close search results icon

Δώρα πολιτικών • Προσφυγή Vouliwatch στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Αιτήματα που απορρίφθηκαν. 

Περί των..."δώρων" σε πολιτικά πρόσωπα ασχολείται, μεταξύ άλλων, το Vouliwatch, το οποίο προσφεύγει μάλιστα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

Σε συνέχεια των -αναπάντητων έως σήμερα- αιτήσεών μας περί χορήγησης του καταλόγου των δώρων προς τα μέλη της Κυβέρνησης και τους/τις Υφυπουργούς για τα έτη 2022 και 2023, την Τρίτη, 19 Μαρτίου, καταθέσαμε προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας ζητώντας δικαίωση του νόμιμου αιτήματός μας.

Συνεχίζουμε τις δράσεις μας για διαφάνεια και λογοδοσία σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η πολιτική δώρων.

Τρία χρόνια αφού ψηφίστηκε ο ν. 4829/2021 μόνο η Προεδρία της Δημοκρατίας, έχει αναρτήσει και δημοσιεύσει λίστες δώρων.

Θυμίζουμε το χρονογράφημα της εκστρατείας μας και των παρεμβάσεών μας:

18 Ιουλίου 2023:

Ζητήσαμε, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, τη λίστα με τα δώρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για το έτος 2022, η οποία σύμφωνα με τον νόμο, θα έπρεπε να έχει ήδη δημοσιευθεί.

Το αίτημά μας δεν απαντήθηκε ποτέ, δηλ. απορρίφθηκε σιωπηρά.

28 Σεπτεμβρίου 2023:

Δημοσιεύτηκε άρθρο των New York Times για τη σκοτεινή πλευρά του lobbying με αφορμή (αδήλωτα;) δώρα του κολοσσού HUAWEI προς αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης. Το Vouliwatch συνέβαλε στην έρευνα των NYT σχετικά με τις ελλιπείς προβλέψεις της νομοθεσίας σε θέματα lobbying αλλά και την προκλητική παράβλεψη των ρυθμίσεων για τη διαφάνεια σχετικά με τα δώρα των πολιτικών.

23 Οκτωβρίου 2023:

Με αφορμή όλα τα παραπάνω αποστείλαμε επιστολή στην Υπουργό Εσωτερικών και την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής προτείνοντας βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο (ν. 4829/2021, α. 14-19).

25 Οκτωβρίου 2023:

Λάβαμε απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης, η οποία μας ενημέρωνε ότι αποτελεί προτεραιότητα της Υπουργού, Νίκης Κεραμέως, να προχωρήσει στην έκδοση ΥΑ που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες και τεχνικές προδιαγραφές του ηλεκτρονικού μητρώου.

Τελικά, η σχετική ΚΥΑ εκδόθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2023, 2 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου και σε συνέχεια της επικοινωνίας με τη Γενική Γραμματεία ΔΔ.

19 Φεβρουαρίου 2024:

Υποβάλαμε νέο αίτημα κατάθεσης εγγράφων, προς τη ΓΓ. του Πρωθυπουργού και τον επικεφαλής αυτής, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Ι. Μπρατάκο, ζητώντας να μας χορηγηθεί ο τηρούμενος κατάλογος των δώρων που προσφέρθηκαν προς τα μέλη της Κυβέρνησης και τους/τις Υφυπουργούς κατά το έτος 2023. Επιπλέον, ελλείψει της οποιασδήποτε απάντησης στο προαναφερθέν από 18.07.2023 αίτημά μας, ζητήσαμε εκ νέου τη χορήγηση του καταλόγου των δώρων για το έτος 2022.

Ούτε το 2ο αίτημά μας απαντήθηκε ποτέ.

19 Μαρτίου 2024:

Ενεργοποιούμε το επόμενο στάδιο της διαδικασίας για ικανοποίηση του νόμιμου και δίκαιου αιτήματός μας και καταθέτουμε προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ζητώντας να ακυρωθεί η παράνομη τεκμαιρόμενη απόρριψη της από 19-2-2024 αίτησής μας και να μας χορηγηθούν οι ζητούμενοι κατάλογοι δώρων προς τα μέλη της Κυβέρνησης και τους/τις Υφυπουργούς για τα έτη 2022 και 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ