Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Σε ισχύ η «εκεχειρία» - Οι δεσμοί που αίρονται και τα σημεία τριβής που παραμένουν

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν σήμερα για 90 ημέρες το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον τελωνειακών δασμών που επιβάλλουν η μία στην άλλη, μια εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμό τους, ο οποίος έχει προκαλέσει αναταραχή στις αλυσίδες προμηθειών και τις αγορές σε όλο τον κόσμο.
Μερικές ώρες πριν απ' αυτή τη μερική άρση των τελωνειακών δασμών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι διαβλέπει μια «πολύ γερή» συμφωνία με τον ασιατικό γίγαντα.
Αυτή η μείωση των επιπλέον δασμών επρόκειτο θεωρητικά να τεθεί σε εφαρμογή σήμερα στις 07:01 (ώρα Ελλάδας).
Τη Δευτέρα, έπειτα από διαπραγματεύσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου στη Γενεύη της Ελβετίας, Κινέζοι και Αμερικανοί είχαν ανακοινώσει μια αναστολή του μεγαλύτερου μέρους των τιμωρητικών τελωνειακών δασμών τους. Ήταν ένα αποτέλεσμα που ξεπερνούσε σημαντικά τις προσδοκίες και προκάλεσε επιφυλακτική αισιοδοξία στις χρηματιστηριακές αγορές.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι ΗΠΑ δέχθηκαν να μειώσουν τους επιπλέον τελωνειακούς δασμούς τους στα κινεζικά προϊόντα στο 30%, ενώ η Κίνα θα μειώσει τους δικούς της στο 10% για τα αμερικανικά προϊόντα.
«Έχουμε το πλαίσιο μιας πολύ, πολύ γερής συμφωνίας με την Κίνα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ (τοπική ώρα) από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
«Είναι καιρός για την Κίνα να ανοίξει - και αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας μας», δήλωσε επίσης ο Τραμπ χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή και έδωσε συνέντευξη επί του προεδρικού αεροπλάνου Air Force One.
Μετά τη συμφωνία της Δευτέρας, η Κίνα ήρε την απαγόρευση που είχε επιβάλει στις αεροπορικές εταιρείες της να δεχθούν τα αεροπλάνα της αμερικανικής αεροπορικής βιομηχανίας Boeing, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε χθες, Τρίτη, νέους περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι θα έπλητταν ιδιαίτερα την Κίνα.
Παρά την ηρεμία αυτή, το Πεκίνο επιδιώκει εδώ και εβδομάδες να συνασπίσει τις άλλες χώρες εναντίον της παγκόσμιας εκστρατείας επιβολής τελωνειακών δασμών που εξαπολύθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μπροστά σε ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών χωρών της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί χθες για ένα μεγάλο διπλωματικό ραντεβού, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατήγγειλε έτσι και πάλι τις πρακτικές των Ηνωμένων Πολιτειών - χωρίς να κατονομάσει τη χώρα.
«Κανένας δεν μπορεί να κερδίσει ένα πόλεμο τελωνειακών δασμών ή έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε.
«Η παρενόχληση και ο ηγεμονισμός οδηγούν μόνο στην απομόνωση», υπογράμμισε ο Σι.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι κάλεσε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής «να δράσουν χέρι-χέρι» με το Πεκίνο για να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους απέναντι σε μια δύναμη που «χρησιμοποιεί τους τελωνειακούς δασμούς ως όπλο για να εκφοβίσει τις άλλες χώρες».
Παρά την ύφεση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, το θέμα της φαιντανύλης, του ναρκωτικού που προκαλεί θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει σημαντικό σημείο διμερούς τριβής.
Από το 30% των τιμωρητικών επιπλέον τελωνειακών δασμών που η Ουάσιγκτον συνεχίζει να επιβάλλει στα κινεζικά προϊόντα, τα δύο τρίτα, 20%, έχουν επιβληθεί για να ασκηθεί πίεση στο Πεκίνο στο πλαίσιο της μάχης κατά του λαθρεμπορίου αυτού του οπιοειδούς.
Ορισμένες πρόδρομες ουσίες της φαιντανύλης, ναρκωτικού που στοιχίζει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρασκευάζονται εν μέρει στην Κίνα. Οι κινεζικές αρχές κατηγορούνται από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι το επιτρέπουν. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ακόμα και χθες, Τρίτη, την Ουάσιγκτον να πάψει να «επιρρίπτει το σφάλμα» στο Πεκίνο και καταφέρθηκε εναντίον των «παράλογων» επιπλέον τελωνειακών δασμών, δεδομένης της «καλής βούλησης» της Κίνας όσον αφορά τη συνεργασία στη μάχη κατά των ναρκωτικών.
Αναλυτές προειδοποιούν έτσι πως υφίσταται η πιθανότητα μιας αποκατάστασης των τελωνειακών δασμών έπειτα από 90 ημέρες. «Επιπλέον μειώσεις τελωνειακών δασμών θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν και παραμένει ο κίνδυνος μιας νέας κλιμάκωσης», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιουέ Σου, οικονομολόγος στον οργανισμό Economist Intelligence Unit.
protothema.gr
ΣΧΟΛΙΑ