close search results icon

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες - Στο «τραπέζι» η κάθοδος στην Αθήνα

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες - Στο «τραπέζι» η κάθοδος στην Αθήνα

Σήμερα συνεδριάζουν οι αγρότες τις επόμενες κινήσεις τους μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η σύσκεψη της 15μελούς Επιτροπής θα γίνει στις 17:00 στη Λάρισα με τους αγρότες να αποφασίζουν για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, συντονισμένα και με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, από όλα τα μπλόκα της χώρας, με την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα να παραμένει πάντα στο «τραπέζι».

Απογοήτευση στους αγρότες

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών φανερώνουν μια απογοήτευση από τα μέτρα, καθώς όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση δεν ικανοποιείται το σύνολο των αιτημάτων τους.

Παράλληλα, δηλώνουν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας[…]Θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες» είπε μεταξύ άλλων το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

«Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν, είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος[…]τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

Για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής με τον πρωθυπουργό, ενημερώθηκαν οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατύκαμπου Λάρισας και Αιγιάλειας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με Πλατύκαμπο, Καρδίτσα, Τρίκαλα αποφασίστηκαν νέες γενικές συνελεύσεις, όπου αναμένεται να τεθεί ξανά επί τάπητος η πρόταση της καθόδου με τρακτέρ στην Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα.

Το πακέτο στήριξης για τους αγρότες, ο λόγος στα μπλόκα και το παρασκήνιο

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν περίμεναν ότι οι αγρότες θα έφευγαν από το επιβλητικό κτίριο «πετώντας» από τη χαρά τους για τα νέα μέτρα στήριξης που τους ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Γνωρίζουν εξάλλου ότι και οι δύο πλευρές έχουν ένα συγκεκριμένο deadline στο πλαίσιο των κινήσεών τους.

Το Μαξίμου όμως με την πρόταση-έκπληξη που έκανε για το ρεύμα αλλά και με την προκαταβολή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (50%) επί της ουσίας πέτυχε, σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα, να περάσει την μπάλα στο «γήπεδο» των αγροτών.

Στο Μαξίμου παράλληλα εκτιμούν ως πολύ θετικό σημείο, το καλό κλίμα που υπήρχε στη συνάντηση και στο κλίμα εμπιστοσύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγρότες κάθισαν περίπου μια ώρα σε αίθουσα του Μαξίμου για να ενημερωθούν αναλυτικά για τις προτάσεις που τους είχαν δοθεί και να κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις τους.

Βέβαια την ίδια ώρα που ήταν στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι από τα μπλόκα, ανακοινωνόταν από τις Βρυξέλλες η ικανοποίηση ενός ακόμη αιτήματός τους που αφορούσε το θέμα της αγρανάπαυσης.

Το θέμα είναι πώς θα γίνει η διαχείριση των «μπλόκων» και κυρίως εάν αλλάξουν τη μέχρι τώρα στάση τους. Δηλαδή, αν αρχίσουν να κινητοποιούνται σε τέτοιο βαθμό, όπως στο παρελθόν, που έκοβαν την Ελλάδα στη μέση. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι αγρότες δύσκολα θα βάλουν την κοινωνία απέναντί τους και θα εκτιμήσουν τις επόμενες κινήσεις τους, για να διαπιστώσουν πόσο εφικτό είναι να πάρουν και κάτι ακόμη.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές φορές στις συνομιλίες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αγρότες τούς συνεχάρη για τον τρόπο που χειρίστηκαν τις διεκδικήσεις τους.

«Είμαι εδώ για να βρούμε λύσεις, προσεγγίζουμε τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας «πρόθεσή μου να σας ακούσω όλους και να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί» και τόνισε ότι «μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που θα λαμβάνει υπόψη τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς, αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα και περιορισμένα».

Το ερώτημα πλέον περνάει στο κατά πόσο οι αγρότες με διαφορετική προσέλευση πολιτική, και συνδικαλιστική θα επιμείνουν στη σκληρή γραμμή.

Πάντως στο Μαξίμου τόνιζαν ότι δεν θα υπάρξει νέα συνολική συνάντηση με τους αγρότες παρά μόνο με αυτούς της Θεσσαλίας, όταν πάρει στα χέρια του το πόρισμα των Ολλανδών.

ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ Ή ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στα μπλόκα

Στα μπλόκα δίνουν ραντεβού οι εκπρόσωποι των αγροτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» αναφέρουν ότι σε μεγάλο βαθμό τα βασικά αιτήματά τους ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο όχι πλήρως. «Στις κατά τόπους συναντήσεις με τον κόσμο που είναι με τα τρακτέρ του στους δρόμους θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις. Πρέπει να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό και στη συνέχεια να αποφασίσουμε αν θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα ή με παραμονή μας στα μπλόκα», σημειώνει στον «Ε.Τ.» εκπρόσωπος των αγροτών που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Από την πλευρά του, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας […] Θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες».

Πάντως, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει εκτόνωση των αντιδράσεων με τα τρακτέρ να αποσύρονται από τους δρόμους και τους αγρότες να επιστρέφουν στα χωράφια τους, με εξαίρεση τους Θεσσαλούς αγρότες.

«Αν και θέσαμε στον πρωθυπουργό το πρόβλημα με τους 3.500 αγρότες της Θεσσαλίας που λόγω των πλημμυρών καταστράφηκαν τα χωράφια τους και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν για τα επόμενα χρόνια μένοντας ουσιαστικά χωρίς εισοδήματα, ειδικά όσοι έχουν δενδρώδεις καλλιέργειες, δεν πήραμε καμία απάντηση», δηλώνει στον «Ε.Τ.» εκπρόσωπος από το μπλόκο του Πλατύκαμπου που συμμετείχε στη συνάντηση.

Όπως λέει η ίδια πηγή, «η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει οικονομικά αυτούς τους παραγωγούς με μια ενίσχυση έστω 200 ευρώ ανά στρέμμα. Έχουν τα στοιχεία από τον περυσινό ΟΣΔΕ και μπορούν να κάνουν τη διασταύρωση».

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Θεσσαλών αγροτών ώστε να συζητήσουν για τα προβλήματα του κλάδου στην περιοχή. «Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείσει σύντομα, εντός της εβδομάδας, το ραντεβού με τους Θεσσαλούς παραγωγούς, εκτιμώ ότι δεν θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. Αν όμως το αφήσει για αργότερα, η απάντηση θα είναι δυναμική», καταλήγει η ίδια πηγή.

Κίνητρα για τους συνεταιρισμούς!

Την παροχή κινήτρων για την ενδυνάμωση του συνεταιριστικού κινήματος στον εγχώριο αγροτικό τομέα συζήτησε με τον πρωθυπουργό η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), σε ξεχωριστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλωστε, μόνο έτσι οι αγρότες θα μπορέσουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές για την αγορά εφοδίων, αλλά και να πετύχουν υψηλότερες τιμές πώλησης των προϊόντων τους, διεισδύοντας στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καταργώντας επί της ουσίας τους μεσάζοντες.

Αλλωστε όπως είπε ο πρόεδρος της (ΕΘΕΑΣ), Παύλος Σατολιάς, «χωρίς ισχυρούς συνεταιρισμούς θα έχουμε σπιράλ της ακρίβειας με χαμηλή τιμή στον παραγωγό, αρκετά χρήματα χαμένα σε ενδιάμεσους και στο τέλος, ακρίβεια στο ράφι για τους καταναλωτές και τη διαιώνιση της αντικοινωνικής και αντιαναπτυξιακής ψαλίδας τιμών».

Ο ίδιος μιλώντας στον «Ε.Τ.» σημείωσε ότι «στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε για τα κίνητρα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, που πρέπει να δοθούν στους αγρότες για να δημιουργήσουν ομάδες παραγωγών ή να μπουν σε συνεταιρισμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ