close search results icon

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται σήμερα την εικόνα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας από την Αμοργό για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται σήμερα την εικόνα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας από την Αμοργό για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου

Από την Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, που υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων, θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας.

Η επίσημη υποδοχή της θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026, στις 18:00, μπροστά από το Διοικητήριο. Η εικόνα θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο της πόλης, Άγιο Δημήτριο.

Νωρίτερα, στις 5:30 μ.μ., στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου – Πολιούχου, θα σχηματισθεί λιτανευτική πομπή, η οποία ακολούθως θα αναχωρήσει και θα κατευθυνθεί προς τον χώρο έμπροσθεν του «Διοικητηρίου», όπου και θα πραγματοποιηθεί η Υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της «Χοζοβιώτισσας», από την ομώνυμης Ιεράς Μονής, της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού και Νήσων.

Την Ιερή Εικόνα θα υποδεχθεί ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο Κλήρος της Θεσσαλονικης, στρατιωτικές και πολιτικές Αρχές καθώς και πολίτες ενώ θα πραγματοποιηθεί Δέηση. Στη συνέχεια, η Ιερή Εικόνα, θα μεταφερθεί με λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, όπου θα τελεσθούν η επίσημη Δοξολογία, η ακολουθία του Εσπερινού και της Παρακλήσεως προς την Παναγία «Χοζοβιώτισσα» και ιερά αγρυπνία.

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 07:00 με τον Όρθρο και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Χοζοβιώτισσας και της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, μαζί με τα Ιερά Λείψανα του πολιούχου.

Η πομπή θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Αγίου Δημητρίου → Βενιζέλου → Εγνατία → Αγίας Σοφίας → Αγίου Δημητρίου.

Το εορταστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 18:30 με τον Μέγα Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου

thestival.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ