close search results icon

Έφοδοι σε μεγάλες τράπεζες στο Παρίσι για «ξέπλυμα» και φορολογικές απάτες

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες και φορολογκές ατασθαλίες.

150 ερευνητές, 16 ανακριτές και έξι Γερμανοί εισαγγελείς (Κολωνία) συμμετέχουν σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση στη γαλλική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας σε πέντε μεγάλες τράπεζες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες και φορολογκές ατασθαλίες.

Société Générale, BNP Paribas, Exane (θυγατρική της BNP Paribas), Natixis (όμιλος BPCE) και ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC είναι ύποπτοι για διακεκριμένη περίπτωση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες φορολογικές δραστηριότητες. BNP και Exane είναι επίσης ύποπτες για διακεκριμένη φορολογική απάτη.

screenshot-1.png

Οι πέντε προκαταρκτικές έρευνες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021, με το γαλλικό κράτος να φέρεται ότι έχει ζημιωθεί με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ, σε βάθος χρόνου άνω των 20 ετών.

Εκπρόσωπος της Οικονομικής Εισαγγελίας της Γαλλίας (PNF) δήλωσε ότι οι έφοδοι ξεκίνησαν στις 9:30 π.μ. και συνεχίζονταν ακόμα αργά το μεσημέρι. Κατά τις ίδιες πηγές, οι έρευνες συνδέονται με νομικά αμφίβολες πρακτικές «cum», με τις οποίες οι τράπεζες δημιουργούν υπερβολικά περίπλοκες νομικές δομές, προκειμένου να επιτρέπουν στους πλούσιους πελάτες τους να παρακάμπτουν φορολογικές υποχρεώσεις για μερίσματα.

Αν και χρησιμοποιούνται ευρέως στον τραπεζικό κλάδο για δεκαετίες, οι πρακτικές «cum» έγιναν ευρύτερα γνωστές μέσω των «Αρχείων CumEx» του 2018, ενός έργου αναφοράς υπό την ηγεσία της γερμανικής εταιρείας ερευνών Correctiv. Το Cumex είναι ο λατινικός όρος για το «with-without», που περιγράφει τη φύση των μερισμάτων που εξαφανίζονται ως εκ θαύματος.

πηγή: efsyn.gr

Στην έρευνά της, η Correctiv και τα σχετικά μέσα ενημέρωσης διαπίστωσαν ότι τράπεζες, χρηματιστές και δικηγόροι κατάφεραν με επιτυχία να μοιράσουν μερίσματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφύγουν φόρους έως και 62,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την Ευρώπη, με τη Γερμανία (περίπου 36,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και τη Γαλλία (περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια) να είναι μακράν τα μεγαλύτερα θύματα.

Το σκάνδαλο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης στη Γερμανία, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να έχει κληθεί να καταθέσει τρεις φορές ενόρκως για τη σχέση του με την τράπεζα Warburg και όσα γνώριζε για τις πρακτικές της.

πηγή: efsyn.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ