Εκτός η Πέλλα των ενισχύσεων de minimis στους καλλιεργητές μηδικής
Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης κινήθηκε άμεσα με την δημοσίευση του ΦΕΚ για την χορήγηση κρατικής οικονομικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την στήριξη των καλλιεργητών μηδικής, λόγω των επιπτώσεων ως άμεσο επακόλουθο της ζωονόσου ευλογιάς, που δεν περιλαμβάνει την Π.Ε. Πέλλας στις περιοχές.
Άμεσα ο Βουλευτής επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Σχοινά, ενώ απέστειλε και επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Κ. Χατζηδάκη, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Πιερρακάκη καθώς και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Καθώς όπως αναφέρει και η ίδια η απόφαση η χορήγηση γίνεται λόγω της ζημίας που υπέστησαν οι γεωργοί ως απόρροια των περιορισμών που τέθηκαν στη διακίνησή των ζωοτροφών εξαιτίας των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης της ευλογιάς για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα εντός της περιόδου Μαΐου-Σεπτεμβρίου, η Π.Ε. Πέλλας δικαιούται και αυτή να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο.
Πλήθος περιοχών της Π.Ε. Πέλλας βρισκόταν σε κατάσταση περιοριστικών μέτρων από τον Αύγουστο του 2025 και θα έπρεπε να βρίσκεται στις περιοχές που καλύπτει η απόφαση. Ο Λάκης Βασιλειάδης ζήτησε, επομένως, να προστεθεί και η περιοχή μας στο σχετικό ΦΕΚ, ώστε να μπορέσουν και οι γεωργοί της περιοχής να αποζημιωθούν.
Επιπλέον, καθώς από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2025 και μάλιστα για πάρα πολλούς μήνες είχε επιβληθεί εγκλεισμός λόγω παρουσίας κρούσματος ευλογιάς των προβάτων καθώς και επιτήρησης, ενώ συνεχίζονται οι συνέπειες, ο Βουλευτής ζήτησε να εξεταστεί η χορήγηση αποζημίωσης για το διάστημα εγκλεισμού της Περιφερειακής μας Ενότητας.
Σχετικά με την απόφαση αυτή ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε:
«Παραμένω σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και θα παρακολουθώ στενά το θέμα, ώστε να διορθωθεί η παράλειψη της Πέλλας από την χορήγηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας».
agro24.gr
ΣΧΟΛΙΑ