close search results icon

Εισαγγελική έρευνα σε βάρος της Ά. Μισέλ Ασημακοπούλου για τη διαρροή mail αποδήμων

Στην ανεξάρτητη Αρχή έχουν προσφύγει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νέα Αριστερά.

Ποινική έρευνα για τη μαζική διαρροή διευθύνσεων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) Ελλήνων του εξωτερικού με αποτέλεσμα τον «βομβαρδισμό» αποδήμων με email απ' την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ενόψει των Ευρωεκλογών διέταξε σήμερα η εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Γ. Νούλης, θα ερευνηθούν τα αδικήματα της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.

Ήδη για την υπόθεση έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στην ανεξάρτητη Αρχή έχουν προσφύγει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νέα Αριστερά.

Την ανεξάρτητη Αρχή επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος. Σε δήλωσή του μετά επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Ζητήσαμε από την Αρχή, την οποία σεβόμαστε απολύτως ως θεσμό, να επιταχύνει την έρευνα και να δώσει απαντήσεις.

Ζητάμε παράλληλα, να υπάρχουν απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία, διότι δεν έχει γίνει ακόμη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.

  • Υπάρχει αξιοπιστία στις βάσεις δεδομένων;
  • Ποιος έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα;
  • Ποιος τα διαχειρίστηκε και
  • Για ποιο λόγο αυτά αξιοποιήθηκαν για ψηφοθηρικούς σκοπούς;

Πιστεύουμε ότι αντίστοιχες απαντήσεις πρέπει να δώσει και η Δικαιοσύνη. Διότι οι πολίτες πρέπει να έχουν υψηλό αίσθημα Δικαίου για την κοινωνία μας.

Πρέπει να ενισχύεται η Δημοκρατία μας κι όχι συνεχώς να απαξιώνονται οι συνταγματικές προβλέψεις, να απαξιώνονται οι θεσμικές προβλέψεις και να έχουμε σοβαρά προβλήματα στο Κράτος Δικαίου της χώρας μας.

Απαιτούνται απαντήσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Απαιτείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

Απαιτούνται απαντήσεις και από τη Δικαιοσύνη».

Τόσο η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. που με τις συνεχείς αντιφάσεις της δεν πείθει κανένα για το πώς απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων εκλογέων, όσο και η κυβέρνηση έχουν βρεθεί σε δεινή θέση και καλούνται να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις δεκάδες επώνυμες καταγγελίες πολιτών αλλά και στα κόμματα που ασκούν σφοδρή κριτική.

Το θέμα έχει φτάσει και στην Κομισιόν με ερωτήσεις που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης.

Η Κεραμέως τα ρίχνει στην Ασημακοπούλου

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, που έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις και στη Βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει ποτέ email πολιτών που βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά δίνει εκλογικούς καταλόγους σε όλους τους υποψήφιους βουλευτές, ευρωβουλευτές και δημάρχους, αν το ζητήσουν με αίτηση.

Και τόνισε ότι για το θέμα υπάρχει η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και πως η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου «έχει δώσει» και «θα συνεχίσει να δίνει εξηγήσεις» στο πλαίσιο αυτής της έρευνας. Είπε επίσης πως και η ίδια η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι δεν πήρε από το υπουργείο Εσωτερικών τη λίστα.

Και ενώ αποποιήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαρροή των στοιχείων, υποστήριξε ότι τα στοιχεία που διέρρευσαν αφορούν τους εκλογικούς καταλόγους του 2023 και όχι των ευρωεκλογών.

Πρόσθεσε δε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα πραγματοποιήσει «εσωτερικό έλεγχο», για να διασφαλιστεί η «επάρκεια» των μηχανισμών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ