close search results icon

#TAGS

Εικόνες ντροπής στο Παρίσι: Σημάδεψαν σπίτια και επιχειρήσεις Εβραίων με το Αστέρι του Δαβίδ

Ο δήμος σκοπεύει να υποβάλει μήνυση, ενώ οι υπηρεσίες καθαρισμού της πόλης θα αποσταλούν στο σημείο για να απομακρύνουν τα γκράφιτι.

Περίπου εξήντα αστέρια του Δαβίδ ζωγραφίστηκαν με σπρέι τη νύχτα της Δευτέρας 30 προς Τρίτη 31 Οκτωβρίου στο 14ο διαμέρισμα στο Παρίσι, δήλωσε η εισαγγελία της πόλης στο BFMTV. Τα σύμβολα της εβραϊκής θρησκείας βρέθηκαν ζωγραφισμένα σε τοίχους πολυκατοικιών και σε τράπεζες, ξυπνώντας μνήμες από την εποχή που ζωγράφιζαν τα σύμβολα αυτά έξω από σπίτια εβραίων για να τα σημαδέψουν.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για την πρόκληση ζημιών σε ξένη περιουσία, αλλά οι κατηγορίες θα επιβαρυνθούν γιατί οι ενέργειες αφορούν σε ζητήματα καταγωγής, φυλής, εθνικότητας ή θρησκείας, αφορούν δηλαδή θρησκευτικά, ρατσιστικά και εθνικιστικά κίνητρα. Τα μπλε αστέρια του Δαβίδ, σύμβολα της εβραϊκής θρησκείας και του κράτους του Ισραήλ, ήταν φτιαγμένα με την βοήθεια εργαλείου, σε κτίρια στην οδό Père-Corentin, στην οδό Tombe-Issoire και στη διασταύρωση της οδού Saint-Yves. Η περιοχή είναι στο 14ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ντροπή και αηδία
Πρόκειται για “κατάπτυστες και απαράδεκτες” πράξεις, οι οποίες προκάλεσαν “ντροπή” και “αηδία” στα εκλεγμένα μέλη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Παρισιού, τα οποία τις καταδίκασαν ομόφωνα στο X, πρώην Twitter, όπως αναφέρει το bfmtv.com. H Καρίν Πετί , η δήμαρχος του 14ου διαμερίσματος, καταδίκασε τις “αντισημιτικές και ρατσιστικές” ετικέτες.
«Αυτή η πράξη στιγματισμού θυμίζει τις διαδικασίες της δεκαετίας του 1930 και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που οδήγησαν στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων», ανέφερε η Πετί σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Ο David Belliard, αντιδήμαρχος αρμόδιος για τη αναμόρφωση των δημόσιων χώρων, συμφώνησε με την Πετί, δηλώνοντας ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες, αποτελούν «υπενθύμιση των σκοτεινών ωρών της ιστορίας μας».

Η δημαρχεία του Παρισιού
Ο Emmanuel Grégoire, πρώτος αντιπρόσωπος της δημάρχου Παρισιού, Anne Hidalgo, ανακοίνωσε ότι ο δήμος σκοπεύει να υποβάλει μήνυση, ενώ οι υπηρεσίες καθαρισμού της πόλης θα αποσταλούν στο σημείο για να απομακρύνουν τα γκράφιτι. Ο Antoine Guillou, αντιδήμαρχος αρμόδιος για την καθαριότητα, επισημαίνει ότι έγναν «καταγγελίες» για τα γκράφιτι και στην νομαρχία».
Η πόλη θα είναι επίσης προσεκτική σε άλλες “πιθανές αναφορές”, επισημαίνει η Carine Petit. Το αστυνομικό τμήμα του 14ου διαμερίσματος δέχεται επί του παρόντος καταγγελίες από τους κατοίκους. Αυτοί ήταν που επικοινώνησαν με την αστυνομία νωρίς σήμερα το πρωί.

«Κλαίω»
“Είμαι συγκλονισμένη”, δήλωσε η Élisabeth, επιστάτρια κτιρίου, στο BFM Paris Île-de-France. “Με θλίβει πάρα πολύ. “Κλαίω, γιατί θα ξαναζήσουμε το μίσος που είχαμε όταν ήμουν παιδί. Δεν το καταλαβαίνω”, δήλωσε η Marie, κάτοικος της περιοχής.

Από χθες, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, παρόμοια γκράφιτι έχουν βρεθεί στο Saint-Ouen, στο Aubervilliers και στο Issy-les-Moulineaux. Συνολικά 819 αντισημιτικές πράξεις έχουν αναφερθεί στη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία προηγήθηκε των αντιποίνων του εβραϊκού κράτους στις 7 Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 414 συλλήψεις.

πηγή: indicator.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ