close search results icon

Δράμας Δωρόθεος: ''Παραλαμβάνω από τον Παύλο μια πολυσχιδή κληρονομιά''

Δράμας Δωρόθεος: ''Παραλαμβάνω από τον Παύλο μια πολυσχιδή κληρονομιά''

Την  Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, ολοκληρώθηκαν 6 μήνες από την αιφνίδιο εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας Παύλου, του σεβάσμιου και πολύκλαυστου Αρχιερέως της Εκκλησίας μας.

Πριν από λίγες ημέρες το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, διοργάνωσε διαδικτυακή εσπερίδα μνήμης, ένα φιλολογικό και θεολογικό μνημόσυνο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως των 6 μηνών, του οποίου ο μακαριστός υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρός του και υποστηρικτής των δράσεών του.

Την εσπερίδα χαιρέτισαν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, με κεντρικούς ομιλητές τρεις Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, τον και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του μακαριστού στη Μητρόπολη Δράμας, στην ανοικοδόμηση ναών, στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, στην αγάπη του για τα μοναστήρια και άλλα σημαντικά, που αφήνουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Παύλου στην Μητρόπολη Δράμας.

Τον Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, τον Ποιμενάρχη της ιδιαιτέρας πατρίδος του μακαριστού, ο οποίος, όπως είπε, ο μακαριστός αφιέρωσε την ζωή του ολόκληρη στον Θεό του, στον Ιησού Χριστό και το απέδειξε αγαπώντας τόσο πολύ τους ανθρώπους και τον τόπο, αυτόν που κάθε φορά, τον όρισε η Εκκλησία να διακονήσει.

Και τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, τον φίλο και αδερφό του μακαριστού Παύλου, ο οποίος μίλησε για την όμορφη ψυχή του μακαριστού Ιεράρχου, για τον τρόπο της βιωτής του, καθώς και για τα χαρακτηριστικά και τάλαντα εκείνα, με τα οποία τον κόσμησε ο Θεός και τα οποία αύξησε για το καλό της Εκκλησίας.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, Ελλογιμώτατος Καθηγητής Α.Ε.Α.Α. κ. Γρηγόριος Λιάντας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο δάσκαλος του μακαριστού Μητροπολίτου Παύλου, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος, την ομιλία του οποίου ανέγνωσε ο Πρόεδρος του ΙΕΘΠ.

Τιμητικής ήταν, επίσης, η συμμετοχή του διαδόχου του μακαριστού Παύλου, του Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου, ο οποίος αναφερόμενος στον Προκάτοχό του σημείωσε μεταξύ άλλων, πως, ο Παύλος αγάπησε ιδιαίτερα την Παναγία μας, και την διηκόνησε και ως ηγούμενος στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, αλλά και ως Μητροπολίτης στην Παναγία Εικοσιφοίνισσα, αλλά και ως «Κυρηναίος» ήταν αυτός που στάθηκε και βοήθησε πολύ τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος είπε χαρακτηριστικά, «Ξέρω ότι αναλαμβάνω μια πολυσχιδή κληρονομιά , γι’ αυτό σας παρακαλώ να εύχεστε να μπορέσω να ανταποκριθώ στην υψηλή ευθύνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ