close search results icon

Επιστολή στον υπουργό από τον Αντώνη Ξυλουργίδη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

Ζητάει πλήρως εξοπλισμένο γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στην Πέλλα

Επιστολή στον υπουργό από τον Αντώνη Ξυλουργίδη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

Η ευαισθητοποίηση του δικηγόρου Αντώνη Ξυλουργίδη για την έμφυλη βία, τη βία κατά των γυναικών είναι διαχρονική με πολλές παραστάσεις διαμαρτυρίας, αρθρογραφία και συνεχή δημόσια αναφορά. Αυτή τη φορά, μετά και το τελευταίο περιστατικό απέστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. 

Συγκεκριμένα αναφέρει

02-04-2024

Προς κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Κ. Χρυσοχοίδη Μιχάλη

Γραφείο Υπουργού,

Π. Κανελλοπούλου 4, Τ.Κ. 101 77, Αθήνα

Τηλ: +30 213 1520 000

Email: kepik@minocp.gov.gr

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κ. Υπουργέ,

Είναι ξεκάθαρο πλέον μετά και το τελευταίο περιστατικό γυναικοκτονίας, ότι οι αστυνομικές αρχές της χώρας δεν έχουν δεχθεί την κατάλληλη εκπαίδευση και δεν έχουν εξοικειωθεί στην αυστηρή εφαρμογή των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων έμφυλης βίας. Καθίσταται πλέον αναγκαίο να υπάρχουν ολοκληρωμένες δομές και στην επαρχία καθώς η έμφυλη βία εν τοις πράγμασι αφορά πλέον διακριτό έγκλημα στο ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών μας αφορά ως ενεργούς πολίτες αλλά και ως συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Η Ελληνική Αστυνομία και ορθά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δημιούργησε υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες λειτουργούν σε περιοχές ανά την Επικράτεια. Πλην όμως δεν αρκούν τα 18 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας με επιχειρησιακά και προανακριτικά καθήκοντα.

Η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και στην επαρχία με επάρκεια, γνώση και εμπειρία, έγκαιρα και αποτελεσματικά, όχι διεκπεραιωτικά, αντίληψη η οποία θα πρέπει να συνδυάζεται με παροχή κατευθύνσεων και στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης,ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής θα πρέπει πρωτίστως να προλαμβάνεται.

Προς τούτο Σας ενημερώνω ότι στην Πέλλα, δεν λειτουργεί ως σήμερα Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, γεγονός που επιτρέπει ασύδοτες συμπεριφορές από κακοποιητές που δρουν ανενόχλητοι σε βάρος των οικείων προσώπων τους και όχι μόνο. Δεν είναι ζήτημα που άπτεται οποιασδήποτε πολιτικής εκμετάλλευσης, αφορά μείζον κοινωνικό ζήτημα που εξελίσσεται διαρκώς και πυροδοτεί νέες αφετηρίες ακραίας βίας με αποτέλεσμα τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο του θύματος.

Κύριε Υπουργέ, Σας ζητώ το δυνατόν γρηγορότερα να ληφθούν οι αναγκαίες πολιτικές και επιχειρησιακές αποφάσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί πλήρως εξοπλισμένο γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στην Έδεσσα Πέλλας με παράρτημα και στην πόλη των Γιαννιτσών έτσι ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα και συντονισμένη δράση των υπηρεσιών με παράλληλη στελέχωση από αξιωματικούς που έχουν σχετική εμπειρία και υπάρχουν στο δυναμικό της αστυνομικής διεύθυνσης Πέλλας ενώ μέχρι σήμερα δεν αξιοποιούνται κατάλληλα. Είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί η ως άνω πρωτοβουλία πριν θρηνήσουμε θύματα ενδοοικογενειακής βίας και στην Πέλλα στην οποία λαμβάνουν όλο και περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και απειλής, των οποίων η δικαστική αντιμετώπιση βαλτώνει συστηματικά. Η αγωνία ημών αφορά και τα παιδιά αυτών των οικογενειών τα οποία βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις σε καθεστώς βίας μεταξύ ενηλίκων χωρίς διεξόδους λύσεων στην απομόνωση της επαρχίας.

Μετα τιμής,

Ξυλουργίδης Αντώνιος

Δικηγόρος Παρ’ Εφέταις

Παύλου Μελά 1, Έδεσσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ