close search results icon

Εμβόλιο γρίπης: Εγιναν 708.485 εμβολιασμοί τον Οκτώβριο - Ποιοι πρέπει να το κάνουν

Εμβόλιο γρίπης: Εγιναν 708.485 εμβολιασμοί τον Οκτώβριο - Ποιοι πρέπει να το κάνουν

Η διασπορά των εποχικών ιώσεων παραμένει στην Ελλάδα σε χαμηλά σχετικά επίπεδα, καθώς ο καιρός εξακολουθεί να είναι ήπιος και δεν συνωστιζόμαστε σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες σπεύδουν να «θωρακιστούν» έναντι των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 40.593 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer/BioNTech XBB.1.5, ενώ έχουν κλειστεί για το επόμενο διάστημα επιπλέον 37.028 ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Οσον αφορά στον αντιγριπικό εμβολιασμό με τα έξι κυκλοφορούντα εμβόλια (τέσσερα συμβατικά και δύο ενισχυμένα), έχουν πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 31 Οκτωβρίου 708.485 εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, οι εμβολιασμοί της γρίπης ενδέχεται να προσεγγίζουν σήμερα το 1 εκατομμύριο, καθώς από την 1η Νοεμβρίου και μετά απελευθερώθηκε η διαδικασία και οι πολίτες μπορούν να εμβολιάζονται απευθείας από τα φαρμακεία χωρίς προηγούμενη συνταγογράφηση από γιατρό, επιδεικνύοντας μόνο τον ΑΜΚΑ τους.

Οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 γίνονται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού μέσω πλατφόρμας ή μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς σε 372 εμβολιαστικά κέντρα. Η αυξημένη ζήτηση υποχρέωσε την αρμόδια για τους εμβολιασμούς αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, να ζητήσει την ανάπτυξη επιπλέον 37 εμβολιαστικών κέντρων.

Να σημειωθεί πως το εμβόλιο κατά της Covid-19 γίνεται από την ηλικία των 6 μηνών και άνω μόνο με το νέο μονοσθενές εμβόλιο της Pfizer, το οποίο στοχεύει την παραλλαγή «Kraken». H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει για τη χρονική περίοδο 2023-24 τον εμβολιασμό των ατόμων εκείνων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και συγκεκριμένα σε:

– Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω

– Ατομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα

– Ατομα με ανοσοκαταστολή

– Εγκυες γυναίκες

– Επαγγελματίες Υγείας

Δικαιούχοι του δωρεάν εμβολίου είναι ωστόσο όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το ερχόμενο διάστημα θα έχουμε και συν-κυκλοφορία με άλλους ιούς, οπότε οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να ενισχύσουν την ανοσία τους. Τονίζεται, δε, πως το εμβόλιο μειώνει τις νοσηλείες κατά 30% και αποτρέπει τη θανατηφόρα έκβαση, ενώ οι αντι-ιικές θεραπείες δεν υποκαθιστούν τα οφέλη του εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός συστήνεται:

– για όλους από 6 μηνών και άνω, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση,

για τους ανεμβολίαστους, μία δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο ως βασικός εμβολιασμός.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ

Τα τέσσερα «παραδοσιακά» αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τις αρχές Οκτωβρίου σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Ο εμβολιασμός περιλαμβάνει μία δόση ετησίως, πρέπει να χορηγείται έγκαιρα, καθώς απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης, και πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα μέχρι τέλος Νοεμβρίου).

Αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες, πρέπει να λάβουν οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές, όπως οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά από 6 μηνών και άνω, οι έγκυες, τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα και το υγειονομικό προσωπικό.

Τα τέσσερα παραδοσιακά εμβόλια χορηγούνται χωρίς συνταγή, εντελώς δωρεάν, ενώ τα δύο νεότερα ανοσοενισχυμένα εμβόλια, που προορίζονται αποκλειστικά για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, χορηγούνται επίσης δωρεάν, αλλά μόνο με συνταγή γιατρού. Τα εμβόλια της γρίπης και της Covid-19 μπορούν να χορηγηθούν ακόμη και την ίδια ημέρα, σε διαφορετικά όμως σημεία των χεριών, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Εμβολιασμών.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ