Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Απομακρύνονται οικογένειες και τουρίστες λόγω της λάβας
Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Προειδοποιήσεις για αέρια-Δεν υπάρχει λόγος πανικού
Ο επικεφαλής γεωφυσικός της Ισλανδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Benedikt Ófeigsson, χαρακτήρισε την τελευταία έκρηξη στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Sundhnúkur ως “όχι μεγάλο γεγονός”, εξηγώντας ότι πρόκειται για μικρό όγκο λάβας και απουσία ενισχυμένων σεισμικών δονήσεων.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί ταχύτατα, καθώς η γεωλογική δραστηριότητα συνεχίζεται.
Προειδοποιήσεις για αέρια στην ατμόσφαιρα – Κίνδυνος για κοντινές πόλεις
Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για ποιότητα αέρα στην νοτιοδυτική Ισλανδία.
Τα ηφαιστειακά αέρια κινούνται βορειοδυτικά, προς τις περιοχές Vogar και Reykjanesbær, με τις αρχές να συνιστούν στους κατοίκους να κρατούν κλειστά τα παράθυρα και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις.
Η λάβα ρέει προς τα νοτιοανατολικά και δεν απειλεί άμεσα το Ρέικιαβικ, όμως οι επιπτώσεις για τις τοπικές κοινότητες παραμένουν.
Σύμφωνα με Ισλανδούς γεωλόγους, οι εκρήξεις αυτές αποτελούν μέρος ενός νέου ηφαιστειακού κύκλου, ο οποίος τροφοδοτείται από συσσώρευση μάγματος κάτω από τον φλοιό της Γης. Το μάγμα ασκεί πίεση και διασπά τα εξασθενημένα στρώματα πετρωμάτων, προκαλώντας ρωγμές και τελικά εκρήξεις. Σε αντίθεση με τα εκρηκτικά ηφαίστεια που προκαλούν τεράστια σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας, όπως π.χ. στην Ινδονησία ή την Ιαπωνία, το Sundhnúkur παράγει κυρίως ταχύρροες ροές λάβας. Αυτές μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές σε υποδομές, όμως συνοδεύονται από λιγότερες επιπτώσεις στον αέρα και τις πτήσεις, λόγω απουσίας σημαντικής εκτόξευσης στάχτης.
Η κοντινή πόλη Grindavík έχει εκκενωθεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ροές λάβας πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές.
Για την προστασία κρίσιμων υποδομών, όπως ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Svartsengi, έχουν κατασκευαστεί αντιηφαιστειακά φράγματα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η καταστροφή.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτός ο νέος κύκλος έκρηξης ενδέχεται να διαρκέσει για χρόνια, με τη χερσόνησο Reykjanes να εισέρχεται σε περίοδο μακροχρόνιας ηφαιστειακής αστάθειας.
Αυτό αναμένεται να μεταμορφώσει το τοπίο της Ισλανδίας, αλλά και τον τρόπο ζωής των κατοίκων, που πλέον ζουν με την καθημερινή απειλή της γεωλογικής έκρηξης.
eleftherostypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ