close search results icon

Ελληνοτουρκικά: Σήμερα η συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν

Ελληνοτουρκικά: Σήμερα η συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν

Στην Αγκυρα βρίσκεται ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης για τον πρώτο γύρο επαφών (πρόσωπο με πρόσωπο) με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Οι συγκεκριμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες θεωρούνται ως προπαρασκευαστικές για την προσεχή συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν, που αναμένεται να λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων εκτενώς μελέτησε τα θέματα της «σκληρής και χαλαρής» ατζέντας των σχέσεων Αθήνας – Αγκυρας, ενώ μεταξύ των Ελλήνων διπλωματών επικρατεί ιδιαίτερα συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού εκατέρωθεν υπάρχουν οι γνωστές «κόκκινες γραμμές». Για την αποστολή Γεραπετρίτη στην Αγκυρα συζήτησαν χθες στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ. Πληροφορίες του υπογράφοντα από τη Λευκωσία φέρουν να συζητήθηκε αρκετά το Μεταναστευτικό, που παρουσιάζει τελευταία όξυνση σε Ελλάδα και Κύπρο και προκαλεί εύλογες «ανησυχίες»…

Η Αθήνα διαχρονικά εμμένει στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία, αλλά η άλλη πλευρά του Αιγαίου θέτει θέματα, που δεν μπορούν να συζητηθούν γιατί άπτονται εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ η προσφυγή στη Χάγη είναι πολύ μακριά και καθόλου εγγυημένη… Τις επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, αλλά και παράγοντες διεθνών οργανισμών, όπως η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Εθνη και ο ΟΑΣΕ. Η «χαλαρή» ατζέντα εμφανίζει αρκετά θετικά σημεία για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, των επικοινωνιών, της οικονομίας, της ναυτιλίας και του περιβάλλοντος (συμπεριλαμβανομένων θεμάτων Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών).

Μετά τη Νέα Υόρκη οι Κ. Μητσοτάκης και Ρ.Τ. Ερντογάν αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο να συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη, για τις εργασίες του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας, παρουσία επιμέρους υπουργών για υπογραφή συμφωνιών. Οι δύο ΥΠΕΞ θα συναντηθούν επίσης στη φθινοπωρινή σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου/NAC/NATO στις Βρυξέλλες.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ