close search results icon

Ερεβάν - Αρμενία 14 Σεπτεμβρίου 2022, εκατό χρόνια μετά : Η επιστήμη και η πολιτική που σέβεται την ιστορία, την αλήθεια και το δίκαιο

Ερεβάν - Αρμενία 14 Σεπτεμβρίου 2022, εκατό χρόνια μετά : Η επιστήμη και η πολιτική που σέβεται την ιστορία, την αλήθεια και το δίκαιο


Ερεβάν - Αρμενία 14 Σεπτεμβρίου 2022, εκατό χρόνια μετά : Η επιστήμη και η πολιτική που σέβεται την ιστορία, την αλήθεια και το δίκαιο.

Το Διεθνές Συνέδριο με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την κορύφωση της Γενοκτονίας στη Σμύρνη οργανώνεται στις 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν . Η συμμετοχή των προσκεκλημένων ήταν εντυπωσιακή και πραγματικά παγκόσμια, αν αναλογιστούμε τις ηπείρους και τις χώρες. Οι συμμετέχοντες ακαδημαϊκοί από πολλά κράτη, με μεγάλες και διαρκείς προσπάθειες για την αναγνώριση των Γενοκτονιών είναι στην Αρμενία αποδεχόμενοι την πρόσκληση της Δημοκρατίας της Αρμενίας, βρίσκονται στην πολύπαθη χώρα για να τιμήσουν και να αναδείξουν το ζήτημα του μαζικού εγκλήματος..

Οι ακαδημαϊκοί, θα αναφερθούν στην υπόθεση της Γενοκτονίας, στο έγκλημα στη Σμύρνη, στην άρνηση της Τουρκίας, στην αναγκαιότητα αναγνώρισης. Είναι ένα άψογα οργανωμένο Παγκόσμιο Φόρουμ όπως αρμόζει στο ζήτημα και στην πορεία των Αρμενίων μέχρι σήμερα, το οποίο ως Έλληνας το βρήκα ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον και αποδοτικό, γιατί όλοι πλέον μιλούν για τη Γενοκτονία των Ελλήνων. Από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας μέχρι τους ακαδημαϊκούς. Είναι μία επιβεβαίωση της προσπάθειάς μας, μία ανάσα στο δύσκολο και ανηφορικό δρόμο μέχρι την δικαίωση.

Το Συνέδριο γίνεται στο Μνημείο της Γενοκτονίας στο Ερεβάν ( δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο....) όπου και το Ινστιτούτο και το Μουσείο της Γενοκτονίας, ανακαινισμένο και με πολλά νέα εκθέματα, κάποια και από την Ελλάδα, με παράλληλες εκδηλώσεις ιδιαιτέρως συγκινητικές αλλά και με βαθιά πολιτικά και ιστορικά μηνύματα. Όπως για παράδειγμα η μετονομασία ενός προαστίου του Ερεβάν σε Νέα Σμύρνη !

Μία ακόμη παρουσία μου στο Ερεβάν, σε ένα τέτοιο σημαντικό Φόρουμ είναι μία εξαιρετική εμπειρία και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων στη Σμύρνη είναι αποδοτική για όλους μας και για τον καθένα ξεχωριστά, ενώ η συνάντησή μου για ακόμη μία φορά με μορφές και συνοδοιπόρους του παγκόσμιου αγώνα για τη Γενοκτονία, είναι ελπιδοφόρα για την τελική δικαίωση.

Οι εκδηλώσεις στο Ερεβάν έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο οι λαοί , σέβονται την ιστορία τους και αντιστέκονται στο φασισμό του θανάτου, της μνήμης και της άρνησης. Έδειξε ότι η συνέπεια, η υπευθυνότητα, η συνέχεια και η σοβαρότητα επιβραβεύονται. Απέδειξε ότι οι πνευματικές και οι πολιτικές ηγεσίες, όταν έχουν γνώση του καθήκοντος και τους χρέους τους, μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ιστορίας και της ζωής. Το Αρμενικό έθνος στην Αρμενία, στο Ερεβάν, στη Διασπορά, έδειξε το δρόμο για όλον τον πλανήτη για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Στους συνοδοιπόρους και τους συναθλητές, αλλά και τους προπαγανδιστές και τους αρνητές!

Υ. Γ 1. Η άφιξη στο Ερεβάν συνέπεσε με την ένοπλη επίθεση του της συμμάχου της Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία, ως επιβεβαίωση ότι οι ατιμώρητοι θύτες επαναλαμβάνουν και συνεχίζουν τα εγκλήματα τους !

Υ. Γ 2 Το 2007 όταν ψήφιζα ως μοναδικό μέλος, από την Ελλάδα, της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, οι μηχανισμοί εντός και εκτός Ελλάδας είχαν ξεκινήσει το σχέδιό τους εναντίον μου.

Με συκοφαντίες και άλλες σχετικές πράξεις, κατόρθωσαν να προβάλλουν μπροστά μου πολλά εμπόδια, τα οποία είχαν και έχουν μεγάλο προσωπικό κόστος. Παρότι οι κατηγορίες και τα ψέματα κατέρρευσαν, οι εκτός Ελλάδας συνεχίζουν το “έργο” τους, παρότι γνωρίζουν εκ των προτέρων την ήττα τους, ενώ οι “Ελλαδικοί” είτε σιωπούν, είτε τους βλέπω μπροστά μου να μιλούν και να γράφουν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας! Τόσο θράσος!

Έχω γνώση όμως το τι συνέβη και τι συμβαίνει, και συν Θεώ, η αλήθεια νίκησε και θα συνεχίσει να νικά !

Εκατό χρόνια μετά την κορύφωση του εγκλήματος, η απαίτηση προς το θύτη Τουρκία και από το Ερεβάν, είναι μία: αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα !

Θεοφάνης Μαλκίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ