close search results icon

Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας-Σχετικά με το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση εκχωρεί τη διαχείριση των δασών σε ξυλοβιομηχανίες – ξυλέμπορους

Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας-Σχετικά με  το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση εκχωρεί τη διαχείριση των δασών σε ξυλοβιομηχανίες – ξυλέμπορους

Με αφορμή το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση εκχωρεί τη διαχείριση των δασών σε ξυλοβιομηχανίες – ξυλέμπορους.

Το παρόν νομοσχέδιο θα επιφέρει καταλυτικά αρνητικές επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα αλλά και στους υπαλλήλους της δασικής υπηρεσίας.

Αυτά εξυπηρετεί το νομοσχέδιο αυτό, που προβλέπει την εκχώρηση της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των δασών της κρατικής δασικής περιουσίας στους Ξύλο βιομηχάνους και Ξυλέμπορους, εκτείνει την εκμετάλλευση των δασών και δεν εξασφαλίζει την προστασία τους από δασικές πυρκαγιές.

Η πρόβλεψη συμμετοχής στις επιχειρήσεις αυτές των ΔΑΣΕ είναι το πρόσχημα για να ισχυριστούν ότι δεν είναι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά οι ΔΑΣΕ στους οποίους δίνουν την διαχείριση των δασών.

Δηλαδή θα τους χρησιμοποιούν ως επιχειρηματικές ασπίδες για να πάρουν τα κρατικά δάση αφού υπάρχει και το ανάλογο νομικό πλαίσιο από τον νόμο για τους ΔΑΣΕ του 2016 που υπάρχουν κίνητρα μετατροπής σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Επίσης δεν προβλέπει ελέγχους από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες που υποτίθεται ότι έχουν την ευθύνη της διαχείρισης και προστασίας των δασών και έτσι μετατρέπουν την δασική υπηρεσία σε υπηρεσία έγκρισης μελετών, σε παρατηρητή εκμετάλλευσης της βιομάζας από τα δάση των επιχειρηματικών ομίλων.

Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο που οδηγεί σε αλόγιστη εκμετάλλευση των δασών. Δεν πρέπει να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό της πλήρους εμπορευματοποίησης των δασικών οικοσυστημάτων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ