close search results icon

Εντολή Χούπη – Ενεργοποίηση Μονάδων σε 5΄, 70 μαχητικά στον αέρα

Εντολή Χούπη – Ενεργοποίηση Μονάδων σε 5΄, 70 μαχητικά στον αέρα

Του Ηλία Προύφα

Σε εκτεταμένη ενεργοποίηση Μονάδων, μέσων και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της ΤΑΑΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ–26», με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, προκειμένου να δοκιμαστούν στην πράξη οι πραγματικοί χρόνοι αντίδρασης και η επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η κινητοποίηση αφορά ξηρά, θάλασσα και αέρα, με Μονάδες να καλούνται να ενεργοποιηθούν αιφνιδιαστικά και σε εξαιρετικά περιορισμένους χρόνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kranosgr.com, σε ορισμένες περιπτώσεις οι χρόνοι που εξετάστηκαν για την ανάπτυξη δυνάμεων έφθασαν ακόμη και στα 5 λεπτά, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο γρήγορα μπορούν Μονάδες και προσωπικό να περάσουν από την κατάσταση ετοιμότητας στην πραγματική επιχειρησιακή δράση.

Ειδικές Δυνάμεις σε πλοία και μικρονησίδες

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις Ειδικές Επιχειρήσεις και τις Ειδικές Δυνάμεις, τμήματα των οποίων ενεργοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν σε διαφορετικά σημεία της ελληνικής επικράτειας.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάστηκαν περιλαμβάνονται:

η άμεση επιβίβαση τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού,

η ταχεία ανάπτυξη και επάνδρωση μικρονησίδων και ακατοίκητων βραχονησίδων,

η μεταφορά δυνάμεων σε κρίσιμα σημεία,

καθώς και νυχτερινά σενάρια ανακατάληψης.

Ταυτόχρονα, Μονάδες του Στόλου αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των επιχειρησιακών σεναρίων, με στόχο να ελεγχθεί ο χρόνος αντίδρασης αλλά και η συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις.

Έβρος και νησιά σε πλήρη ετοιμότητα

Στο πλαίσιο της «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ–26», οι χερσαίες δυνάμεις σε Έβρο και νησιά τέθηκαν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την ταυτόχρονη ενεργοποίηση διαφορετικών σχηματισμών και Μονάδων, ώστε να δοκιμαστεί σε πραγματικούς χρόνους η δυνατότητα συντονισμένης αντίδρασης σε περισσότερα από ένα σημεία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται ημέρα και νύχτα, χωρίς να περιορίζονται σε ένα μόνο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Στον αέρα περίπου 70 μαχητικά

Ισχυρή είναι και η παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη ενεργοποιήθηκαν για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων της άσκησης, στο πλαίσιο διαφορετικών σεναρίων και αποστολών.

Η ΤΑΑΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ–26» έχει καθαρά διακλαδικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στο να ελεγχθεί στην πράξη όχι μόνο η ετοιμότητα κάθε Κλάδου ξεχωριστά, αλλά κυρίως η δυνατότητα ταυτόχρονης και συντονισμένης δράσης Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού, Πολεμικής Αεροπορίας και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το ζητούμενο είναι συγκεκριμένο: οι χρόνοι αντίδρασης, η ταχύτητα ανάπτυξης δυνάμεων και η δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να επέμβουν άμεσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

kranosgr.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ