close search results icon

Ελληνική Λύση: «Υπό εγκατάλειψη η ιστορική, παραδοσιακή συνοικία του Βαροσίου Εδέσσης».

Ελληνική Λύση: «Υπό εγκατάλειψη η ιστορική, παραδοσιακή συνοικία του Βαροσίου Εδέσσης».

Διαβάστε την Ερώτηση που κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 2262/13-02-2023 σχετικά με το θέμα «Υπό εγκατάλειψη η ιστορική, παραδοσιακή συνοικία του Βαροσίου Εδέσσης».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/02/2023

Του: Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών

Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Τoν κ. Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Υπό εγκατάλειψη η ιστορική, παραδοσιακή συνοικία του Βαροσίου Εδέσσης»

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Στην είσοδο από την οδό Μακεδονομάχων, της ιστορικής, παραδοσιακής συνοικίας του Βαροσίου Εδέσσης μια ενημερωτική επιγραφή (δυστυχώς και αυτή σε μη ικανοποιητική κατάσταση) μας πληροφορεί ότι: «Το Βαρόσι είναι η πρώτη χριστιανική συνοικία που δημιουργείται μετά την άλωση της πόλης το 1389, ως εξέλιξη του βυζαντινού οικισμού που αναπτύχθηκε της ακρόπολης της αρχαίας πόλης. Το 1944 οι ναζί έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας, επειδή λόγω της θέσης της χρησίμευε ως κέντρο των αντιστασιακών που εύκολα θα μπορούσαν να διαφύγουν στον κάμπο. Σήμερα ο μεγαλύτερος εχθρός της παραδοσιακής συνοικίας είναι η φθορά που φέρνει ο χρόνος… Το Βαρόσι αποτελεί τον μοναδικό πυρήνα που έχει διασωθεί από το ιστορικό κέντρο της Έδεσσας, μεταφέροντας μνήμες της πόλης και της μακραίωνης ιστορίας της: Παρά τα αναγραφόμενα στην ανωτέρω ενημερωτική επιγραφή, ο διερχόμενος από το Βαρόσι θα αισθανθεί σήμερα απογοήτευση, ανάμεικτα συναισθήματα θλίψεως ίσως και οργής από την εικόνα εγκαταλείψεως, ερειπωμένων οικιών, βανδαλισμών από συνθήματα σε ενημερωτικές πινακίδες και οικίες κλπ. Τις νυκτερινές ώρες η κίνηση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και κυριαρχεί το αίσθημα της εγκαταλείψεως και του φθοροποιού χρόνου έναντι των παραδοσιακών οικιών σε συνδυασμό με την αδιαφορία η οποία επικρατεί σε μέρος των ιθυνόντων για την τύχη του συνοικισμού. Θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σήμα κατατεθέν της πόλεως και ομού με τους καταρράκτες να συμβάλλουν έτι περαιτέρω στην τουριστική ανάπτυξη της πόλεως. Αντ’ αυτού, κυριαρχεί η εγκατάλειψη, η απαξίωση, η απουσία έργων αλλά και η έλλειψη εμφανούς ενδιαφέροντος για τη χάραξη ενός μεγαλόπνοου σχεδίου, για την ανάπτυξη και ανάδειξη αυτής της υπέροχης παραδοσιακής και ιστορικής συνοικίας. Η Έδεσσα δεν έχει μόνο τοπόσημο τους καταρράκτες αλλά και το απαξιωμένο Βαρόσι, το οποίο θα μπορούσε να το αναδείξει σαν πόλο έλξεως, όπως η παλιά Ξάνθη ή η ακρόπολη της Καβάλας κλπ., τουριστών οι οποίοι θα συνεισέφεραν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλεως που πλήττεται από την ανεργία, τη φυγή των νέων ως επακόλουθο αυτής και την έλλειψη οραμάτων και για την τουριστική έτι περαιτέρω ανάπτυξή της.


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Τι προτίθεστε να πράξετε για την πολιτιστική αναβάθμιση και τουριστική ανάπτυξη του Βαροσίου Εδέσσης; Ο κ. Υπουργός Εσωτερικών προτίθεται να παρέμβει στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς (Περιφέρεια, Δήμος), ώστε να υλοποιήσουν προγράμματα με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση του Βαροσίου προς όφελος της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας;

Ο ερωτών Βουλευτής ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ