close search results icon

«Εταιρία» τρομοκρατών με εκτελεστές, ποινικούς και «έμμισθους» ένστολους

«Εταιρία» τρομοκρατών με εκτελεστές, ποινικούς και «έμμισθους» ένστολους

Γράφουν οι
Γιώργος Πρωτοψάλτης
Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Δύο τρομοκρατικές επωνυμίες («Ένοπλη Απάντηση», «Σύμπραξη Εκδίκησης») είχαν ποινικούς εκτελεστικούς πυρήνες και… έμμισθους ένστολους «αποθηκάριους»-«μάγειρες» της κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, και κυρίως του δολοφονικού φακέλου στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, Αναστασία Ανθοπούλου.

Έναν πολυβολητή του Στρατού Ξηράς που υπηρετούσε στο Πεντάγωνο (υπό παραίτηση) και έναν οπλουργό της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούσε στην Τανάγρα (μακρά αναρρωτική άδεια) και είχε πρόσβαση σε αποθήκες πυρομαχικών.

Αποτύπωμα και DNA του πολυβολητή του Στρατού Ξηράς εντοπίστηκαν, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, στον απενεργοποιημένο εκρηκτικό φάκελο με ζελατινοδυναμίτιδα, τον οποίο, αν άνοιγε η πρόεδρος Εφετών, το αποτέλεσμα θα ήταν θανατηφόρο. Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου φαίνεται να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος από τους συλληφθέντες ήταν ο τρομοκράτης-«κούριερ» του εκρηκτικού φακέλου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία ικανά να τον καταστήσουν κατηγορούμενο. Σημειώνεται ότι ο τρομοκράτης ως «κούριερ» παρέκαμψε όλα τα μέτρα ασφαλείας παραδίδοντας τον εκρηκτικό φάκελο στο γραφείο της προέδρου Εφετών, στον 3ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου.

Διαβάζοντας το κείμενο ανάληψης ευθύνης από την «Ενοπλη Απάντηση», οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «ήταν σαν να βλέπουν μπροστά τους τον 36χρονο έγκλειστο των φυλακών Δομοκού», μια εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας διαπίστωσαν ένα «γαϊτανάκι» γνωριμιών που συνετέλεσε στη δημιουργία αυτής της 10μελούς ομάδας, που ο κάθε «κρίκος» της δεν γνώριζε τους επόμενους ή λίγους από αυτούς, ίσως ακόμη δεν γνώριζε για ποιους δρα και για ποιο σκοπό. Γι’ αυτό το λόγο δεν αποκλείουν μέσω αυτών των «διαδρομών» κάποιοι, ακόμη και εν αγνοία τους, να τροφοδότησαν με εκρηκτικά, τεχνογνωσία ή ακόμη και με κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών άλλους εκτελεστικούς πυρήνες που προέβησαν στην αποτυχημένη βομβιστική ενέργεια με ΤΝΤ στην έδρα των ΜΑΤ στου Γουδή (αποτύπωμα κατασκευαστή ή μεταφορέα) και στην έκρηξη ωρολογιακής βόμβας στο υπουργείο Εργασίας (μοτοσικλέτα βομβιστών).

Ο αριστερόχειρας ληστής

Κεντρικό πρόσωπο στις πέντε ενέργειες των δύο τρομοκρατικών επωνυμιών είχε, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο 36χρονος έγκλειστος των φυλακών Δομοκού, που έχει συλληφθεί για ένοπλες ληστείες τραπεζών, ενώ διατηρεί στενές επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Ο ύποπτος ήταν πάντα στο ερευνητικό στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Διαπιστώθηκε ότι είχε επαφές με άλλους δύο έγκλειστους. Οι επικοινωνίες ενός από αυτούς τέθηκαν υπό επισύνδεση. Από αυτές προέκυψε ότι οι δύο ποινικοί έγκλειστοι απευθύνθηκαν ο καθένας τους σε επαφές και γνωριμίες εκτός φυλακών. «Στρατολόγησαν» τουλάχιστον τέσσερα άτομα, που έχουν συλληφθεί, και εκείνοι με τη σειρά τους δύο στρατιωτικούς. Από αυτές τις «απευθείας αναθέσεις» διαφορετικών δραστηριοτήτων, κανείς δεν γνώριζε τι έκανε ο άλλος. Μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών, τις προκηρύξεις ανάληψης φέρεται να έγραφε ο 36χρονος έγκλειστος των φυλακών Δομοκού, όπως υποστηρίζουν στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου.

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παρείχαν επ’ αμοιβή τις επικίνδυνες… υπηρεσίες τους, κάτι όμως που προς το παρόν δεν προκύπτει από τα στοιχεία των ερευνών. Εκτιμούν ότι οι «αμοιβές» είτε δίνονταν μέσου του άγραφου νόμου των φυλακών, τα λεγόμενα «χρωστούμενα», δηλαδή «κάνε τη δουλειά, γράφ’ τα και όταν θα βγω θα σ’ τα δώσω», είτε από χρήματα που είχε εξοικονομήσει ο 36χρονος έγκλειστος από τις τουλάχιστον τέσσερις ένοπλες ληστείες (40.000 ευρώ) που είχε διαπράξει πριν συλληφθεί.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έφθασαν στα ίχνη τους αξιοποιώντας βιντεοληπτικό υλικό, επικοινωνίες, επαφές και αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Στο πλαίσιο παρακολούθησης των συνομιλιών, οι αστυνομικοί κατέγραψαν επικοινωνίες πριν από την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού έξω από την τράπεζα στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου 2024. Από αυτές προέκυπτε ότι ήθελαν να πάνε στην τράπεζα χωρίς να γίνεται αναφορά στο λόγο. Σε αυτήν την ενέργεια φαίνεται να συμμετείχαν μια γυναίκα και ο σύντροφός της, που συνελήφθησαν, οι οποίοι πήγαν στην τράπεζα-στόχο με μία μοτοσικλέτα.

Επικοινωνίες είχαν καταγραφεί και πριν την αποστολή του εκρηκτικού φακέλου στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να έχει γίνει καμία αναφορά που θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι αστυνομικοί.

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής σημειώνουν ότι ο 36χρονος έγκλειστος των φυλακών Δομοκού τα τελευταία χρόνια είχε υποβάλει αρκετά αιτήματα συγχώνευσης των ποινών του, τα οποία είχαν απορριφθεί από τους δικαστικούς λειτουργούς, χωρίς προς το παρόν να έχει επιβεβαιωθεί αν κάποιες από αυτές τις απορρίψεις είχαν την υπογραφή της προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης, που αποτέλεσε στόχο δολοφονικής ενέργειας.

Οπλα και εκρηκτικά

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους, μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα πολεμικό τυφέκιο, 3 πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα, εξαρτήματα όπλων, ποσότητες εκρηκτικής ύλης, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (USB), μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, 2 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα, και χειρόγραφες σημειώσεις.

Ένα ρωσικό πολεμικό τυφέκιο φέρεται να βρέθηκε μαζί με τον υπόλοιπο οπλισμό στην κατοχή ενός εκ των πολιτών που συνελήφθησαν. Σημαντική ποσότητα εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ εντοπίστηκε στην κατοχή του οπλουργού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα 3 «χτυπήματα» και η λάθος διεύθυνση

Η «Σύμπραξη Εκδίκησης» έχει αναλάβει την επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε με φιτίλι σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα (φωτό πάνω αριστερά) στις 25 Ιανουαρίου 2024. Η ίδια τράπεζα είχε μπει στο στόχαστρο της 17 Νοέμβρη το 1984. Κατά τη διάρκεια της αιματηρής ληστείας, που είχε πραγματοποιηθεί Παραμονή Χριστουγέννων, τα μέλη της οργάνωσης είχαν δολοφονήσει τον αστυνομικό Χρήστο Μάτη. Μάλιστα, το περίστροφο που τον είχε σκοτώσει βρέθηκε χρόνια αργότερα στην κατοχή του Σάββα Ξηρού μετά την έκρηξη βόμβας στα χέρια του στον Πειραιά, που σηματοδότησε την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στις 13 Νοεμβρίου 2023 η ίδια επωνυμία είχε πραγματοποιήσει επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι επιχειρηματία κατασκευαστικής στην οδό Ηούς στην Κηφισιά, ο οποίος είχε εμπλοκή στην κατασκευή του στεγάστρου Καλατράβα. Στις 8 Ιουλίου 2023, στο πρώτο καταγεγραμμένο χτύπημα της αυτοαποκαλούμενης «Σύμπραξης Εκδίκησης», αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Κορυδαλλού (πάνω δεξιά) είχε υποστεί εκτεταμένες φθορές μετά από επίθεση με χειροβομβίδα.

Στις 24 Ιουνίου 2023 σημειώθηκαν εκρήξεις χειροβομβίδας και αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην πιλοτή πολυκατοικίας στην οδό Ναυαρίνου 21 στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Λάρισας. Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές και σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αποδίδεται σε «λάθος». Οι βομβιστές φέρεται να είχαν κάνει λάθος επιβεβαίωση διεύθυνσης και πραγματικός στόχος φαίνεται να ήταν ο διευθυντής των φυλακών Λάρισας, που έμενε σε άλλη διεύθυνση.

ΤΟ «ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ» ΤΟΥ 36ΧΡΟΝΟΥ

Ο φερόμενος «εγκέφαλος»

Ο 36χρονος που φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στις ενέργειες της «Ενοπλης Απάντησης» και της «Σύμπραξης Εκδίκησης» είχε συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία τράπεζας τον Ιούλιο του 2014, στην Επανομή Θεσσαλονίκης, σε ληστεία σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2015, όπου οι δράστες, μεταξύ των οποίων και ο 36χρονος, δεν είχαν διστάσει να πυροβολήσουν εναντίον των αστυνομικών. Συνελήφθη μερικούς μήνες αργότερα.

Στις 2 Αυγούστου 2021 έλαβε άδεια από τις φυλακές Λάρισας, την οποία παραβίασε. Στις 10 Αυγούστου 2021 έκανε ληστεία τράπεζας με πολεμικό καλάσνικοφ στα Πετράλωνα, στο ίδιο υποκατάστημα που τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός, στις 18 Αυγούστου 2021 σε τράπεζα στη Μεταμόρφωση, στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 σε τράπεζα στη Νέα Ιωνία και στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 σε τράπεζα στην οδό Μητροπόλεως. Συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 στη Λ. Κατεχάκη μαζί με μια γυναίκα, ενώ σε σακίδιο είχε βρεθεί και ένα «σπαστό» καλάσνικοφ.

Ο 36χρονος αριστερόχειρας ληστής με το τατουάζ στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που τον είχαν συλλάβει στην Κατεχάκη είχε πει χαρακτηριστικά: «Αμα είσαι αναρχικός, πας ίσια μπροστά, εγώ δεν βάζω… όπισθεν»…

Ποινικές διώξεις

Ποινική δίωξη σε βάρος των 10 συλληφθέντων (4 κρατούμενοι φυλακών και 6 συλληφθέντες) για τις δύο τρομοκρατικές επωνυμίες ασκήθηκε κατά περίπτωση για 6 κακουργήματα και 5 πλημμελήματα. Η Εισαγγελία της Αθήνας άσκησε δίωξη για τα κακουργήματα της διεύθυνσης, ένταξης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκρατικής πράξης απόπειρας ανθρωποκτονίας, τρομοκρατικής πράξης έκρηξης κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένης και σε απόπειρα, τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών, τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης οπλοκατοχής και τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης φθοράς, αλλά και για τα πλημμελήματα της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης, παράνομης βίας κατά δικαστικών λειτουργών, παράνομης οπλοκατοχής και κυνηγετικού όπλου και παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν χρήση.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ