close search results icon

Eurofighter: Τι σημαίνει η συμφωνία της Τουρκίας με Γερμανία και Βρετανία

Eurofighter: Τι σημαίνει η συμφωνία της Τουρκίας με Γερμανία και Βρετανία

Απανωτές είναι οι εξελίξεις στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας της γειτονικής χώρας, που εξελίσσεται σε πολιορκητικό κριό, σε μια περίοδο ραγδαίας αναβάθμισης της ευρωπαϊκής άμυνας.

Συγκεκριμένα, μέσω σειράς, διαδοχικών διμερών συμφωνιών η Άγκυρα επιχειρεί να φέρει όλο και εγγύτερα στην αγορά τουρκικών οπλικών συστημάτων χώρες -μέλη της ΕΕ, τη στιγμή που η γειτονική χώρα επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, για την προμήθεια, την έρευνα και την ανάπτυξη αμυντικών εφαρμογών, υπερέχοντας σημαντικά σε επίπεδο αμυντικής καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ξεκινώντας από τα παράλια της Μεσογείου, η Τουρκία έχει καταφέρει μέχρι τώρα να συνάψει συμφωνία με την Ισπανία, ούτως ώστε να προμηθεύσει τη Μαδρίτη με τουρκικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hurjet, ενώ η εξαγορά της ιταλικής εταιρίας Piaggio, μέσω της Leonardo, εξασφάλισε στην Άγκυρα μια ισχυρή κατασκευαστική βάση εντός της ΕΕ και μια ανάσα από την Ελλάδα.

Ωστόσο, αν μέχρι τώρα η ζώνη αμυντικής επιρροής της Τουρκίας έφτανε μέσω των μη επανδρωμένων αεροχημάτων Bayraktar που έχει αναπτύξει, από την Ουκρανία, μέχρι τα Βαλκάνια και τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, η χθεσινή εξέλιξη «άλλαξε πίστα» για τη γειτονική χώρα. Και αυτό, γιατί η Γερμανία ενέκρινε χθες την παράδοση 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, τη στιγμή που με διμερή συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας, η τελευταία μπορεί να κάνει χρήση των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Έτσι, η Τουρκία αναπτύσσει επισήμως διμερή πλαίσια συμφωνίας με χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, σε μια στιγμή που τόσο η Γερμανία, όσο και η Μεγάλη Βρετανία επενδύουν σε ένα τριμερές αμυντικό σχήμα, στο οποίο περιλαμβάνουν και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Reuters, η Μεγάλη Βρετανία υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία που επιτρέπει στην Άγκυρα να χειρίζεται τα αεροσκάφη Eurofighter, ενώ η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 40 από αυτά στην Τουρκία, η οποία βασίστηκε τόσο σε ξένες αγορές, όσο και σε δικά της έργα αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων εγχώριων αεροσκαφών, για να ενισχύσει την αποτροπή.

Σημειωτέον ότι οι σχετικές συζητήσεις για την αγορά 40 Eurofighter Typhoon είχαν ξεκινήσει από το 2023, ενώ τα αεροσκάφη θα κατασκευάζονται από κοινοπραξία της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, εκπροσωπούμενη από την Airbus, τη BAE και τη Leonardo. Μιλώντας στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Τζον Χίλι στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι η συμφωνία έφερε την Τουρκία «ένα βήμα πιο κοντά σε μια πλήρως ολοκληρωμένη συμφωνία», προσθέτοντας ότι η παραπάνω εξέλιξη θα ενισχύσει επίσης το ΝΑΤΟ και τις εναέριες δυνατότητες της Τουρκίας. Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η σύνθεση της σχεδιαζόμενης προμήθειας αφορά 40 αεροσκάφη, αλλά την ίδια στιγμή εξετάζονται και διαφορετικές επιλογές. Νωρίτερα, το περιοδικό Spiegel ανέφερε ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο αποφασίζει για τις άδειες εξαγωγής όπλων, έλαβε θετική απόφαση για την παραγγελία 40 αεροσκαφών.

Από πλευράς της, η Βρετανία δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για μια τελική πώληση θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η συμφωνία θα είναι η πρώτη παραγγελία εξαγωγής που θα εξασφαλίσει η Βρετανία τα Eurofighter από το 2017, ανασυγκροτώντας την τελική γραμμή συναρμολόγησης, στη βόρεια Αγγλία. Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ περιέγραψε πως η συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία θα «διατηρήσει και θα προστατεύσει 20.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα επόμενα χρόνια», ενώ αξιωματούχος της BAE Systems εξήγησε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία ήταν σίγουρη ότι θα κερδίσει νέες παραγγελίες από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

«Πονοκέφαλος» για το Ισραήλ


Την ίδια ώρα, η Άγκυρα δεν υπαναχωρεί από τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16, με την απόπειρα ενίσχυσης της αεροπορικής της ισχύος να έχει θορυβήσει το Ισραήλ. Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, η απόκτηση των Eurofighters από την Τουρκία «δεν αποτελεί άμεση ή άμεση απειλή για την αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ, αποτελεί ωστόσο «πονοκέφαλο», όπως εξήγησε Ισραηλινός αξιωματούχος στην εφημερίδα, με δεδομένο ότι η συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Άγκυρας για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της.

Όπως επισημαίνεται, «τα αεροσκάφη, που αναπτύχθηκαν από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, θεωρούνται από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης και άνω γενιάς στον κόσμο», ενώ «η ένταξή τους στον στόλο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα ενίσχυε σημαντικά τις αεροπορικές δυνατότητες της χώρας». Με αυτά τα δεδομένα, έντονη είναι η κινητικότητα μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου, ελληνικής και αρμενικής καταγωγής, ώστε να εξασφαλιστεί η μη επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα εξαγοράς των F-35, καθώς τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη είναι τα μόνα που μπορούν αυτήν τη στιγμή να ανατρέψουν την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο, λόγω του χαρακτήρα τους ως στρατηγικού όπλου.

Αγκάθι ο οπλισμός

Ακόμη και αν η Αθήνα διαθέτει αρκετά και αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη, ζητούμενο για το επόμενο διάστημα συνιστά ο οπλισμός των Eurofighters, δηλαδή αν αυτός θα περιλαμβάνει πυραύλους τύπου Meteor ή όπλα μακρού πρίσματος, όπως το Taurus, εφάμιλλα των ελληνικών SCALP EG, προσδίδοντας νέες δυνατότητες στην τουρκική πολεμική αεροπορία.

protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ