close search results icon

Διπλές κάλπες στην Ταϊβάν - Με «συντριβή συνωμοσιών ανεξαρτησίας» απειλεί η Κϊνα

Η Ταϊβάν, ένα γειτονικό νησί που η Κίνα υποστηρίζει ότι είναι δικό της...

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τις τελικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ταϊβάν την Παρασκευή, ενόψει των αυριανών κρίσιμων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, καθώς το υπουργείο Άμυνας της Κίνας προειδοποίησε ότι «θα συντρίψει κάθε σχέδιο ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

Η Ταϊβάν, ένα γειτονικό νησί που η Κίνα υποστηρίζει ότι είναι δικό της, ήταν μια επιτυχημένη ιστορία δημοκρατίας, από τη διεξαγωγή των πρώτων άμεσων προεδρικών εκλογών το 1996, το αποκορύφωμα δεκαετιών αγώνων ενάντια στον αυταρχικό κανόνα και τον στρατιωτικό νόμο.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), το οποίο υπερασπίζεται την ξεχωριστή ταυτότητα της Ταϊβάν και απορρίπτει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας, επιδιώκει μια τρίτη θητεία στην εξουσία με τον υποψήφιό του, νυν αντιπρόεδρο Λάι Τσινγκ-τε.

Η Κίνα, η οποία ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της, έχει πλαισιώσει τις εκλογές ως επιλογή μεταξύ «ειρήνης και πολέμου», αποκαλώντας το DPP επικίνδυνους αυτονομιστές και προτρέποντας τους Ταϊβανέζους να κάνουν τη «σωστή επιλογή».

Το DPP απορρίπτει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας και αντιτείνει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στη γειτονική πόλη της Ταϊπέι, Νέα Ταϊπέι, ο Λάι είπε ότι ο κόσμος παρακολουθεί πώς ψήφισε η Ταϊβάν. «Εάν η Ταϊβάν πλησιάσει ξανά την Κίνα, η Ταϊβάν θα χάσει το πλεονέκτημά της και οι ξένες επενδύσεις στην Ταϊβάν είναι πιο πιθανό να ανασταλούν ή να σταματήσουν», είπε στο πλήθος που το DPP εκτίμησε σε περισσότερους από 200.000. «Ως εκ τούτου, η Ταϊβάν πρέπει να κερδίσει αυτή τη μάχη», πρόσθεσε ο Λάι.

Ενόψει των εκλογών του Σαββάτου, η Κίνα κατήγγειλε επανειλημμένα τον Λάι και απέρριψε τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για συνομιλίες.

«Χωρίς δημοκρατία και ελευθερία, δεν έχουμε τίποτα», δήλωσε ο Τζέι Λιάο, 26 ετών, ένας επιστήμονας δεδομένων που παρευρέθηκε στη συγκέντρωση του Λάι με τον σύζυγό του. «Η Κίνα θα μπορούσε να τα αφαιρέσει όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένου του γάμου μας».

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, απαντώντας σε ερώτηση νωρίτερα την Παρασκευή, σχετικά με την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν και την προγραμματισμένη αγορά περισσότερων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι ακόμη και με αγορές αμερικανικών όπλων, το DPP «δεν μπορεί να σταματήσει την τάση πλήρους επανένωσης της πατρίδας».

«Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός παραμένει σε συναγερμό ανά πάσα στιγμή και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συντρίψει αποφασιστικά οποιαδήποτε αυτονομιστική συνωμοσία για "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" και να υπερασπιστεί σθεναρά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» της Κίνας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τζανγκ Σιαογκάνγκ.

Ο Λάι λέει ότι είναι αφοσιωμένος στη διατήρηση της ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν. Το DPP κατηγόρησε την Κίνα ότι επιδιώκει να παρέμβει στην ψηφοφορία, διαδίδοντας fake news και ασκώντας περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική πίεση στο νησί. Το Πεκίνο λέει ότι οι ισχυρισμοί για παρέμβαση στις εκλογές είναι «βρώμικα κόλπα» του DPP.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μια από τις επαρχίες της και δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής» επανένωσης με τη νήσο, αλλά δεν αποκλείει την προσφυγή στη βία, αν χρειαστεί.

Οι άλλοι υποψήφιοι

Ο Λάι αντιμετωπίζει δύο αντιπάλους για την προεδρία : τον Χου Γιου-Ιχ, του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ταϊβάν, το Kuomintang (KMT) και τον πρώην δήμαρχο της Ταϊπέι, Κο Γουέν-Τζε, του μικρού Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (TPP), που ιδρύθηκε μόλις το 2019.

Ανεξάρτητα από το ποιος κερδίσει, η Κίνα θα υπάρχει στο παρασκήνιο.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν πιστεύει ότι το Πεκίνο είναι πιθανό να επιχειρήσει να ασκήσει πίεση στον επερχόμενο πρόεδρό της, μετά τις εκλογές στο νησί, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής στρατιωτικών ελιγμών κοντά αυτήν την άνοιξη, δήλωσαν δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

screenshot-6.png
AP Photo/Louise Delmotte

Ο Χου θέλει να ξαναρχίσει τη συνεργασία με την Κίνα, ξεκινώντας από τις ανταλλαγές ανθρώπων, και, όπως η Κίνα, έχει κατηγορήσει τον Λάι ότι υποστηρίζει την επίσημη ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Ο Λάι λέει ότι ο Χου είναι υπέρ του Πεκίνου, κάτι που ο Χου απορρίπτει.

Το KMT και το TPP λένε ότι η Ταϊβάν χρειάζεται μια αλλαγή κυβέρνησης, μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του DPP, αν και μια προσπάθεια των δύο κομμάτων στα τέλη του περασμένου έτους να σχηματίσουν ένα κοινό συνασπισμό, για να αντιμετωπίσουν το DPP, κατέρρευσε με πάταγο.

Το KMT πραγματοποίησε επίσης στη Νέα Ταϊπέι την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση.

«Εάν εκλεγεί ο Λάι Τσινγκ-τε, τα στενά της Ταϊβάν πιθανότατα θα βρεθούν σε αναταραχή. Ή μήπως θέλετε να βρεθεί η Ταϊβάν σε πόλεμο, παιδιά;», απευθύνθηκε ο Χου στους υποστηρικτές του.

screenshot-7.png
AP Photo/Chiang Ying-ying

Το TPP είχε την κεντρική του συγκέντρωση στο κέντρο της Ταϊπέι, κοντά στο προεδρικό γραφείο και εκτιμάται ότι συμμετείχαν 300.000 οπαδοί.

«Μπορεί να ενώσει όλη την Ταϊβάν», είπε ο μηχανικός λογισμικού Τσέρι Τσανγκ, 34 ετών, που παρευρέθηκε στην ομιλία του Κο. «Είναι πολύ σκληρά εργαζόμενος και πολύ σωστός».

Το DPP και το KMT αντιμετωπίζουν μια πρόκληση απέναντι στο TPP, επιδιώκοντας να σπάσουν το καλούπι της δικομματικής πολιτικής.

«Αυτό το πολιτικό status quo οδήγησε σε ένα αυξανόμενο κύμα ανθρώπων που ελπίζουν για μεταρρύθμιση. Έχει επίσης ωθήσει το TPP, που αντιπροσωπεύει την τρίτη δύναμη της Ταϊβάν, στη σκηνή της πολιτικής της χώρας», δήλωσε ο Ko σε ξένους δημοσιογράφους.

Ο Κο έχει κερδίσει μια παθιασμένη βάση υποστήριξης, ειδικά μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων, για την εστίαση του σε ζωτικής σημασίας ζητήματα, όπως το υψηλό κόστος στέγασης. Θέλει επίσης να προσεγγίσει εκ νέου την Κίνα, αλλά επιμένει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της προστασίας της δημοκρατίας και του τρόπου ζωής της Ταϊβάν.

Οι κάλπες αύριο ανοίγουν στις 8.00 π.μ. (0000 GMT) και κλείνουν στις 4.00 μ.μ. (0800 GMT), με τη χειροκίνητη καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να ξεκινά σχεδόν αμέσως. Δεν υπάρχει ηλεκτρονική, από απόσταση, με πληρεξούσιος ή πρόωρη ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου, όταν οι ηττημένοι θα παραδεχτούν ότι έχασαν και ο νικητής θα παραχωρήσει μια νικητήρια ομιλία.

Πηγή: Reuters, με διάμεσο την efsyn.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ