close search results icon

Έλεγχοι, επιφυλακή και ετοιμότητα μετά τον σεισμό στην Εύβοια

Ρωγμές σε παλιά σπίτια. 

Μπορεί η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου στη συνεδρίασή της να εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας» και ότι «όλα βαίνουν καλώς» μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή.

Στη συνεδρίαση, στην οποία προήδευσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Εύβοιας, εκπρόσωποι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Όπως ανακοινώθηκε, δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός και, για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί αποφάσισαν να «ξεσκονίσουν λίγο τα σχέδια ετοιμότητας» για την περιοχή αυτή.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από το σύνολο των φορέων «θα διατηρήσουν αυξημένη ετοιμότητα» και μετά από εντολές που έχουν δοθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής θα συνεχίσουν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα.

Ο πρώτος σεισμός, των 4,9 Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 14.24 το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ τα επόμενα λεπτά καταγράφηκαν αρκετοί ασθενέστεροι σεισμοί εκ των οποίων οι δύο έγιναν αισθητοί καθώς ήταν 3,5 και 2,8 Ρίχτερ.

Το ακριβές επίκεντρο του σεισμού ήταν 5 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας, ενώ είχε εστιακό βάθος 10 χλμ, γεγονός που εξηγεί γιατί έγινε τόσο αισθητός ακόμη και στην Αττική.

Η περιοχή είναι σεισμογενής: σεισμός της τάξης των 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά είχε γίνει το 2003, 4,6 το 2006, 4,9 το 2015.

Ρωγμές σε παλιά σπίτια

Μέχρι στιγμής, οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί είναι η κατάρρευση μιας τζαμαρίας καταστήματος και ρωγμές σε παλιά κτίσματα.

Ωστόσο, αύριο Πέμπτη αναμένονται στην περιοχή μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν συνολικότερα παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικό σχέδιο σε ότι αφορά την προετοιμασία για τις επόμενες μέρες, καθώς όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της».

Από την πυροσβεστική εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους πολίτες:

  • να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Ψαχνά, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, επισήμανε ότι ο ίδιος και οι δήμαρχοι της περιοχής ενημερώθηκαν «και για την σεισμικότητα της περιοχής, που έχει μία δυνατότητα να δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς».

Ωστόσο, όπως είπε, «η σεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι η αναμενόμενη. Είναι φυσικό όλος ο μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφησυχάζουμε αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση και όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας αναπτύσσεται όπως προβλέπουν τα σχέδια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ