close search results icon

Έκοψε τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ ο Κασσελάκης -Αναβρασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την Κεντροαριστερά

Έκοψε τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ ο Κασσελάκης -Αναβρασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την Κεντροαριστερά


Με την ολομέτωπη επίθεσή του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Κασσελάκης τορπιλίζει τη συζήτηση που είχε ανοίξει για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τη γραμμή Πολάκη υπέρ της αυτόνομης πορείας και της ανταγωνιστικής στάσης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

«Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρητικά, θα συνδιαλλασσόταν με ένα κόμμα το οποίο είναι υπερχρεωμένο στις τράπεζες και με έναν πρόεδρο ο οποίος είναι εκβιαζόμενος;».

Με αυτά τα λόγια ο κ. Κασσελάκης στη συνέντευξή του στο δελτίο του STAR επιχείρησε να κλείσει κάθε περιθώριο συζήτησης από την πλευρά του για το ενδεχόμενο συζήτησης με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Και αυτό τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται ασφυκτικά από τα όμορα πολιτικά κόμματα με τα ποσοστά του να καταγράφουν μια διαρκή κάμψη και παρότι είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται πλέον σταθερά μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη τρίτη θέση.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της prorata για το Attica TV στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ προηγείται με 30%, δεύτερο είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 13% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5% νιώθοντας την ανάσα του ΚΚΕ που φλερτάρει πλέον με αξιώσεις για την τρίτη θέση

Η φιλοδοξία του κ. Κασσελάκη να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο τρόπος με τον οποίο την εξέφρασε έβαλε φωτιά στο εσωκομματικό σκηνικό καθώς ουσιαστικά απορρίπτει κατηγορηματικά το όποιο ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις του χώρου.

Η σκληρή επίθεση στον κ. Ανδρουλάκη ήταν ουσιαστικά και η απάντηση στον πλήρως ενεργοποιημένο Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος κατέθεσε πολιτική πλατφόρμα στο δρόμο προς το Συνέδριο με την οποία καλεί σε «μέτωπο δημοκρατίας» απέναντι στη Δεξιά με συνεργασίες και συμπράξεις από τα κάτω σε κορυφαία ζητήματα της κοινωνίας όπως η υγεία και τα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο κ. Τεμπονέρας είναι μάλιστα και από τα πρόσωπα που διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και με αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και με τη Νέα Αριστερά η οποία μόνο αρνητικά δεν απαντά σε μια ενδεχόμενη συνεργασία για την ανάταξη των δυνάμεων του χώρου για να ανατραπεί η μονοκρατορία της ΝΔ.

Σε μεγάλο βαθμό όμως δεν είδαν θετικά την στάση αυτή του προέδρου του κόμματός τους ούτε οι τρεις της πολιτικής γραμματείας Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος και Ζαχαριάδης, οι οποίοι προτείνουν την αλλαγή ευρωομάδας με τη μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Ιδιαίτερα ο κ. Ζαχαριάδης είναι και από τα πρόσωπα που έχουν εργαστεί για να διατηρούνται ζωντανοί και δίαυλοι επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ με κορυφαία στιγμή της σύμπραξης στο Δήμο της Αθήνας.

Απομόνωση

Ουσιαστικά ο κ. Κασσελάκης επιλέγει να απομονωθεί σε μια φάση που και ο κ. Ανδρουλάκης είχε μετριάσει σε σημαντικό βαθμό τις αιχμές και τις βολές του προς την ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα προς το κομμάτι εκείνο στο οποίο έκλεινε διαχρονικά την πόρτα με κυριότερο τον Παύλο Πολάκη.

Όμως η επαναφορά της φράσης «εκβιαζόμενος από τον Πρωθυπουργό», για το ζήτημα της παρακολούθησής του, προκάλεσε την έκρηξη της Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη που μίλησαν ακαριαία μετά τη συνέντευξη Κασσελάκη για «Πολάκη made in USA».

Πολλοί αποδίδουν τη στροφή αυτή και στο γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν φαίνεται να επιθυμεί να γίνει συνομιλητής κανενός στην πολιτική σκηνή με το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του να χτυπά τον κ. Κασσελάκη στην αχίλλειο πτέρνα της παρ’ ολίγον υπουργοποίησής του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο ένθερμος οπαδός και παρ’ ολίγον Υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλό θα ήταν να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό, ώστε να μην θυμίζει τον ψηφιακό βούρκο της Νέας Δημοκρατίας» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Ξεκαθάρισμα

Το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο κριτικής και σοβαρών ενστάσεων στη σημερινή Πολιτική Γραμματεία η οποία συνεδριάζει για τη προετοιμασία του Συνεδρίου.

Όπως μάλιστα σημείωναν τα στελέχη που τάσσονται υπερ των συνεργασιών των προοδευτικών κομμάτων ακριβώς γιατί ο συσχετισμός είναι εξαιρετικά αρνητικός για τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να κλείσει.

Ουσιαστικά τόσο η ηγετική ομάδα όσο και τα στελέχη του κόμματος προαναγγέλλουν μια σύγκρουση για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ που στον τερματισμό της προμηνύει σκληρή σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Εξηγήσεις

Πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Κασσελάκη διαπίστωναν ότι το μεγαλύτερο μέρος της για μια ακόμη φορά αναλώθηκε σε ζητήματα που εντείνουν την εσωστρέφεια.

Το τριπλό χτύπημα που προκάλεσε ο ίδιος τις ημέρες της απουσίας του στις ΗΠΑ με το προεδρικό δάνειο, το τριήμερο στις Σπέτσες και την Υπουργοποίησή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάλυψαν μεγάλο μέρος της συνέντευξης του κ. Κασσελάκη.

Σε σχέση με το «προεδρικό» δάνειο προς την Αυγή και το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε δανεισμό του κόμματος προκαλώντας νέους συνειρμούς για τους όρους με τους οποίους προχώρησε στη δανειακή σύμβαση.

Για τις Σπέτσες εμφανίστηκε να λειαίνει το ύφος του αρχικού email που έστειλε η κα Τζάκρη και το οποίο έγινε αιτία μεγάλης εσωτερικής αναστάτωσης στην ΚΟ μιλώντας για άνοιγμα του σπιτιού του στους βουλευτές του και τις ιδέες τους.

Για το ζήτημα ωστόσο της υπουργοποίησής του από τον κ. Μητσοτάκη αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες έδειξε ευθέως προς τον Μανώλη Καπνισάκη για την αποκάλυψη.

Αλλαγή γραμμής

Πάντως ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε στο δελτίο ειδήσεων του star ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και μάλιστα με κομματική πειθαρχία στηλιτεύοντας τον κ. Μητσοτάκη για τη στάση της αποχής που πρότεινε στους βουλευτές του.

Την ίδια στιγμή πάντως και ο ίδιος υποχρεώθηκε και σε μια αναδίπλωση και από τη σκληρή γραμμή Παππά Πολάκη για καταψήφιση του νομοσχέδιου προκειμένου να προκληθεί πρόβλημα στη ΝΔ προχώρησε στη λογική Ραγκούση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη στιγμή που εκπληρώνει όπως είπε 8 από τις 10 διατάξεις. Είχε προηγηθεί και η κα Λινού η οποία έβαλε βόμβα στο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτοντας την παρένθετη μητρότητα για ομόφυλα ζευγάρια. 


 iefimerida.gr

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ