close search results icon

Ελληνική Λύση: Χωρίς σύνδεση στο αποχετευτικό δίκτυο παραμένει η Αραβησσός Πέλλας

Ελληνική Λύση: Χωρίς σύνδεση στο αποχετευτικό δίκτυο παραμένει η Αραβησσός Πέλλας

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 2737/22-01-2024 σχετικά με το θέμα « Χωρίς σύνδεση στο αποχετευτικό δίκτυο παραμένει η Αραβησσός Πέλλας » και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί η διαπίστωση, μετά από καταγγελίες των κατοίκων της Αραβησσού, ότι, αν και η περιοχή και κυρίως ο χώρος των πηγών της αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών και το κυριότερο υδροδοτεί τον ίδιο τον νομό Πέλλας αλλά και μεγάλο μέρος του νομού Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν έχει ακόμα ενταχθεί στο αποχετευτικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Κύρρου. Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς εξαιτίας των λυμάτων που μένουν στάσιμα στις σηπτικές δεξαμενές (βόθρους), πολλές από τις οποίες δεν είναι απόλυτα στεγανές, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μολυνθούν τα υπόγεια ύδατα που απορρέουν στην υδρολεκάνη της Αραβησσού και κατά συνέπεια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μολυνθούν τα νερά των πηγών και να απειληθεί η υγεία των υδροδοτούμενων από αυτές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Υπάρχει πρόβλεψη ένταξης της Αραββησού στο αποχετευτικό δίκτυο της Δ. Ε. Κύρρου το οποίο δεν έχει πλήρως ολοκληρωθεί για όλα τα χωριά;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου η περιοχή της Αραβησσού που παραμένει εκτός αποχετευτικού δικτύου να συνδεθεί άμεσα στο αποχετευτικό σύστημα της Δ. Ε. Κύρρου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ


Η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο

«Χωρίς σύνδεση στο αποχετευτικό δίκτυο παραμένει η Αραβησσός Πέλλας»
Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 2737/22-01-2024 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης» είχε εκδώσει τη με αριθμ. πρωτ. 16402/28-08-2020 Πρόσκληση ΑΤ02 με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων» (Α.Δ.Α.: 6ΕΥ746ΜΤΛ6-ΘΙ8). Ο Δήμος Πέλλας υπέβαλε την Πρόταση «Κατασκευή και αναβάθμιση υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στο Δήμο Πέλλας» την οποία στη συνέχεια απέσυρε.
Επίσης, από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» έχει μεταφερθεί και υλοποιείται στο Πρόγραμμα
«Αντώνης Τρίτσης» το έργο «Κατασκευή αποχέτευσης και ΕΕΛ της Τ.Κ. Αθύρων του Δήμου Πέλλας» προϋπολογισμού 4.011.576,31€ το οποίο περιλαμβάνει το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης καθώς και την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της Τ.Κ. Αθύρων του Δήμου Πέλλας. Για την Τ.Κ. Αραβησσού δεν έχει κατατεθεί σχετική πρόταση.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η αρμόδια υπηρεσία έχει προβεί σε αναζήτηση στοιχείων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Πέλλας με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 8210/29-01-2024 έγγραφο και μόλις περιέλθουν θα επανέλθουμε με νεότερη απάντηση.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ