close search results icon

Ενδιαφέρουσες ομιλίες για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δημαρχείο Γιαννιτσών

«Πλήρη από του πατρίου εδάφους εκρίζωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού», με Κωνσταντίνο Νίγδελη και "εξ αποστάσεως" τον Αθανάσιο Καραθανάση. 

Με δύο ομιλίες τιμήθηκε από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Γιαννιτσών Φίλιππος η μαύρη επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, με τους παριστάμενους να έχουν παρακολουθήσει και Έκθεση φωτογραφίας, τα εγκαίνια της οποίας προηγήθηκαν στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών.

ekthesi1.jpg
ekthesi3.jpg
ekthesi4.jpg
ekthesi5.jpg
ekthesi6.jpg
ekthesi12.jpg
ekthesi13.jpg
ekthesi14.jpg
ekthesi15.jpg

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Νίγδελης αναφέρθηκε στις πικρές αλήθειες της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενώ ο απουσιάζον καθηγητής Αθ. Καραθανάσης, δια μέσου μέλους του Φιλίππου και με την εισήγηση του να αποτελεί ανάγνωση, αναφέρθηκε στη δραματουργία του Σαγγαρίου.

ekthesi9-PmyJv.jpg
ekthesi10.jpg
ekthesi11.jpg
ekthesi19.jpg

Σε video wall προβλήθηκαν εικόνες της περιόδου εκείνης, με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα με το "Ρωμιοσύνη".

ekthesikosmos4.jpg

ekthesikosmos2.jpg

Στα συμπερασματικά της εισήγησης του Αθανάσιου Καραθανάση, από την άλλη μεριά, ανήκουν τα εξής:

Η Μικρασιατική Καταστροφή οφείλεται σε πολλές αιτίες και αυτές ήσαν

α. Το ανάπτυγμα της Στρατιάς που ήταν μεγαλύτερο από 700 χιλιόμετρα και που δεν μπορούσε να καλύψει.

β. Τις πρώτες μέρες της τουρκικής επίθεσης υπήρχε κενό στο αριστερό της Ι Μεραρχίας και στο δεξιό της ΙV (Καλεντζίκ – Καγιαντιπί), που εκμεταλλεύθηκαν οι Τούρκοι, διεισδύοντας και καταλαμβάνοντας το στρατηγικό Τιλκί Κιρί Μπελ.

γ. Το κενό στο Τσάι Χισάρ μεταξύ 1/38 Συντ. Ευζώνων και 5ου Συντ. της Ι Μεραρχίας, απ’ όπου εισήλθαν τέσσερις Μεραρχίες Τουρκικού Ιππικού και βρέθηκαν στα νώτα του Α΄Σ.Σ.

δ. Η λανθασμένη εκτίμηση, που δεν έδωσε σημασία στο παραπάνω γεγονός, αφού η Στρατιά ενδιαφερόταν για την άμεση σύμπτυξη του Ελληνικού Στρατού προς τον Τσεσμέ.

ε. Η εμμονή του Τρικούπη να παραμείνει στο Ουλουτζάκ και να μην κινηθεί εγκαίρως προς Τουμπλού Μπουνάρ, όπου με την Ομάδα Φράγκου θα μπορούσε να δώσει την τελική μάχη.

στ. Το απόσπασμα Πλαστήρα αποχώρησε πρόωρα από το Μπαλ Μαχμούτ και έτσι διαλύθηκε η IV Μεραρχία.

ζ. Η αποχώρηση του Φράγκου από το Τουμπλού Μπουνάρ.

η. Η ανικανότητα του Χατζανέστη και ορισμένων διοικητών μονάδων που αντικατέστησαν εμπειροπόλεμους συναδέλφους τους μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1920, και τέλος η εγκατάλειψη της Ελλάδας από τους Γάλλους και Ιταλούς και η απροκάλυπτη βοήθειά τους στον Κεμάλ.

*Οι εκδηλώσεις έγιναν με τη συνεργασία του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέας Ιωνίας Αττικής.

Παύλος Νεκτάριος Παπαδόπουλος












ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ