close search results icon

Eρεβάν – Αρμενία , Σεπτέμβριος 2022 . Εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία

Eρεβάν – Αρμενία , Σεπτέμβριος 2022 . Εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία


Eρεβάν – Αρμενία , Σεπτέμβριος 2022 . Εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία

Νιώθω, διαχρονικά, ιδιαίτερη εκτίμηση για τον Αρμενικό Λαό. Πέρα από τις προσωπικές αναφορές, αφού στην ιδιαίτερή μου πατρίδα μεγάλωσα μαζί με πολλούς Αρμένιους φίλους, η επισήμανση αφορά την συνεισφορά των διανοουμένων, της πνευματικής ηγεσίας, στον αγώνα ανάδειξης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους στην Αρμενία και τη Διασπορά η περιοχή αυτή που γνώρισε πολλά και συνεχή εγκλήματα, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος θα μάθαινε τη συρρικνωμένη εκδοχή της Αρμενικής ιστορίας. Και το χειρότερο: θα γνώριζε την Νεοτουρκική και τη Κεμαλική της εκδοχή, δηλαδή το φασισμό, τον ολοκληρωτισμό και την ιδεολογία του θανάτου.

Ο αγώνας όμως αυτός σε δύσκολους καιρούς και συνθήκες, έφερε αποτελέσματα. Οι αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας από κράτη και φορείς, είναι αποτέλεσμα της συνέχειας, της συνέπειας και της σοβαρότητας που διακρίνει τους αγωνιστές της αναγνώρισης. Αρμένιους και χιλιάδες συνοδοιπόρους των Αρμενίων σε όλον τον πλανήτη.

Η πρόσκληση του Ινστιτούτου της Γενοκτονίας και Πανεπιστημίων της Αρμενίας και του εξωτερικού για να μιλήσω στο διεθνές συνέδριο στο Ερεβάν, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την κορύφωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων στη Σμύρνη, είναι μία ακόμη από τις πολλές και σημαντικές στιγμές που έζησα στη διαδρομή για την αναγνώριση του μαζικού εγκλήματος ενάντια στους προγόνους μας.

Εκεί στην Αρμενική πρωτεύουσα ευχαρίστησα από τους παριστάμενους Αρμένιους υψηλούς θεσμικούς εκπροσώπους για την πράξη, υψηλού συμβολισμού και αξίας να αναγνωρίσει η χώρα τους τη Γενοκτονία των Ελλήνων.

Παρότι η επώδυνη διαδρομή αναγνώρισης έχει πολλούς σταυρούς , εντούτοις υπάρχει η σίγουρη Αναστάσιμη κατάληξη της αναγνώρισης και της δικαιοσύνης. Άλλωστε αυτήν την Ανάσταση την ένιωσα ότι θα συμβεί όταν φύτεψα ένα δέντρο στο Τσιτσερνακαταμπέρντ, στο μνημείο της Γενοκτονίας στο Ερεβάν το 2010, αλλά και το 2015, όταν βρέθηκα μαζί με εκατοντάδες επισήμους στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων .

Και δεν άργησε να έλθει η Ανάσταση, γιατί η Αρμενία έπραξε το καθήκον και το χρέος της έναντι του ελληνικού λαού αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία, αναγνώριση που έχει τις προφανείς συμβολικές και ουσιαστικές διαστάσεις.

Συμβολικές γιατί αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την κορύφωση του πρώτου εγκλήματος του 20ου αιώνα, στη Σμύρνη, με την ολοκλήρωση της Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων και την τραγωδία στην μητρόπολη της Μικράς Ασίας και ουσιαστικές γιατί ανοίγεται ένας νέος κύκλος στον μεγάλο και σημαντικό αγώνα της αναγνώρισης. Η συνέπεια των Αρμενίων έναντι της δικής τους ιστορίας οδηγεί και τους λίγους, αλλά αποφασισμένους Έλληνες, να συνεχίσουν.

Είναι μία μεγάλη στιγμή για όλους μας και θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους τους βουλευτές της Αρμενίας και ειδικότερα τον ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρο της Βουλής Έντουάρντ Σαρμαζάνοφ καθώς τους Αρμένιους και τις Αρμένιες που έκαναν πράξη το αίτημα κεκοιμημένων και ζώντων Ελλήνων. Σύντομα ο Αρμενικός και ο Ελληνικός λαός και οι συμπαραστάτες τους, ως αποτέλεσμα της σοβαρής προσπάθειας που κάνουν, θα δουν τους καρπούς της αγωνιστικότητάς τους. Κυρίως όμως θα νιώσουν τις ψυχές των εκατομμυρίων θυμάτων να αναπαύονται. Η ιστορία, το δίκαιο και η αλήθεια θα νικήσει!

Έσχατο και προσωπικό: Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που η Δημοκρατία της Αρμενίας, τα θεσμικά της όργανα, οι ερευνητικές της δομές για τη Γενοκτονία, τα Πανεπιστήμια, εδώ και χρόνια, με συμπεριλαμβάνουν στις προσκλήσεις για να συμμετέχω στα Συνέδρια και στις άλλες συναντήσεις. Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή, την περίοδο, που η χώρα της οποίας είμαι πολίτης, σιωπά, αδιαφορεί και ολιγωρεί για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων…..

* Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Έχει γράψει και μεταφράσει βιβλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ