close search results icon

ΔΥΠΑ: Διπλό όφελος για ανέργους τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης

ΔΥΠΑ: Διπλό όφελος για ανέργους τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης

Το 86,4% των ανέργων που συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης διατηρεί τη θέση εργασίας και μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ οι άνεργοι που δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα διατηρούν τη θέση τους σε ποσοστό 27,7%.

Τα δύο ποσοστά (86,4% έναντι 27,7%) καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα που έχουν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τους ανέργους, καθώς οι περισσότεροι από όσους δηλώνουν συμμετοχή σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας τις διατηρούν για τα επόμενα χρόνια.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στα προγράμματα κατάρτισης, καθώς οι άνεργοι που συμμετέχουν σε αυτά και βελτιώνουν τις επαγγελματικές τους ικανότητες και δεξιότητες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσληφθούν -χωρίς κατ’ ανάγκη να υπάρχει και επιδότηση- σε σχέση με όσους δεν συμμετέχουν.

Ευρήματα ΟΟΣΑ

Η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, όπως είναι η επιδότηση των επιχειρήσεων για προσλήψεις ανέργων αλλά και η κατάρτισή τους, είναι υψηλή, σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε από τον ΟΟΣΑ για τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ).

Η θετική επίπτωση των προγραμμάτων κατάρτισης μάλιστα αντανακλάται και στις αποδοχές, καθώς οι άνεργοι που ξεκινούν την απασχόλησή τους μετά από κατάρτιση ανεβαίνουν πιο γρήγορα στην κλίμακα μισθών σε σχέση με ανέργους που προσλαμβάνονται χωρίς να έχουν κάνει κατάρτιση. Στα τρία έτη μετά την έναρξη της κατάρτισης, αναφέρει η έκθεση, οι συμμετέχοντες έχουν κερδίσει 1.500 ευρώ περισσότερα από ό,τι παρόμοιοι αναζητούντες εργασία που δεν συμμετείχαν στην κατάρτιση.

Ο ΟΟΣΑ, που εξέτασε τρία προγράμματα κατάρτισης της περιόδου 2017-2020 και 17 προγράμματα απασχόλησης της περιόδου 2017-2021 στην Ελλάδα, διαπίστωσε ότι ο αντίκτυπος των προγραμμάτων στην απασχολησιμότητα και τη διαμόρφωση των εισοδημάτων των ωφελούμενων είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης που παρουσιάστηκε χθες:

*12 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος, το ποσοστό απασχόλησης των συμμετεχόντων ήταν 86,4% έναντι 27,7% των μη συμμετεχόντων. Το ποσοστό όσων διατήρησαν δηλαδή τη θέση μετά το 12μηνο ήταν 59% υψηλότερο.

*24 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής, το ποσοστό απασχόλησης των συμμετεχόντων ήταν 61,4% έναντι 28,6%.

*36 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής, οι συμμετέχοντες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να απασχοληθούν σε σχέση µε τους μη συμμετέχοντες, καθώς το ποσοστό απασχόλησής τους ήταν 59% σε σύγκριση με το 32% της ομάδας σύγκρισης.

Για τα προγράμματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, διαπιστώθηκε ότι 12 μήνες μετά την κατάρτιση, η πιθανότητα απασχόλησης για τους συμμετέχοντες είναι 18% έναντι 11% των μη συμμετεχόντων, ενώ στους 24 μήνες μετά την κατάρτιση, η πιθανότητα απασχόλησης είναι 24% για τους συμμετέχοντες έναντι 15% για τους μη συμμετέχοντες.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ