close search results icon

Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων - Ελλάδα ώρα μηδέν

Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων - Ελλάδα ώρα μηδέν

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (Π.Δ.Σ.Ο.)

ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Προσοχή το επιτελικό κράτος κατέρρευσε - φυλαχθείτε!!!!

Η Κυβέρνηση των αρίστων ξαναχτυπά επιχειρήσεις και λογιστές

Οπισθοδρόμηση και Τιμωρία του Μικρού

Βαθιά είναι η αγανάκτηση και ο προβληματισμός μας από την απροκάλυπτη αποκάλυψη του πραγματικού πολιτικού στόχου της κυβέρνησης, με το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο, και ο οποίος δεν είναι άλλος από την εξόντωση και εξαφάνιση κάθε μορφής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Ο στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όπως διατείνεται, αλλά η προστασία των λίγων εις βάρος των πολλών. Επιτίθεται με σφοδρότητα ιδιαίτερα στους μικρούς Ελεύθερους Επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, τους οποίους στοχοποιεί, κατηγορώντας τους αδιάκριτα και οριζόντια ως «φοροφυγάδες». Παρέχει υψηλές φοροελαφρύνσεις στους «ολίγους και ισχυρούς», με τη μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης στις εισηγμένες μετοχές και με την σχεδόν εξαφάνιση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων και χωρίς να αναφέρει πόσα έσοδα θα αφαιρεθούν από το δημόσιο ταμείο από την επιχειρούμενη παρεχόμενη στήριξη στους «ισχυρούς και λίγους». Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι επιχειρείται συμψηφισμός της απώλειας που θα προκύψει στα δημόσια έσοδα από τις προωθούμενες, με το κατατεθέν νομοσχέδιο, φοροελαφρύνσεις στη μεγάλη επιχειρηματικότητα, με τα προσδοκώμενα από τη φοροεπιδρομή στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, δηλαδή στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και στον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας.

Επιπλέον η κυβέρνηση, των αρίστων και του επιτελικού κράτους, με το κατατεθειμένο νομοσχέδιο ανερυθρίαστα ομολογεί την πλήρη αποτυχία της στη διαμόρφωση ενός ορθολογικού πλαισίου, που θα θέτει κανόνες στη λειτουργία της αγοράς και την προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων. Δεν διστάζει να ομολογήσει ότι, παρόλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει σήμερα, αλλά και του υψηλού προσοντολογίου προσωπικό που η δημόσια διοίκηση διαθέτει, αδυνατεί να μειώσει το ύψος της φοροδιαφυγής. Δεν διστάζει έτσι, να ανατρέξει σε πρακτικές άλλων δεκαετιών και επικαλούμενη την φορολογική δικαιοσύνη, ουσιαστικά καταστρατηγεί βασικές διατάξεις του συντάγματος (παράγραφο 5 του άρθρου 4) που ορίζουν με σαφήνεια ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να μετέχουν στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, δηλαδή να πληρώνουν άμεσους και έμμεσους φόρους - όπως επίσης τέλη και άλλες εισφορές - ανάλογα με το ύψος των πραγματικών τους εισοδημάτων. Την ίδια στιγμή επιδεικτικά καθυστερεί να ενεργοποιήσει την από χρόνια αναμενόμενη σύνδεση των ταμειακών μηχανών και την καθολική εφαρμογή των POS και από την άλλη ανακοινώνει πρόστιμα για την πολυδιαφημισμένη εφαρμογή MY DATA, χωρίς αυτή να λειτουργεί στο σύνολό της και χωρίς να έχει διασφαλιστεί η απρόσκοπτη δυνατότητα διαβίβασης δεδομένων σ’ αυτή.

Είναι λοιπόν πασιφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί και δεν διστάζει να διχάσει την κοινωνία, παλιά μου τέχνη κόσκινο, δημιουργώντας ηθελημένα συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού υποσχόμενη ότι, με τα αναμενόμενα αυξημένα φορολογικά δημόσια έσοδα, θα ενισχύσει την Παιδεία και την Υγεία, που ηθελημένα την αφήνει να καταρρέει και κυρίως δεν αναφέρει πόσα φορολογικά έσοδα αφαιρεί και στερεί από την Παιδεία και την Υγεία με τις χαριστικές προς τους «ισχυρούς και λίγους» προωθούμενες παρεμβάσεις της.

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι τελικά οι κυβερνητικές επιλογές στοχεύουν στην εξόντωση της επιχειρηματικότητας της «ανάγκης», της επιχειρηματικότητας που βιοπορίζεται, των χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, προς όφελος των «λίγων και ισχυρών». Αλώστε αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν το έχουν διαψεύσει αλλά και ποτέ δεν έχουν προνοήσει να δημιουργήσουν κίνητρα για την σταδιακή και οργανωμένη δημιουργία συνεργατικών και εταιρικών σχημάτων, μικρών επιχειρήσεων, επιστημόνων και αυτοαπασχολούμενων, ικανά να ανταποκριθούν με επάρκεια στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της οικονομίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας. Επιδεικτικά αγνοούν ότι την ίδια στιγμή πληθώρα υπηρεσιών που παρέχονταν από τις δημόσιες δομές στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, παρέχονται πλέον από τους Ελεύθερους Επαγγελματίες (π.χ. λογιστές φοροτέχνες).

Η διατυπωμένη θέση μας, πολλά χρόνια τώρα, αφορά στην υιοθέτηση ενός συστήματος φορολόγησης βασισμένο στη λογική «Έσοδα – Έξοδα», για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και που θα οδηγεί στην εξεύρεση και φορολόγηση του πραγματικού πλούτου και όχι στη φορολόγηση με την αναχρονιστική μέθοδο των τεκμηρίων, όπως κάτι τέτοιο είναι και τα προωθούμενα αντικειμενικά κριτήρια. Πράγματι η έκπτωση όλων των δαπανών των φορολογουμένων και των νοικοκυριών από το φορολογητέο εισόδημα, θα δημιουργούσε ισχυρό κίνητρο για εμφάνιση του συνόλου των συναλλαγών και θα οδηγήσει στην αποτύπωση της πραγματικής θέσης του συνόλου της ελληνικής οικονομίας- επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Αλήθεια τι έγινε άραγε, η διακηρυγμένη προεκλογική δέσμευση και θέση της κυβέρνησης των «αρίστων» για άμεση κατάργηση των τεκμηρίων φορολόγησης;

Κύριοι της κυβέρνησης, έστω και τώρα, ακούστε την κοινωνία που στενάζει και στηρίξτε την, δείτε τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις και οφειλές αυτών που θεωρείται «συλλήβδην» φοροφυγάδες και σταματήστε την προσπάθεια εξόντωσής τους. Σεβαστείτε, όπως οφείλετε τον Ελεύθερο Επαγγελματία και τον αυτοαπασχολούμενο, που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την κοινωνία στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας αλλά και σήμερα. Σταματήστε να στηρίζεται τους «λίγους και ισχυρούς» και αντιληφθείτε ότι το υπό «δήθεν» διαβούλευση νομοσχέδιο σας, είναι τοξικό και ταξικό, αντιληφθείτε ότι αυτό δεν διορθώνεται και η όποια διόρθωση μπορεί να γίνει είναι απλά με την πλήρη απόσυρσή του.

Υ.Γ. Επειδή είμαστε η παράταξη της ευθύνης δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες:

α) Σε κάθε προσπάθεια πραγματικού διαλόγου για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου, απλού και βιώσιμου φορολογικού συστήματος που θα υπηρετεί την πραγματική οικονομία και θα έχει ως επίκεντρο τους πολλούς και όχι τους «λίγους και ισχυρούς».

β) Σε κάθε μορφής συλλογική δράση, με όλους τους επιστημονικούς φορείς, τα επιμελητήρια και τις επαγγελματικές οργανώσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, για άμεση απόσυρση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου και καλούμε το οικονομικό επιμελητήριο να συμμετάσχει σε αυτές. Εμείς πάντως, σε κάθε περίπτωση, στηρίζουμε και θα είμαστε παρόντες στην ήδη προγραμματισμένη πανελλαδική αποχή και τις κινητοποιήσεις των Επιστημονικών και Επαγγελματικών φορέων της χώρας την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023.

Η Γραμματεία της ΠΔΣΟ - ΠΑΣΚΟ & Σ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ