Ανησυχία στη Βόρεια Ελλάδα για τα κρούσματα στα Σκόπια-Από τη Γευγελή ο κίνδυνος | PellaNews

Ανησυχία στη Βόρεια Ελλάδα για τα κρούσματα στα Σκόπια-Από τη Γευγελή ο κίνδυνος

Έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης νέων κρoυσμάτων του COVID-19 στην Ευρώπη, έχουν καταγράψει τα Σκόπια. Το γεγονός αυτό έχει αναστατώσει όλες τις κεντρικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τις Υγειονομικές Αρχές της χώρας μας.

Αν και πριν από λίγο καιρό είχε δοθεί παράταση για κλειστά σύνορα έως τις 30/6, ο προβληματισμός συνεχίζει καθώς τώρα που θ’ ανοίξουν τα σύνορα κόσμος μεταβαίνει στη Γευγελή, προκαλώντας φόβους για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές στις 17/6, ο αριθμός των ενεργών περιστατικών στα Σκόπια ξεπέρασε τα 2.500, δηλαδή τετραπλασιάστηκε σε διάστημα μόλις 16 ημερών – από τα 606 κρούσματα την 1η Ιουνίου. Αντίστοιχα, στο ίδιο διάστημα, ο αριθμός νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 2.000, υπερδιπλασιάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, σε συνολικά 4.400.

Ο δε αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τους 200, με τους 70 εξ αυτών, να έχουν καταγραφεί από τις αρχές Ιουνίου. Αυτά σε μία χώρα περίπου μόλις 2 εκ. κατοίκων. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την έκταση της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που εξελίσσεται στη γείτονα καθώς και την υγειονομική «απειλή» για τις παραμεθόριες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο.

Από τη Γευγελή ο κίνδυνος

Αρκετοί εκφράζουν φόβους ότι ο άμεσος και υπαρκτός κίνδυνος για τη χώρα μας, δεν προέρχεται τόσο από τους τουρίστες και τους επισκέπτες άλλων ευρωπαικών κρατών που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα οδικώς, όσο από τους Σκοπιανούς αλλά και από τους Βορειοελλαδίτες που αρέσκονται στο να περνούν τα σύνορα αυθημερόν, για διαφόρους λόγους επαγγελματικούς ή διασκέδασης. 
Η περίπτωση πάντως του κορωνοϊού στα Σκόπια, έχει εντοπιστεί και παρακολουθείται στενά και από τις αρχές άλλων ευρωπαικών χωρών. Μην ξεχνάμε ότι με απανωτές ταξιδιωτικές οδηγίες, όπως η πλέον πρόσφατη του Foreign Office της Μεγάλης Βρετανίας, απευθύνουν αυστηρή συμβουλή στους πολίτες τους να αποφύγουν τα ταξίδια στα Σκόπια και αν είναι απαραίτητο να ταξιδέψουν οδικώς με προορισμό την Ελλάδα ή την Τουρκία, να διασχίσουν τα Σκόπια χωρίς να σταματήσουν, πέραν του ανεφοδιασμού σε καύσιμα και να μην βγουν από τους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους.

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2020 και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που παρακολουθούν στενά και συστηματικά την πορεία του COVID 19 σε παγκόσμιο επίπεδο η γειτονική χώρα είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο, όπου ήδη καταγράφεται μια δεύτερη φάση εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σε όλες τις περιοχές του Κιλκίς, των Σερρών, των Γιαννιτσών, της Έδεσσας, της Φλώρινας κ.α. που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, επικρατεί ανησυχία με τον κόσμο να απευθύνει συνεχώς ερωτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες για το τι επικρατεί στην απέναντι μεριά.