close search results icon

Ευερέθιστο έντερο και πως να το αντιμετωπίσετε

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία. Η διαιτολόγος Αλεξάνδρα Βαλέρα γράφει στο pellanews.gr

Ευερέθιστο  έντερο και πως να το αντιμετωπίσετε

της Αλεξάνδρας Βαλέρα*

‘Όσον αφορά το ευερέθιστο έντερο αυτό είναι ομάδα λειτουργικών διαταραχών του παχέος εντέρου στην οποία υπάρχει κοιλιακό άλγος ή δυσφορία που σχετίζονται με την κένωση ή με μεταβολές των συνηθειών του εντέρου και με διαταραχές των κενώσεων.

Οι λόγοι που το προκαλούν είναι διαταραχή κινητικότητας, σπλαχνική υπερευαισθησία εντερική φλεγμονή, διαταραχή χλωρίδας, φλεγμονή, μεταλοιμώδες μικρόβια, βακτηριδιακή υπερανάπτυξη, τροφική δυσανεξία και ψυχολογικοί παράγοντες. Λακτόζη Περιορισμός (ιδιαίτερα στην Ελλάδα): • Γάλα, • Γιαούρτι (άφοβα μόνο παραδοσιακό), • Παγωτά (με γάλα)

Η θεραπεία περιλαμβάνει τον περιορισμό της λακτόζης δηλαδή το γάλα, το γιαούρτι και το κεφίρ ενώ το παραδοσιακό γιαούρτι επιτρέπεται. Καλό είναι να περιορίζονται οι τροφές που παράγουν αέρια. Τέτοιες τροφές είναι τα φασόλια, κρεμμύδια, σέλινο, καρότα, σταφίδες, μπανάνες, βερίκοκα, δαμάσκηνα, λαχανάκια Βρυξελλών, φύτρο σιταριού, κουλούρια, αλκοόλ και η καφεΐνη.

Οι φυτικές ίνες είναι καλό να αυξάνονται σε άτομα με δυσκοιλιότητα. Ακόμη η φυσική δραστηριότητα βοηθάει. Τα φάρμακα έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα όπως σπασμολυτικά ,ηρεμιστικά, αντιδιαρροϊκά ,ήπια καθαρτικά ,αντιβιοτικά και προβιοτικά.

* Η Αλεξάνδρα Βαλέρα είναι Διαιτολόγος και υπ. Μεταπτυχιακός Διατροφολόγος, Ιατρικής Σχολής, Π.Θ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ