close search results icon

Εκταμιεύθηκε η β' δόση 3,6 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Από τι εξαρτάται το ύψος του ποσού που δίδεται. 

Ανακοινώθηκε η καταβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση της δεύτερης δόσης των 3,6 δισ. ευρώ (1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια) προς την Ελλάδα. Η χώρα μας είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλώνοντας την εκπλήρωση 28 ορόσημων και στόχων που συνδέονται με τη δεύτερη δόση.

Αυτά αφορούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προωθούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να καταστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλη για υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναδιοργάνωση του τομέα των σιδηροδρόμων για την ανάπτυξη, λειτουργία και διατήρηση ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου και άνοιγμα της αγοράς δημόσιων λεωφορείων για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την προώθηση ενός πιο πράσινου στόλου λεωφορείων. Περαιτέρω, τρία από τα ορόσημα και τους στόχους αφορούν στο δανειακό μέρος τoυ μηχανισμού. Ειδικότερα, με την υπογραφή δανειακών συμβάσεων αξίας τουλάχιστον 586,4 εκατ. ευρώ μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτών, η Ελλάδα εκπλήρωσε πρόωρα έναν από τους στόχους της δανειακής διευκόλυνσης.

Για όλα τα κράτη μέλη, οι πληρωμές στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) βασίζονται στην απόδοση και εξαρτώνται από την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,4 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Τα ποσά των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη μέλη δημοσιεύονται στον πίνακα αποτελεσμάτων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ο οποίος δείχνει την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του RRF στο σύνολό του και των επιμέρους σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η Ελλάδα έλαβε ήδη μια πληρωμή προχρηματοδότησης 4 δισ. ευρώ στις 9 Αυγούστου 2021, ακολουθούμενη από μια πρώτη πληρωμή στο πλαίσιο του RRF ύψους 3,6 δισ. ευρώ στις 8 Απριλίου 2022.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ