Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Δυο Έλληνες υπουργοί Γεωργίας παραπέμπονται για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η EPPO εκτιμά ότι η εθνική νομοθεσία συγκρούεται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και έχει ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα διαβίβασε στη Βουλή των Ελλήνων πληροφορίες για την ενδεχόμενη εμπλοκή δύο πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ποινικές πράξεις που σχετίζονται με κατάχρηση ευρωπαϊκών αγροτικών κονδυλίων.
Η EPPO διερευνά ήδη υπόθεση οργανωμένης απάτης και διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο της οποίας προέκυψαν στοιχεία για την εμπλοκή των δύο πρώην υπουργών. Βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, η αρμοδιότητα για τη διερεύνηση πιθανών αδικημάτων υπουργών ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα της EPPO να συνεχίσει την έρευνά της.
Η EPPO εκτιμά ότι η εθνική νομοθεσία συγκρούεται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και έχει ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μείνετε συντονισμένοι στο Agrocapital για να μάθετε σύντομα τα ονόματα των δυο εμπλεκόμενων Ελλήνων υπουργών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της EPPO:
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα) διαβίβασε στη Βουλή των Ελλήνων πληροφορίες σχετικά με την εικαζόμενη εμπλοκή δύο πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ποινικά αδικήματα. Το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει ότι μόνο η εθνική Βουλή έχει την αρμοδιότητα να διερευνά και να ασκεί δίωξη σε εν ενεργεία ή ακόμη και πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η EPPO διεξάγει έρευνα για εικαζόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης που αφορά γεωργικά κονδύλια και διαφθορά, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Κατά τη διάρκεια της έρευνας, προέκυψαν πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή δύο πρώην Υπουργών στην υποβοήθηση και υποκίνηση της υπεξαίρεσης (κατάχρηση εμπιστοσύνης) ευρωπαϊκών γεωργικών κονδυλίων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος της Ελλάδας, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που σχετίζονται με αδικήματα τα οποία τελέστηκαν από Υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμη και αν εν τω μεταξύ έχουν αποχωρήσει από τη θέση τους, αυτά πρέπει να διαβιβαστούν άμεσα στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατη για την EPPO την πλήρη άσκηση των καθηκόντων της και την εξαναγκάζει σε διαχωρισμό της εν εξελίξει έρευνας όσον αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης.
Η EPPO όφειλε να συμμορφωθεί με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει στην EPPO να διερευνά και να ασκεί δίωξη σε εν ενεργεία ή πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, κατά την άποψή μας, αυτό περιορίζει την αρμοδιότητα της EPPO, κατά παράβαση του κανονισμού της EPPO. Δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα συμβατότητας μεταξύ ενωσιακού και εθνικού δικαίου, η EPPO έχει ήδη αναφέρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρονται αθώα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.
Η EPPO είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, δίωξη και παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων που στρέφονται κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
agrocapital.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Σαν σήμερα
28 Ιουλίου 2025 -
Καιρός: Δροσίζει από σήμερα, έρχονται βροχές
28 Ιουλίου 2025 -
Η Αγία Ειρήνη της Χρυσοβαλάντου τιμάται στις 28 Ιουλίου
28 Ιουλίου 2025 -
Euro γυναικών: Η Αγγλία παρέμεινε στον θρόνο της
27 Ιουλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ