close search results icon

Εκτόξευση πυραύλου από τη Φλόριντα απαθανατίστηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι τελευταίες ηλιαχτίδες διακρίνονται ως κοκκινωπό στρώμα ακριβώς πάνω από τη Γη, κάτω από το παχύτερο γαλάζιο στρώμα της ανώτερης ατμόσφαιρας.

ΟΔιεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) έτυχε να βρίσκεται στη σωστή θέση τη σωστή στιγμή.

Το πλήρωμα του πολυεθνικού τροχιακού συγκροτήματος απαθανάτισε τη στήλη καυσαερίων που άφησε πίσω του πύραυλος της SpaceX.

Ο πύραυλος «βαρέων βαρών» Falcon Heave εκτοξεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα για να θέσει σε τροχιά πέντε δορυφόρους της αμερικανικής Διοίκησης Διαστήματος.

02.jpg
NASA

«Εξωτερική κάμερα υψηλής ανάλυσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατέγραψε τη στήλη του πυραύλου Falcon Heavy μετά την άνοδό του σε γήινη τροχιά» ανέφερε η NASA.

Εκείνη την ώρα ο σταθμός βρισκόταν 442 χιλιόμετρα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και έβλεπε τον ήλιο να χάνεται στον ορίζοντα.

Οι τελευταίες ηλιαχτίδες διακρίνονται ως κοκκινωπό στρώμα ακριβώς πάνω από τη Γη, κάτω από το παχύτερο γαλάζιο στρώμα της ανώτερης ατμόσφαιρας.

Άνεμοι μεγάλου ύψους έχουν παραμορφώσει τη στήλη καυσαερίων σε καμπύλες γραμμές.

screenshot-1-gCPPU.png

Η εκτόξευση της 15ης Ιανουαρίου ήταν η πέμπτη αποστολή του Falcon Heavy, ο οποίος αποτελείται από τρεις ενωμένους πυραύλους Falcon 9.

Με ωστική ισχύ που ξεπερνά τους 5 εκατομμύρια τόνους, ο Falcon Heavy ήταν μέχρι πρόσφατα ο ισχυρότερες πύραυλος του κόσμου. Έχασε τα πρωτεία από τον πύραυλο SLS της NASA που εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο στην πρώτη αποστολή του προγράμματος Artemis με προορισμό τη Σελήνη.

Ο SLS θα χάσει με τη σειρά του την πρώτη θέση όταν η SpaceX εκτοξεύσει φέτος το Starship, έναν γιγάντιο πύραυλο που σχεδιάστηκε για αποστολές πληρωμάτων στη Σελήνη και τελικά στον Άρη.

πηγή: tanea.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ