close search results icon

Έως 20% εξοικονόμηση φυσικού αερίου στα νοικοκυριά – Πώς θα το πετύχουμε, η «παγίδα» με το πετρέλαιο

Έως 20% εξοικονόμηση φυσικού αερίου στα νοικοκυριά – Πώς θα το πετύχουμε, η «παγίδα» με το πετρέλαιο

Πιο οικονομικούς τρόπους θέρμανσης ενόψει του φετινού χειμώνα αναζητούν συνεχώς τα νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Καύσης Βορείου Ελλάδος «Προμηθέας» Κωνσταντίνο Σπανουδάκη, ωστόσο, να εξηγεί στο ThessToday.gr πώς είναι εφικτό να εξοικονομηθεί έως και 20% ενέργεια, έχοντας λέβητες αερίου στα σπίτια μας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Το πρόβλημα μέχρι και σήμερα με το φυσικό αέριο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι ότι μόνο το 20%-25% των ενεργών λεβήτων συντηρείται από τους αδειοδοτημένους τεχνικούς, ενώ πάνω από το 90% των οικοδομών έχει ατομική θέρμανση αερίου με συνέπεια να επηρεάζεται σημαντικά η λειτουργία τους αλλά και το πόση ενέργεια καταναλώνουν. «Δυστυχώς δεν γίνονται οι συντηρήσεις που χρειάζεται για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην θέρμανση, αν και είναι υποχρεωτικές από τον νόμο. Οι λέβητες αερίου λειτουργούν χειμώνα-καλοκαίρι, πρέπει να συντηρούνται προληπτικά μια φορά τον χρόνο, στο τέλος της χειμερινής περιόδου και να εκδίδεται το νόμιμο φύλλο καυσαερίων. Ένα μεγάλο ποσοστό είτε δεν συντηρείται καθόλου είτε ελέγχεται από μη εξουσιοδοτημένους τεχνικούς», δήλωσε ο κ. Σπανουδάκης.

Οι τρόποι εξοικονόμησης φυσικού αερίου

Ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε στο ThessToday.gr τρόπους με τους οποίους είναι εφικτό να εξοικονομηθεί φέτος η πολυπόθητη ενέργεια στη θέρμανση με φυσικό αέριο που αναζητούν οι Θεσσαλονικείς. Όπως επισήμανε, με μια απλή συντήρηση και ρύθμιση της καύσης του λέβητα, εξοικονομείται έως και 20% ενέργεια, πετυχαίνοντας έτσι πιο ασφαλή και οικονομική λειτουργία του φυσικού αερίου. «Με μια απλή ρύθμιση σε λέβητα αερίου, έχουμε καταφέρει να ρίξουμε στο μισό την κατανάλωση ενός νοικοκυριού, συγκριτικά με αυτήν που είχε», είπε χαρακτηριστικά.

30%-35% χαμηλότερη κατανάλωση με Λέβητες Αερίου Συμπύκνωσης. Πρόκειται για τους λέβητες νέας τεχνολογίας που κυκλοφορούν εδώ και πέντε χρόνια. Τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν λέβητες αναλογικής λειτουργίας οι οποίοι έχουν χαμηλότερες αποδόσεις συγκριτικά με τους νέους που τοποθετούνται από το 2015 με τον κ. Σπανουδάκη να προτείνει ταυτόχρονα την αντικατάσταση των παλιών λεβήτων με νέους (έως 35% λιγότερη καύση) και γι’ αυτό, όπως ισχυρίζεται, πιέζουν την κυβέρνηση να δοθεί επιδότηση για αλλαγή λεβήτων φυσικού αερίου.

Ηλεκτρονικός θερμοστάτης και 1-1,5 βαθμό χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με πέρσι. «Το κάθε σπίτι έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες. Καλό είναι να έχει τοποθετηθεί ένας ηλεκτρονικός θερμοστάτης και όχι αναλογικός που ήδη έχουν τα περισσότερα σπίτια. Ειδικά για φέτος, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 1 με 1,5 βαθμό χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρσι. Η φυσιολογική θερμοκρασία του θερμοστάτη είναι 20 βαθμούς ενώ με κάθε βαθμό πάνω από τους 20, υπολογίζεται ότι έχουμε 10% επιπλέον κατανάλωση, διότι αυξάνεται η διαφορά θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου με τον εξωτερικό.

Περιορισμένη χρήση σωμάτων θέρμανσης σε χώρους του σπιτιού και θερμοστατικές κεφαλές. «Να περιορίσουμε τα σώματα θέρμανσης σε κάποιους χώρους του σπιτιού οι οποίοι είτε υπερθερμαίνονται είτε δεν χρησιμοποιούνται αρκετά. Μπορούμε να το πετύχουμε αν τοποθετήσουμε θερμοστατικές κεφαλές σε κάθε σώμα με αποτέλεσμα να ελέγχουμε την θερμοκρασία του κάθε χώρου. Καλό θα ήταν η θερμοκρασία του σπιτιού να μην βασίζεται σ’ έναν μόνο θερμοστάτη που μπορεί να βρίσκεται σε κάποιο πολύ ζεστό ή πολύ κρύο σημείο», εξήγησε ο κ. Σπανουδάκης.

Η «παγίδα» με την επιστροφή στο πετρέλαιο – Ελάχιστες οι κεντρικές θερμάνσεις στη Θεσσαλονίκη

Δεν είναι εφικτή πλέον η μετάβαση από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Καύσης Βορείου Ελλάδος «Προμηθέας» να υπογραμμίζει ότι η κατανάλωση με λέβητα πετρελαίου μπορεί να είναι 50%-60% περισσότερη σε σχέση με λέβητα φυσικού αερίου. Σε ποσοστό κάτω του 10% βρίσκονται, μάλιστα, οι οικοδομές στην πόλη με κεντρική θέρμανση αερίου ενώ μετρημένες στα δάχτυλα είναι αυτές με πετρέλαιο.

«Υπάρχει τεράστια διαφορά στον τρόπο λειτουργίας ενός λέβητα αερίου και πετρελαίου, ειδικά στην ποιότητα καύσης και στο είδος του μηχανήματος. Δεν αρκεί μόνο η τιμή του λίτρου ή της κιλοβατώρας για να συμπεράνουμε ποιο συμφέρει ώστε να ζεσταθούμε», σχολίασε, διευκρινίζοντας ότι «πλέον όπου υπάρχουν γραμμές αερίου, απαγορεύεται βάσει νόμου να τοποθετηθεί πετρέλαιο και δεξαμενή στα μπαλκόνια και αυτό ψηφίστηκε πέρσι. Όλα τα νοικοκυριά από κεντρικό πετρέλαιο έχουν πλέον ατομικό φυσικό αέριο, ενώ η επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν μπορεί να γίνει λόγω και των ανύπαρκτων κεντρικών παροχών», υποστήριξε ο κ. Σπανουδάκης.

thesstoday.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ