ότι είναι η µόνη που µπορεί να µας πάει παραπέρα, κινούνται και τα µέτρα της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση του ενεργειακού κόστους. Η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο είναι ένα µέτρο µε άµεσα αποτελέσµατα, που δίνει ενέσεις ρευστότητας. Άμεση εφαρµογή έχει επίσης και το τιµολόγιο «ΓΑΙΑ», που παρέχει στους αγρότες πρόσβαση σε µακροχρόνια (10ετή) βάση σε χαµηλές τιµές ηλεκτρικής ενέργειας.


Οµοίως, και η ρύθµιση των χρεών προς τη ∆ΕΗ και άλλους παρόχους, των Τοπικών και Γενικών Οργανισµών Εγγείων Βελτιώσεων, που φτάνουν σήµερα τα 87 εκατ. ευρώ, αλλά και η παροχή δυνατότητας στους αγρότες να ενταχθούν σε πρόγραµµα ρύθµισης οφειλών. Από την άλλη, εφαρµόζουµε µέτρα µε το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον. Το εµβληµατικό πρόγραµµα «Απόλλων», µια παρέµβαση-σταθµός στον χώρο του ενεργειακού κόστους στον πρωτογενή τοµέα, µε ωφελούµενους τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της χώρας, εξασφαλίζει χαµηλές τιµές σε βάθος 25ετίας και µπαίνει, παράλληλα, στη µάχη που δίνουµε για αντιµετώπιση της κλιµατικής κρίσης και την αξιοποίηση των φυσικών µας πόρων για παραγωγή ενέργειας. Ενώ για τους µεµονωµένους αγρότες έχει ξεκινήσει το νέο πρόγραµµα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ, και αυξήθηκε από 3 MW σε 6 MW ο «κλειδωµένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιµος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθµό του ∆Ε∆∆ΗΕ. Παράλληλα, αυξάνεται και το επιτρεπόµενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10 kW σε 50 kW), µε κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωµένο» χώρο.


Όσα λέµε λοιπόν τα αποδεικνύουν στην πράξη οι πρωτοβουλίες µας. Η κυβέρνησή µας σκύβει πάνω από τα προβλήµατα των αγροτών, µε έργο και όχι µε λόγια.



*Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, βουλευτής Πέλλας µε τη Ν.∆.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» στις 19/05/2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ