Βόμβα με καρφιά στο ΑΤ Ζωγράφου: Οι δράστες ήθελαν θύματα | PellaNews

Βόμβα με καρφιά στο ΑΤ Ζωγράφου: Οι δράστες ήθελαν θύματα

Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ., μετά τον εντοπισμό της βόμβας που είχε τοποθετηθεί κοντά στο Α.Τ. Ζωγράφου και ήταν γεμάτη καρφιά.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία που θα τους δώσουν πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών. Παράλληλα στην ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε στάση αναμονής για την ανάληψη ευθύνης από κάποια τρομοκρατική ομάδα μέσω προκήρυξης.

Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία στην αστυνομία είναι πως οι δράστες θα προχωρούσαν σε τυφλό χτύπημα χωρίς προειδοποίηση κατά του Α.Τ. Ζωγράφου με τον εκρηκτικό μηχανισμό. Μάλιστα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι η βόμβα με τα καρφιά θα σκορπούσε τον θάνατο, χωρίς να αποκλείεται να υπήρχαν θύματα και πολίτες που περνούσαν από το σημείο. Κοντά στο Α.Τ. Ζωγράφου υπάρχουν δύο σχολεία και η Πολυτεχνειούπολη.

Το σημείο, που τοποθετήθηκε η βόμβα, φέρεται να μην είναι διόλου τυχαίο καθώς τοποθετήθηκε μέσα σε Πανεπιστήμιο και είχε και αστυνομικό στόχο. Το μήνυμα των δραστών φαίνεται πως είναι διπλό με τις τελευταίες εξελίξεις με το άσυλο, το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη για τις εκκενώσεις καταλήψεων, αλλά και όσα καταγγέλθηκαν πως έγιναν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τόσο του Πολυτεχνείου όσο και στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

 

Πριν τις ελεγχόμενες εκρήξεις, οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στου Ζωγράφου, διαπίστωσαν πως το ρολόι της βόμβας λειτουργούσε. Μέσα στο πλαστικό μαύρο δοχείο υπήρχε ένας μεταλλικός σωλήνας, ενώ υπήρχε και πυρίτιδα. Η βόμβα βρισκόταν μέσα σε ένα βαρέλι που ήταν γεμάτο καρφιά.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί μπροστά από δέντρο, κοντά στο Α.Τ. Ζωγράφου με το ωστικό κύμα και τα καρφιά να έχουν κατεύθυνση προς σε αυτό.

Το συγκεκριμένο Α.Τ. πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβρη είχαν σημειωθεί επιθέσεις με μολότοφ, από την ομάδα «Αναρχικές Συμμορίες Μητροπολιτικής Ταραχής». Μάλιστα, άλλες δύο φορές η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει ανάλογη δράση στην περιοχή και την Πανεπιστημιούπολη, όπου εκτιμάται πως χρησιμοποίησαν χθες οι δράστες. Η πρώτη ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 2008 με επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα σε διμοιρία των ΜΑΤ και η δεύτερη το 2013, όταν βρέθηκε οπλισμός κρυμμένος στην πανεπιστημιούπολη. 

Η ΕΛ.ΑΣ. βλέπει το «αντάρτικο» πόλεων πίσω από τη βόμβα στο Α.Τ. Ζωγράφου
Πίσω από την απόπειρα επίθεσης με εκρηκτικό μηχανισμό στο Α.Τ. Ζωγράφου, στελέχη της αστυνομίας βλέπουν ανασυγκρότηση του «αντάρτικου πόλεων». Μάλιστα κάνουν λόγο για μία προσπάθεια δυναμικής απάντησης στις τελευταίες κινήσεις της αστυνομίας με τη συνεχή παρουσία, αλλά τις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, τις εκκενώσεις καταλήψεων, το τέλος του ασύλου και την είσοδο στα πανεπιστήμια.

Αναφορικά με την ταυτότητα των δραστών φαίνεται πως πρόκειται για ομάδα που κινείται στις παρυφές της τρομοκρατίας, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, με τις Αρχές να εξετάζουν παλαιότερες επιθέσεις με βόμβες γεμάτες καρφιά σε μία προσπάθεια να βρουν ομοιότητες.

Πηγή: iefimerida.gr 

Σε αυτό το δοχείο τοποθετήθηκε η βόμβα από τους επίδοξους τρομοκράτες
Με δύο ελεγχόμενες εκρήξεις εξουδετέρωσαν τη βόμβα στου Ζωγράφου οι άνδρες των ΤΕΕΜ / Φωτογραφία: Eurokinissi, ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ