Επιστροφή στο σχολείο: Χρήσιμες ιδέες για υγιεινά σπιτικά επιδόρπια για το σχολείο ή το σπίτι

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που επιστρέφουν τα παιδιά στα σχολεία κι εμείς στις δουλειές και στις υποχρεώσεις μας. Κι επειδή κάθε γονιός ξέρει ότι τα παιδιά ζητούν συνεχώς τη γλυκιά τους δόση ή κάποια επιβράβευση, που να έχει να κάνει με γλυκό, σκεφτήκαμε να σας διευκολύνουμε στην αναζήτηση των κατάλληλων επιδορπίων.
Με ποια κριτήρια κάναμε την επιλογή; Να είναι εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους, γιατί ποτέ δεν έχουμε αρκετό χρόνο και να είναι σχετικά υγιεινά, να μην έχουν πολύ ζάχαρη ή να έχουν εποχιακά υλικά και να είναι φτιαγμένα από τα χεράκια μας. Εμπνευστείτε από τις προτάσεις μας και δημιουργήστε τις δικές τους αγαπημένες συνταγές.
Προτεινόμενη συνταγή
Μπισκότα, κουλουράκια, cookies
Έπειτα, μπορούμε να βάλουμε σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο λίγα χειροποίητα μπισκότα, cookies ή κουλουράκια. Πολύ δημοφιλή είναι και τα soft cookies, που είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος και πολύ πιο μαλακά σε υφή. Αν έχετε φριτέζα αέρος, μπορείτε και να τα ψήσετε εκεί, λίγα -λίγα, ή σε στρώσεις. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να προμηθευτείτε από τα καταστήματα με είδη κουζίνας τις ειδικές μεταλλικές σχάρες.
Υλικά
¾ φλιτζανιού βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
2 μικρά αβγά
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας ή 1 βανιλίνη
2½ φλιτζάνια αλεύρι
2 κουτ. γλυκού κόρν φλάουρ
1 κουτ. γλυκού baking powder
2/3 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
1½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας
Ο Λάμπρος Βακιάρος μάς φτιάχνει τα πιο μαλακά μπισκότα, ιδανικό ταίρι για το γάλα ή τον καφέ.
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το βούτυρο, την καστανή και την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύετε με αβγοδάρτη. Προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά και ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια, προσθέτετε το μέλι και την εσάνς βανίλιας.
Σε δεύτερο, μικρότερο μπολ προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά (αλεύρι, corn flour, baking powder, μαγειρική σόδα και αλάτι) και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα με το αλεύρι στο μίγμα με το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά και στη συνέχεια τις σταγόνες σοκολάτας. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε μία ομοιογενή ζύμη. Καλύπτετε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 30-45 λεπτά ή μέχρι να σφίξει η ζύμη.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170-175οC, στον αέρα. Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και με σκουπ παγωτού ή ένα μεγάλο κουτάλι βγάζετε μεγάλες μπάλες ζύμης τις οποίες στοιχίζετε στο ταψί, αφήνοντας κενό τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους.
Ψήνετε στο φούρνο για 13-15 λεπτά. Σε αυτό σημείο τα μπισκότα μπορεί να φαίνονται ωμά όμως θα έρθουν στο σημείο που πρέπει. Τα βγάζετε από το φούρνο και αν θέλετε, προσθέτετε τέσσερις με πέντε σταγόνες σοκολάτας από την πάνω επιφάνεια του μπισκότου, πιέζοντας ελαφρά, έτσι ώστε να μπουν κατά το ένα τρίτο στο εσωτερικό του μπισκότου.
Μπάρες δημητριακών χωρίς ψήσιμο

Ψάχνετε ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ για τα παιδιά ή για μετά το γυμναστήριο; Αυτές οι μπάρες βρώμης είναι η τέλεια επιλογή!
Υλικά
100γρ. νιφάδες βρώμης (για porridge)
60γρ. φυστικοβούτυρο
40γρ. μέλι
160γρ. δαμάσκηνα ξερά (χωρίς κουκούτσι)
4 κουτ. σούπας ηλιόσπορους
4 κουτ. σούπας σπόρους chia
50γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα ή φιστίκια
Διαδικασία
Ψιλοκόβετε τα δαμάσκηνα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια μπάλα πάστας. Προσθέτετε μία κουταλιά καυτό νερό αν κολλάει πολύ το μίγμα. Στο μεταξύ ζεσταίνετε ελαφρά σε ένα τηγανάκι το φυστικοβούτυρο με το μέλι μέχρι να γίνουν ένα ρευστό ομοιογενές μίγμα.
Ρίχνετε τη βρώμη, τους σπόρους chia, τους ηλιόσπορους, τα αμύγδαλα και την πάστα των δαμάσκηνων σε ένα μπολ. Προσθέτετε το μίγμα με το μέλι και το φυστικοβούτυρο και αρχίζετε να ζυμώνετε καλά μέχρι να σπάσει η πάστα των δαμάσκηνων και να ενωθούν όλα τα υλικά σε ένα ομοιογενές μίγμα.
Ντύνετε με χαρτί ψησίματος ένα τετράγωνο ταψάκι 20εκ. και απλώνετε μέσα το μίγμα πιέζοντας με την παλάμη αρχικά και με την ανάποδη ενός κουταλιού στη συνέχεια. Σκεπάζετε και βάζετε το μίγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου. Το βγάζετε στον πάγκο μαζί με το χαρτί και με κοφτερό μαχαίρι το κόβετε σε μπάρες.
olivemagazine.gr

ΣΧΟΛΙΑ