close search results icon

«Έφυγε» ο «πλαστουργός» της νέας ψηφιακής Εθνικής Βιβλιοθήκης

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, οραματιστής, ευγενής, με τη ματιά του μέλλοντος.

«Έφυγε» ο «πλαστουργός» της νέας ψηφιακής Εθνικής Βιβλιοθήκης

*Θανάσης Τοτόμης

Ο Αργεντίνος συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες έχει σημειώσει: «Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης». Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ήταν ο «πλαστουργός» της νέας ψηφιακής μετάβασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, οραματιστής, ευγενής, με τη ματιά του μέλλοντος, ήταν δάσκαλος δεκάδων νέων πτυχιούχων του μεταδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, στη μελέτη, την έρευνα και τη μαθηματική τεκμηρίωση, των βιβλίων, των μελετών και της ψηφιακής ένταξής τους στις επιστημονικές βιβλιοθήκες της χώρας. Είχε διδακτορικό δίπλωμα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με βαθμό άριστα.

Ήταν γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, από τις 26 Μαρτίου 2014, μέχρι χθες. Από την 1 Δεκεμβρίου 1999 έως τις 14 Μαρτίου 2014, διετέλεσε διευθυντής της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Κύπρου, και μέλος της συγκλήτου του πανεπιστημίου, exofficio.

Σε δέκα χρόνια, η βιβλιοθήκη είχε αναδειχτεί defacto σε ερευνητική βιβλιοθήκη, συντονίστρια όλων των κυπριακών βιβλιοθηκών, ανοιχτή σε όλη την ερευνητική κοινότητα. Έργο του ήταν ο ηλεκτρονικός κατάλογος των Κυπριακών βιβλιοθηκών. Ακόμη, από την 1 Ιουλίου 1983 έως το Νοέμβριο 1999, ήταν προϊστάμενος στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Η απώλεια του Φίλιππου Τσιμπόγλου, είναι δυσαναπλήρωτη. Συνέδεσε με το ακούραστο έργο του στο χώρο των βιβλιοθηκών, τον πολιτισμό σε Ελλάδα και Κύπρο.

* συγγραφέας

πηγή: efyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ